Lato w słoiku, czyli co marynują Polacy - raport |
Wpisany przez S.Z. |
sobota, 28 września 2013 13:56 |
Lato w słoiku, czyli co marynują Polacy - raport Ponad 90 proc. Polek samodzielnie przygotowuje przetwory na okres zimowy – wynika z badań przeprowadzonych przez markę MOSSO. Największą popularnością cieszą się ogórki, papryka i grzyby leśne.
Schyłek lata to czas na przygotowywanie domowych przetworów. Różnorodność i powszechna dostępność świeżych owoców i warzyw, daje nam szeroki wachlarz wykorzystania ich w naszej kuchnni. Polacy starają się zatrzymać mijające lato, jego zapach i smak. Gdzie? Oczywiście w słoikach! 50 proc. z nich marynuje owoce i warzywa, 30 proc. robi dżemy i soki, a 20 proc. nalewki – wynika z badań marki MOSSO. Słoiki są trendy Warzywa są bardzo ważnym składnikiem w diecie każdego człowieka – stanowią źródło witaminy C i prowitaminy A, a także błonnika i składników mineralnych. Aby korzystać z ich walorów przez cały rok marynujemy je w wodzie lub occie. Warzywa, które najchętniej zamykamy w słoikach to: ogórki – wybiera je aż 84 proc. badanych, papryka – 72 proc., grzyby leśne – 50 proc., pieczarki – 37 proc., gruszki – 35 proc. oraz buraki – 20 proc. Marynowane warzywa sprawdzą się zarówno do obiadu, jak też do kanapek, mięs czy sałatek. Z analiz marki MOSSO wynika, że Polacy rzadko samodzielnie przygotwują sałatki czy surówki. Po gotowe, czyli takie, które można znaleźć na sklepowych półkach, sięga aż 82 proc. z nich.
Wykres 1. Najczęściej marynowane warzywa i owoce. Źródło: MOSSO Owoce to niezasąpione uciechy lata. W zimę często brakuje nam ich smaku i zapachu. Warto zatem własnoręcznie utrwalić wspomnienie po nich w postaci dżemów czy soków. Są nie tylko zdrowsze, ale także słoik domowych konfitur czy soku może być doskonałym prezentem dla bliskich. Z badań wynika, że aż 87 proc. kobiet przygotowuje i lubuje się w dżemie truskawkowym, 75 proc. w wiśniowym i jabłkowym. Ten ostatni ułatwi nam przygotowywanie zimowej szarlotki, a zmieszany z odrobiną cynamonu równie dobrze będzie smakował zapieczony z ryżem. Inne cieszące się popularnością dżemy to: malinowy – 51 proc., porzeczkowy – 20 proc. oraz jagodowy – 10 proc.
Wykres 2. Najbardziej popularne dżemy. Źródło: MOSSO Witaminowe bomby
Wykres 3. Najchętniej robione soki. Źródło: MOSSO Na jesienne i zimowe wieczory sprawdzają się także nalewki. Najchętniej robioną w domowym zaciszu jest słynąca z wyrazistego smaku malinówka, którą wybiera 68 proc. badanych. Jest ona również bardzo skuteczna w walce z gorączką i przeziębieniem. Chętnie sięgamy także po nalewki z pigwy – 56 proc., wiśni – 50 proc., winogrona – 47 proc. czy brzoskwiń – 31 proc., które korzystnie wpływają na serce i układ krwionośny.
Wykres 4. Najczęściej przygotowywane nalewki. Źródło: MOSSO
/źródło - Quoteme PR/ |
Poprawiony: piątek, 10 stycznia 2014 23:00 |