Emocje na talerzu Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
niedziela, 06 października 2013 20:13

Emocje na talerzu

Większość z nas chociaż raz w życiu stosowała dietę. Niestety zmiana nawyków żywieniowych nie jest łatwa. Ulegamy pokusom, brakuje nam samodyscypliny i wytrwałości w dążeniu do celu. W takiej sytuacji warto skorzystać z porady psychodietetyka, który nie tylko dostosuje jadłospis do naszych potrzeb, ale także zadba o pozytywną motywację przy wprowadzaniu zmian w sposobie odżywiania.

Choć jesteśmy coraz bardziej świadomi tego, jak ważne jest racjonalne odżywianie i jak duży wpływ ma ono na nasze zdrowie i samopoczucie, to niewiele osób jest w stanie samodzielnie zmienić swoje nawyki żywieniowe. Sprzyja to powstawaniu i rozwojowi nowych dziedzin nauki związanych z dbaniem o zdrowy styl życia. Jedną z coraz popularniejszych jest psychodietetyka.

Skuteczne połączenie

Często zdarza się, że jemy, chociaż nie jesteśmy głodni, wypełniamy swój żołądek do granic wytrzymałości i krok po kroku doprowadzamy się do problemów z nadwagą. Dlaczego tak się dzieje? Wielu z nas „zajada" swoje codzienne kłopoty, stresy i niepowodzenia. Kolejnym posiłkiem chętnie zabijamy też nudę. W takiej sytuacji nie wystarczy, że postanowimy przejść na dietę, ponieważ sedno problemu z odżywianiem leży w naszej psychice. Między innymi z takimi kłopotami pomagają się uporać psychodietetycy.
Psychodietetyka, inaczej nazywana psychologią odżywiania, jest stosunkowo nową, ale prężnie rozwijającą się dziedziną nauki, która – jak sama nazwa wskazuje – łączy w sobie wiedzę z zakresu psychologii oraz dietetyki. – Psychodietetyk nie tylko pokazuje, co jeść, ale przede wszystkim uczy, jak zmienić nawyki żywieniowe skutecznie i na stałe. Jego praca nie polega wyłącznie na układaniu jadłospisu. Zajmuje się on także obszarem zachowań i emocji towarzyszących problemom związanym z niewłaściwymi nawykami żywieniowymi, które prowadzą do zaburzeń odżywiania takich jak nadwaga czy otyłość – mówi dr n. med. Hanna Stankowiak-Kulpa z Wyższej Szkoły Edukacji Integracyjnej i Interkulturowej w Poznaniu, która w swojej ofercie ma między innymi studia podyplomowe doskonalące na kierunku psychodietetyka.

Strzał w dziesiątkę na przyszłość

Psychodietetyka pozwala na połączenie wiedzy z dwóch bardzo istotnych podczas zmiany nawyków żywieniowych dziedzin, dzięki czemu pomoc osobom borykającym się z zaburzeniami odżywiania jest jeszcze efektywniejsza. – Absolwenci psychodietetyki posiadają wiedzę między innymi z zakresu psychologii, psychiatrii i neurologii. Dzięki temu potrafią analizować emocje i rozpoznawać czynniki psychologiczne, które prowadzą do zaburzeń odżywiania, na przykład napadowego objadania się, bulimii czy anoreksji. Ustalenie ich przyczyn i zaplanowanie dostosowanego do potrzeb pacjenta leczenia jest pierwszym krokiem do sukcesu – mówi dr n. med. Hanna Stankowiak-Kulpa z WSEIiI.
Podczas studiów można także poznać różnorodne metody motywowania i sposoby efektywnej komunikacji. Dzięki temu psychodietetyk potrafi skutecznie uświadomić pacjentowi, że dieta nie musi być źródłem frustracji. Zadaniem psychodietetyka jest zbudowanie przeświadczenia, że celem przyświecającym zmianie jadłospisu jest nie tylko uzyskanie spadku masy ciała, ale przede wszystkim zdrowe odżywianie. Bardzo ważnym obszarem działań psychodietetyka jest także praca nad samooceną pacjenta. – Nieprawidłowa masa ciała w bardzo wielu przypadkach wiąże się z zaniżonym poczuciem własnej wartości. Mają na to wpływ reakcje otoczenia, ale też wcześniejsze nieudane próby zmiany nawyków żywieniowych. Także nad poprawą własnej samooceny można pracować pod okiem psychodietetyka – podsumowuje dr n. med. Hanna Stankowiak-Kulpa z WSEIiI.

 

/źródło - LTM Communications/