Kulinarny prezent dla Babci i Dziadka - Kurczak Zagrodowy - przepisy |
Wpisany przez S.Z. |
środa, 15 stycznia 2014 14:58 |
Wyjątkowy prezent na Dzień Babci i Dziadka od...Kurczaka Zagrodowego - przepisy Dzień Babci i Dziadka tuż-tuż. Zastanawiasz się, co sprezentować im w tym roku - ciepły koc, kapcie, a może kosmetyki czy ubrania? Podpowiadamy - tym razem zdecyduj się na coś wyjątkowego – podaruj swój czas, pokazując, jak bardzo Ci na nich zależy. Jak to zrobić? Ugotuj dla nich coś wyjątkowego! Babcia krzątająca się przy kuchni, gotująca coś pysznego dla całej rodziny, Dziadek rozkładający talerze i serwetki – to obrazki, jakie zwykle towarzyszą wizytom u Dziadków. Zawsze w biegu, zawsze aktywni, gotowi nieba przychylić wnukom. Niech raz – z okazji ich święta - będzie inaczej. Tym razem to oni będą goszczeni, a ktoś inny będzie się wokół nich krzątał - gotował, podawał, częstował. Na tę wyjątkową okazję idealnie sprawdzą się dania z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia. Hodowany w rodzinnych fermach położonych na Podlasiu, karmiony wyłącznie naturalną paszą, ma wyśmienity smak i aromat, jest kruchy i rozpływa się w ustach – dzięki temu zadowoli nawet najbardziej wymagającego smakosza – Babcię, przywodząc jej na myśl chwile młodości spędzone na wsi. A przy tym delikatne, lekkostrawne i mniej tłuste od zwykłego kurczaka mięso Zagrodowego będzie dobrym wyborem dla Dziadków dbających o zdrową i lekką dietę. Konstruując menu na 21 i 22 stycznia, weź pod uwagę przyzwyczajenia kulinarne Babci i Dziadka. Raczej zrezygnuj z egzotycznych potraw, stawiając na tradycyjne smaki w nowych kulinarnych aranżacjach. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że trafisz w gust swoich gości, a jednocześnie zyskasz sobie ich uznanie i pokażesz kunszt kulinarny. Bo czy jest większa nagroda dla kucharza niż usłyszeć pochwałę z ust swojej Babci? Wybierz rosół lub flaczki i polędwiczki z Zagrodowego – smakują wybornie i sprawdzą się idealnie na rodzinnym przyjęciu. Smacznego!
Kaloryczność: 240
Sposób przygotowania: Kluseczki gotować we wrzącej i osolonej wodzie, aż wypłyną na wierzch. Z rosołu wyjąć kurczaka i warzywa, pokroić je w kostkę lub plastry i odstawić w ciepłe miejsce. Rosół przecedzić przez pieluchę tetrową, ponownie zagotować, doprawić do smaku solą i wlać do głębokich talerzy z ułożonymi wcześniej kluseczkami, warzywami oraz gotowanym kurczakiem.
Kaloryczność: 540
Sposób przygotowania: Polędwiczki z Kurczaka Zagrodowego w chrupiącym cieście serowym Kaloryczność: 745
Sposób przygotowania: Umyte, oczyszczone i osuszone polędwiczki z Kurczaka Zagrodowego oprószyć solą oraz mąką, a następnie maczać w przygotowanym wcześniej cieście i smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Soczystego kurczaka w chrupiącym cieście podawać z makaronem połączonym z przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym, liśćmi szpinaku, pomidorami suszonymi i prażonymi orzeszkami pini. *** Więcej na: www.drosed.pl ,
/źródło - JBcomm PR/ |
Poprawiony: czwartek, 16 stycznia 2014 11:10 |