Bądź zdrów jak...Kryl Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
wtorek, 14 stycznia 2014 21:42

Bądź zdrów jak...kryl


O-Krill 3TM: dla serca, wzroku i pamięci
Do niedawna jeszcze panowało powszechne przekonanie, że podstawowym i najlepszym źródłem dobroczynnych kwasów omega-3 są tłuste ryby morskie.

Jednak ze względu na zanieczyszczenia wód, należy zwracać baczną uwagę na jakość ryb wyławianych z mórz i oceanów albo... sięgnąć po olej z kryla! To właśnie tłuszcz z tego małego skorupiaka zawiera najczystszą i najlepiej przyswajalną porcję kwasów DHA i EPA, a do tego posiada mocny antyoksydant - astaksantynę. Wszystkie te cenne składniki można znaleźć w nowym preparacie O-Krill 3TM, dzięki któremu zadbamy o serce, wzrok i pamięć oraz wzmocnimy odporność. I to bez rybiego posmaku!

Kwasy omega-3 powinny być uzupełniane przez te osoby, które nie jadają regularnie ryb i owoców morza (rzadziej, niż jedną porcję tygodniowo). Dotyczy to szczególnie ludzi o wyższym ryzyku chorób serca, układu krążenia. Dieta bogata w kwasy omega-3, szczególnie DHA, poprawia koncentrację i wpływa korzystnie na nastrój. Dodatkowo jest w stanie polepszyć ukrwienie nerwu wzrokowego oraz opóźnić procesy starzenia. Bardzo istotnym działaniem jest bezpośredni wpływ kwasów omega-3 na obniżenie trójglicerydów i cholesterolu. Dr n. Med. Agnieszka Jarosz, Kierownik Centrum Promocji Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej przy Instytucie Żywności i Żywienia, lekarz chorób wewnętrznych.
Teoria, że wartościowe kwasy tłuszczowe omega-3 pochodzą przede wszystkim z tłustych ryb morskich, jak makrela, łosoś, halibut, dorsz czy śledź i pozyskiwanych z nich olejów oraz tranu, powoli odchodzi do lamusa. Liczne zanieczyszczenia związkami rtęci i dioksyn, które gromadzą się w rybach z akwenu mórz europejskich i arktycznych, przyczyniły się do poszukiwań alternatywnych źródeł dobroczynnych kwasów tłuszczowych. Bogactwo nienasyconych niezbędnych kwasów omega-3 odkryto w oleju z kryla. Kryl to mały skorupiak przypominający krewetkę, który żyje w osiągających 6 km ławicach, liczących milion sztuk na metr sześcienny (!) w lodowatych i czystych morzach polarnych.


Olej z kryla – więcej niż tran
Olej z kryla antarktycznego (Euphausia superba) charakteryzuje się bardzo dużą zawartością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych EPA i DHA w formie fosfolipidów. Oznacza to, że są one lepiej przyswajalne przez organizm w porównaniu z olejem rybim, zawierającym kwasy omega-3 w postaci trójglicerydów. Kwasy tłuszczowe EPA i DHA jako fosfolipidy całkowicie rozpuszczają się w wodzie, co oznacza, że są lekkostrawne i nie pozostawiają rybiego posmaku. Ponadto olej z kryla jest bogaty w astaksantynę - najsilniejszy antyutleniacz, jaki możemy dostarczyć organizmowi do walki z wolnymi rodnikami, stanowiącymi przyczynę wielu niekorzystnych procesów w organizmie (w tym utlenienia złego cholesterolu (LDL). Ta „królowa karetonoidów" jest 800 razy aktywniejsza niż koenzym Q10, 500 razy silniejsza od witaminy E oraz 40 razy skuteczniejsza niż beta-karoten!

Na bazie tych danych naukowych opracowano suplement diety O-Krill 3TM, który dostarcza w pełni wchłanianą dzienną porcję niezbędnych kwasów EPA i DHA. Organizm ludzki nie potrafi samodzielnie wytworzyć tych składników, dlatego, aby zadbać o serce i wzrok, wzmocnić pamięć i koncentrację, a dodatkowo wspomóc odporność organizmu, musimy dostarczać je wraz z pożywieniem lub suplementować.
Dzięki tak szerokiemu spektrum działania, preparat może być polecany osobom zapracowanym, którym ze względu na tempo życia trudno zadbać o zbilansowaną dietę. Ponadto nie każdy lubi ryby i owoce morza, co w szczególności dotyczy dzieci powyżej 2 lat oraz kobiet w ciąży, które miewają wyostrzony zmysł smaku. One również mogą sięgnąć po w pełni bezpieczny i ekologicznie czysty O-Krill 3TM.
Jego bezpieczeństwo wynika z przestrzegania rygorystycznych zasad zrównoważonego połowu kryla, pozyskiwanego do produkcji preparatu. Żywy kryl trafia na pokład trawlera, gdzie natychmiast jest przetwarzany w celu zachowania wszystkich składników odżywczych. Ocean antarktyczny, z którego wyławia się kryla, uważany jest za najczystszy akwen świata, co dodatkowo zapewnia najwyższej jakości kwasy z grupy omega-3. Co więcej, każdy może sprawdzić, skąd dokładnie pochodzi kryl, z którego przygotowano preparat - dokładna lokalizacja połowów jest udokumentowana i wskazuje ją numer partii na dnie każdego opakowania (dokładną lokalizację połowu kryla wykorzystanego do produkcji danej partii preparatu sprawdzić można na stronach WWW.okrill.pl )


