Pieczone jabłka z żurawiną Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
poniedziałek, 13 stycznia 2014 11:32

Pieczone jabłka z żurawiną

Choć bezśnieżna to jednak trwa zima. Dni krótkie, aura jest pochmurna, a nawet deszczowa, na nadmiar słońca nie możemy narzekać.

Wielu z nas najchętniej przeczekałoby tą porę pod ciepłym kocem z jakimś pysznym smakołykiem na otuchę. Proponujemy przygotować bardzo prosty deser na ciepło, którego wykonanie zajmie nam dosłownie kilkanaście minut. Drugie tyle będziemy musieli poczekać aż deser upiecze się w piekarniku. Aromat jabłek, cynamonu i miodu unoszący się w naszej kuchni sprawi, że minie każda chandra, a my nabierzemy znowu ochoty do życia.
Zimowe pieczone jabłka z żurawiną i migdałami
• 4 duże jabłka
• 50 g żurawiny suszonej np. Bakalland
• 50 g płatków migdałowych np. Bakalland
• 1 łyżeczka płynnego miodu
• Szczypta cynamonu
• 4 łyżki wody
• Cukier puder do dekoracji

Z jabłek należy wydrążyć gniazda nasienne, a potem natrzeć je od środka cynamonem. Żurawinę i płatki migdałów wymieszać z odrobiną wody i płynnym miodem. Tak powstały farsz wyłożyć do środka jabłek. Zapiekać około 20 minut w temperaturze 160-180 stopni. Udekorować cukrem pudrem.

 

/źródło - /