Jesienna gęsta zupa – krem z makaronem i Pesto
Jesienią i zimą bardziej niż kiedykolwiek warto docenić gęste, sycące zupy-kremy. Mają prawdziwie rozgrzewającą moc a wzbogacone fasolą, groszkiem czy soczewicą z powodzeniem zastąpić mogą dwudaniowe danie. W zależności od upodobań zupę taką można dokładnie zblendować, by uzyskać aksamitną konsystencję lub skrócić miksowanie, by zupa przybrała ciekawą fakturę.
Jesiennym popołudniem wielką przyjemnością będzie przeniesienie się do słonecznej Italii – umożliwi to gęsty krem z makaronem i Pesto.
Składniki na 4 osoby:
*200 ml przecieru pomidorowego passata Valfrutta,
*1 drobno posiekana cebulka,
*ząbek czosnku,
*słoiczek sosu Grand'Italia pesto z bazylią,
*1 drobno posiekana marchewka,
*1 łodyga pokrojonego selera naciowego,
*100 g makaronu małe muszelki Arrighi,
*100 g kawałeczków boczku,
*oliwa z oliwek extra vergine Olitalia,
*2 ziemniaki,
*150 g białej fasoli z puszki,
*1 l bulionu wołowego,
*100 g zielonej fasolki szparagowej,
*100 g zielonego groszku,
*sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania: Na patelni z rozgrzaną oliwą zeszklić cebulkę i czosnek. Dodać marchewkę, seler, boczek i dusić razem ok 10 minut. Całość przełożyć do garnka, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, białą fasolę, Passatę oraz bulion. Zagotować wszystko razem przez ok 30 min. Łyżką z dziurkami wyjąć nieco ziemniaków i białej fasoli, a resztę zupy zblendować, aby była gęsta. Dodać odłożone wcześniej ziemniaki i białą fasolę. Do zupy wrzucić również pokrojoną fasolkę szparagową, groszek i makaron. Gotować na wolnym ogniu aż wszystkie składniki będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem. Podawać udekorowane łyżką pesto z bazylią. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na www.facebook.com/kuchnia.wloska i http://indexfood.pl/przepisy
|