Codzienna dawka oleju z kryla w preparacie O-KRILL 3™ jest wsparciem:
Dla serca pozwala utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi i zabezpieczyć system sercowo-naczyniowy.
Dla mózgu wspomaga rozwój i funkcjonowanie mózgu, zmniejsza stres i ma pozytywny wpływ na zachowanie i nastrój.
Dla wzroku pomaga utrzymać wzrok w dobrej kondycji oraz zabezpiecza siatkówkę oka przed szkodliwym działaniem promieni ultrafioletowych (UV).

O-KRILL 3™ to suplement diety:

* bogaty w kwasy omega-3 NKT (EPA/DHA), których ludzki organizm nie może samodzielnie wyprodukować
* zawierający silnie działający przeciwutleniacz astaksantynę, nadający kapsułkom rubinowy kolor
* olej z kryla pochodzi z ekologicznych źródeł, jest w 100% czysty i niezniszczony przez przetwarzanie
* ponieważ olej z kryla szybko się wchłania - znacznie szybciej niż olej z ryb - nie ma rybiego posmaku ani zapachu
* nie zawiera: cukrów, słodzików, aromatów, barwników, konserwantów, nabiału, drożdży i glutenu
* preparat posiada certyfikat Marine Stewardship Council (MSC) jako produkt pochodzący z łowisk ekologicznie czystych.

Udo's Choice® O-KRILL 3™ jest jednym z produktów całej linii polecanej przez Udo Erasmusa - światowej sławy autorytet w dziedzinie badań wpływu tłuszczów i olejów na zdrowie człowieka (Udo Erasmus: „Tłuszcze, które uzdrawiają. Tłuszcze, które zabijają". („Fats that Heal. Fats that Kill").

Czy wiesz, że...
Zainteresowanie niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi (NNKT) pojawiło się po tym, jak spostrzeżono, że wśród Eskimosów, pomimo wysokotłuszczowej diety, bardzo rzadko występują kłopoty sercowo – naczyniowe. Natomiast pozbawieni tradycyjnego pożywienia emigranci eskimoscy, równie często jak Europejczycy, zapadali na choroby cywilizacyjne. Od czasu spostrzeżenia i zbadania takiej zależności, korzyści wynikające ze stosowania NNKT w codziennej diecie, a także w profilaktyce układu krążenia, zostały udokumentowane i dowiedzione.
Kwasy tłuszczowe omega-3 to ważne składniki błon komórkowych i niezbędne związki do powstania wielu innych substancji. Organizm ludzki nie jest zdolny do wytworzenia wszystkich kwasów tłuszczowych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, a przede wszystkim: kwasu linolowego (LA) z grupy omega-6 oraz alfa-linolenowego (ALA) z grupy omega-3. Te dwa kwasy muszą być dostarczone z pożywieniem i dlatego nazywają się „niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi" (NNKT). Dr n. Med. Agnieszka Jarosz

O-Krill 3TM : skład w jednej kapsułce:
Olej z kryla antarktycznego (Euphausia superba): 500 mg
w tym:
Fosfolipidy: 200 mg
Kwasy omega-3: 110 mg
Kwas eikozapentaenowy (EPA): 60 mg
Kwas dokozaheksaenowy (DHA): 27,5 mg
Astaksantyna: 40 mcg
Kwasy omega-6: <10 mg
Kwasy omega-9: 40 mg
Witamina A: 20 mcg
Witamina E: 100 mcg
Sposób użycia:
1 – 2 kapsułki dziennie

Cena: 90 zł (opakowanie 60 kaps.)
O-Krill 3TM dostępny jest na www.suplementymbm.pl oraz w aptekach i sklepach zielarskich.

 

/źródło - Openmedia PR/

Poprawiony: wtorek, 14 stycznia 2014 21:55