Wędzona pierś z kaczki w pomarańczach Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
piątek, 20 grudnia 2013 13:30

Wędzona pierś z kaczki w pomarańczach

Chcesz zrobić kulinarne wrażenie na wyjątkowych gościach? A może na teściach, ukochanym lub ukochanej, domownikach czy przyjaciołach? Wędzona pierś kaczki w pomarańczach będzie strzałem w dziesiątkę! Danie niezwykle eleganckie, widowiskowej aromatyczne oraz – przy posiadaniu odpowiednich składników – możliwe do przyrządzenia nawet dla początkujących kucharzy.

 

Potrzebne będą:

*2 mniejsze wędzone piersi z kaczki,
*100 ml Sunquicka Pomarańcza,
*25 ml oliwy z oliwek extra vergine Olitalia,
*3 łyżki soku z cytryny Limmi,
*3 łyżki octu balsamicznego z Modeny Ponti,
*10 g szczypiorku,
*3 pomarańcze,
*50 g suszonych śliwek,
*1 cebula (czerwona),
*75 g mrożonych czarnych lub/i czerwonych porzeczek,
*25 ml syropu z czarnej porzeczki,
*łyżka octu winnego czerwonego

Sposób przygotowania:

Przygotować sos gotując porzeczki z syropem z czerwonej porzeczki i octem winnym, pozostawić go na małym ogniu i poczekać aż zgęstnieje. Czerwoną cebulę i szczypiorek bardzo drobno posiekać, pomarańcze obrać, wyfiletować i pokroić na małe cząstki. Zmieszać je ze śliwkami, cebulą, szczypiorkiem oraz sokiem z cytryn Limmi. Piersi z kaczki zamarynować w syropie Sunquick zmieszanym z oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Pokroić je na cienkie plastry. Podawać polane sosem porzeczkowym w towarzystwie pomarańczowej sałatki. Intensywny aromat kaczki połączony ze słodyczą pomarańczy tworzy idealną harmonię smaku, który zachwyci podniebienie nawet najbardziej wymagających smakoszy. Tak przyrządzone danie na pewno zasmakuje gościom, a także ma szansę stać się spécialité de la maison.
Więcej inspirujących propozycji kulinarnych znajdziesz na www.facebook.com/kuchnia.wloska  i nowej stronie http://indexfood.pl/przepisy

 

 

/źródło - /

 

Poprawiony: piątek, 10 stycznia 2014 10:15