Prawdziwy Meksyk w kuchni Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
niedziela, 27 października 2013 11:11

Prawdziwy Meksyk w kuchni

Kuchnia meksykańska jest znana i lubiana na całym świecie. Meksykanie są z niej dumni i uważają swoje potrawy za dziedzictwo kulturowe. Początki kulinarnych tradycji sięgają czasów Azteków, a wiele dań przez stulecia pozostało niezmiennych. Czy możemy być jednak pewni, że znamy jej prawdziwy smak?

Od czasów Azteków do dziś
Historia kuchni meksykańskiej splata się z dziejami Azteków – narodu indiańskiego zamieszkującego niegdyś tereny dzisiejszego Meksyku. Za główny składnik służyła oczywiście kukurydza, nazywana zbożem Indian. Pieczono z niej placki, które często zapiekano z warzywami. Ceniono także fasolę – niezastąpione źródło białka. Aztekowie unikali używania tłuszczy, potrawy pieczono oraz gotowano w wodzie lub sosach. Dziś dania te stanowią unikalną mieszankę pełną różnorodnych składników, wyjątkowych smaków i inspiracji. Nadal ciężko jest ją sobie wyobrazić bez kukurydzy, fasoli czy popularnych placków – tortilli. Meksykanie dumni ze swojej kuchni, wywalczyli wpisanie jej na listę Światowego Dziedzictwa Kulturowego jako unikalny wzorzec zachowany w kulturze i sztuce kulinarnej od wieków. Podnoszony jest także postulat powrotu do pierwotnych smaków oraz sprzeciw wobec krzywdzącemu upowszechnieniu. Niewielu z nas zdaje sobie bowiem sprawę z tego, że tak naprawdę mały odsetek dań reklamowanych jako meksykańskie, ma jakikolwiek związek z tym krajem.

Oryginalne smaki
Do prawdziwie meksykańskich smaków możemy zaliczyć salsę – tradycyjny sos przygotowany na bazie pomidorów i chilli. To on, obok kukurydzy z fasolą i ryżem, papryki chilli i pomidorów wchodzi w skład codziennego menu. W typowo meksykańskiej kuchni nie może zabraknąć też tortilli, która w kraju swojego pochodzenia stanowi popularną przystawkę obiadową. Serwowana daleko poza granicami Meksyku, również w Polsce, quasedilla cieszy się ogromną popularnością.

Kuchnia ta jest bogatym źródłem inspiracji i smacznych dodatków. Meksykańskie uczty są świetnym pomysłem zarówno na pożywny obiad, jak i oryginalny poczęstunek w trakcie przyjęcia. Potrawy są proste w przygotowaniu, a produkty dostępne niemal w każdym sklepie. Dwie prawdziwie meksykańskie propozycje znajdziemy w ofercie Develey – tortille oraz nowość – sos Salsa Mexicana, pomogą nam odkryć oryginalny smak Meksyku.

Tortilla z kurczakiem i sosem salsa


Składniki:


- Tortilla Wraps Funtastic Develey
- dwie piersi z kurczaka
- 4 pomidory
- sałata lodowa
- puszka kukurydzy
- ogórek zielony
- Sos Salsa Mexicana

Filety z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawami wedle uznania (sól, pieprz, bazylia, oregano), następnie smażymy na patelni na niewielkiej ilości oleju lub oliwy z oliwek. Kroimy pomidory, ogórka, sałatę lodową rwiemy na kawałki, dodajemy kukurydzę. Tortille wypełniamy kawałkami mięsa oraz warzywami, całość polewamy do smaku sosem salsa.


/źródło - Biuro Prasowe Develey/ Walk PR /



Develey – znany producent musztard i sosów zimnych z ponad 160-letnią historią działalności. Marka operuje na rynku europejskim. W Polsce działa od 1995 roku. Produkty Develey posiadają certyfikaty IFS (International Food Standards), ISO 9001 i ISO 14001. Obok produktów własnych, Develey zajmuje się również dystrybucją marek Kikkoman®, Tabasco® oraz Del Monte®.

Poprawiony: piątek, 10 stycznia 2014 12:08