Bucatini w stylu Capri - przepis Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
piątek, 22 listopada 2013 23:19

Bucatini w stylu Capri – neapolitańska kwintesencja smaku


W kuchni włoskiej wykorzystuje się chyba więcej rodzajów makaronu niż dni w roku. Choć różnią się kształtem, właściwościami i sposobem przygotowania, łączy je jedno – najwyższa jakość pszenicy durum.

Makaron bucatini popularny jest zwłaszcza na Sycylii i w Rzymie. Wyglądem przypomina klasyczne spaghetti, jednak jest coś, co go od niego zdecydowanie odróżnia – a mianowicie dziurka w środku. Jest też nieco grubszy, a dzięki specjalnemu procesowi przygotowywania i charakterystycznej chropowatości na powierzchni, doskonale wchłania sos, zachowując swoją sprężystą strukturę i oferując nowy wymiar smaku. Co ciekawe, suszony makaron bucatini może być spożywany także na surowo. W Zatoce Neapolitańskiej, na słonecznej wyspie Capri, bucatini serwowane jest jednak w całkowicie odmienny – i z pewnością smaczniejszy – sposób. Jaki? Czas się przekonać przyrządzając domowe Bucatini w stylu Capri


Składniki dla 4 osób:


*300 g makaronu bucatini De Cecco,

*1 puszka pomidorów krojonych Valfrutta,

*1 słoiczek pomidorków półsuszonych Ponti, 

*1 żółta papryka,

*30 czarnych oliwek Serpis,

*4 łyżki tartego parmezanu,

*1 ząbek czosnku,

*2 garście świeżej bazylii,

*oliwa z oliwek extra vergine Olitalia, 

*sól i pieprz do smaku


Sposób przygotowania:


Odsącz pomidorki półsuszone i pomidory krojone. Na oliwie z oliwek zeszklij drobno posiekany czosnek, dodaj paprykę pokrojoną w kostkę. Jak będzie lekko twarda, dodaj pomidory Valfrutta, dopraw solą i pieprzem i gotuj kilka minut. Na samym końcu dodaj do sosu pomidorki półsuszone, oliwki i listki bazylii. Połącz sos z ugotowanym al dente makaronem i podawaj posypany parmezanem. Smacznego!
Jeśli poszukujesz kulinarnych inspiracji, nie tylko na dania z makaronem, zajrzyj koniecznie na www.indexfood.pl 

 

/żródło - /