Placki z suszonymi truskawkami - przepis |
Wpisany przez S.Z. |
wtorek, 01 października 2013 13:56 |
Placki z suszonymi truskawkami – pomysł na ciepłe śniadanie w chłodne poranki. Jesienne poranki są coraz chłodniejsze. Dlatego przed porannym wyjściem z domu powinniśmy zjeść ciepły i sycący posiłek. Pamiętajmy, że śniadanie powinno dostarczać nam energii i składników odżywczych na cały, pracowity dzień. Ten posiłek powinien być różnorodny. Nie może zabraknąć w nim nabiału, owoców i warzyw, produktów pełnoziarnistych. Przygotowując śniadanie warto skorzystać ze sprawdzonych przepisów, na smaczne i sycące potrawy. Swoich domowników możemy zaskoczyć o poranku pysznymi plackami jogurtowymi z suszonymi truskawkami. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a smak doceni nasza rodzina. A sam zapach smażonych placków wprawi naszych domowników w dobry nastój o poranku. Składniki: Do miski wlewamy jogurt, jajka, olej, cukier, mąkę, proszek do pieczenia i sól. Całość mieszamy, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę. Dodajemy suszone truskawki i ponownie mieszamy. W międzyczasie rozgrzewamy patelnię. Placki smażymy na nie dużym ogniu przez ok. 3 minuty z każdej strony. Gotowe placki przekładamy na talerz. Możemy je podać z miodem, świeżymi owocami lub posypane suszonymi truskawkami (np. Crispy Natural).
/źródło - /
ps. Babcia Polka do w.wym. "masy" dodaje również świeże jabłka, twarde gruszki, jagody itp. Również jest to dobre, nawet bardzo :) (przyp. redakcaj BP) |
Poprawiony: piątek, 10 stycznia 2014 10:09 |