Wigilijny przepis na barszcz z uszkami Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
czwartek, 12 grudnia 2013 15:19

Wigilijny barszcz z uszkami


Święta Bożego Narodzenia są w kulturze polskiej jednymi z najważniejszych uroczystości w całym roku. To magiczny okres, w którym więcej czasu poświęcamy rodzinie i przyjaciołom, w którym zwalniamy nieco tempo, by celebrować wspólne chwile z najbliższymi.

Jednak, aby móc świętować, wcześniej poświęcić należy nieco czasu na przygotowanie wigilijnej wieczerzy. A na stole świątecznym bezwzględnie znaleźć się muszą klasyczne dania, czyli np. barszcz z uszkami, karp, kutia i kluski z makiem. Jak tu jednak znaleźć czas na przygotowanie wszystkich dwunastu dań szczególnie, jeśli na świątecznej wieczerzy gościmy liczną rodzinę? Nie mając wystarczająco dużo czasu na przygotowanie wigilijnych potraw, jak na przykład uszka, można posłużyć się produktami gotowymi. Kilka chwil warto poświęcić natomiast na własnoręczne przygotowanie aromatycznego barszczu czerwonego.


Barszcz czerwony z uszkami


Składniki barszczu:

*garść suszonych prawdziwków (mogą być mieszane z podgrzybkami),

*4 buraki średniej wielkości,

*2 ząbki czosnku,

*2 litry wywaru z warzyw (marchewki, pietruszki, cebuli, pora),

*Liście laurowe, majeranek, ziele angielskie, sól, pieprz do smaku,

*Natka pietruszki,

*3 łyżki soku z cytryny,

*Uszka z kapustą i grzybami Jawo

Przygotowanie: Suszone grzyby opłukać i moczyć przez noc w dwóch szklankach wody. Następnego dnia grzyby ugotować w wodzie, w której się moczyły, dodając liście laurowe i czosnek. Każdy z umytych buraków zawinąć w folię aluminiową i piec na blasze około godziny w temperaturze 190 stopni. Po wyjęciu zetrzeć je na tarce o dużych oczkach i dodać do wrzącego wywaru razem z majerankiem, pieprzem, solą, zielem angielskim i natką pietruszki. Gotować przez 3-4 minuty, po czym dodać sok z cytryny. Wywar z warzyw po odcedzeniu połączyć z wywarem grzybowym i doprowadzić do wrzenia. Zamrożone uszka z kapustą i grzybami Jawo wrzucać partiami na 3l posolonego wrzątku tak, by nie przerywać wrzenia. Delikatnie zamieszać i gotować 14 minut. Po ugotowaniu odcedzić i dodawać do barszczu zaraz przed podaniem. www.jawo.pl

 

/źródło - /

Poprawiony: piątek, 10 stycznia 2014 10:14