Sposób na udane wypieki - makowiec Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
wtorek, 17 grudnia 2013 14:15

Sposób na udane wypieki - makowiec


Aromatyczne i pyszne wypieki to nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia. Tajemnica ich smaku tkwi w jakości składników jakie wykorzystujemy do ich przygotowania. Z masą makową Bakalland wykonamy nawet najbardziej fantazyjne słodkości.

Tajemnica doskonałej jakości masy makowej Bakalland kryje się w kilkukrotnie mielonym maku i niepowtarzalnym smaku. Bogactwo rodzynek, wyrazisty smak skórki pomarańczowej oraz dodatek miodu i aromatu migdałów tworzą idealną kompozycję. Warto również podkreślić, że masa makowa Bakalland nie zawiera konserwantów. Co więcej, jest doskonałym źródłem wapnia, żelaza i błonnika.
Wystarczy jeden ruch dłonią i jest gotowa do użycia. Z takim dodatkiem każdy sprosta wyzwaniu jakim jest świąteczny makowiec.


Strucla makowa - produkty
• 850g masy makowej Bakalland
• 200ml mleka
• 50g świeżych drożdży
• 120g cukru
• 60g masła
• 4 żółtka
• 600g mąki pszennej
• 1 białko

Sposób przyżądzenia:
Wraz z drożdżami i cukrem należy podgrzać, aby było letnie (nie gorące!). Następnie należy połączyć je z pozostałymi składnikami i wyrobić na jednolite ciasto. Następnie na pół godziny stawiamy je w cieple do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na 3 równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy na cienki prostokąt, smarujemy białkiem i rozprowadzamy na nich masę makową, pozostawiając jednak z każdej strony ok 2 cm bez nadzienia. Każdy prostokąt zwijamy w rulon, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy z wierzchu białkiem i pieczemy w 190 stopni C przez ok. 20 minut.

ps. od Babci Polki - po upieczeniu można struclę polukrować. Lukier robimy mieszając wodę z cukrem pudrem. Odparowujemy mieszając. Gdy uzyskamy gęstość śmietany - rozprowadzamy lukier pędzelkiem po strucli. Smacznego

 

/źródło - /

Poprawiony: piątek, 10 stycznia 2014 10:15