Wybierz miód najlepszy dla siebie Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
czwartek, 13 sierpnia 2009 15:01

Wybierz miód najlepszy dla siebie

 

Warto go mieć  w spiżarni nawet jeśli ktoś nie lubi jeść miodu, gdyż ma on właściwości lecznicze: działa antybakteryjnie, wzmacnia, a gdy już złapiemy katar i kaszel pomaga zwalczać je. Podnosi odporność i ogólną kondycję organizmu. Wspomaga leczenie wielu dolegliwości. Pamiętajmy jednak o trzech rzeczach:

 

 

1.  Aby miód podziałał na nasz organizm powinniśmy go jeść codziennie, przynajmniej po jednej łyżeczce. Warto taką kurację zacząć w jesieni, aby w zdrowiu przetrwać zimę. 

2.  Miód podgrzany do temperatury przekraczającej 60 stopni traci właściwości  lecznicze.

3.  Miód miodowi nie jest równy. Pszczoły sporządzają go z pyłku zbieranego na różnych roślinach, dlatego też miody różnią się kolorem, smakiem i działaniem na ludzki organizm.  Mamy więc następujące gatunki miodu:

akacjowy – pomaga w leczeniu dolegliwości układu pokarmowego, łagodzi nad kwasowość.

gryczany – zawiera żelazo, leczy zatem anemię, wzmacnia, podnosi odporność.

lipowy – uspokaja, pomaga zasnąć. Łyżka miodu lipowego rozpuszczonego w szklance letniej wody wypita wieczorem może sprowadzić spokojny sen.

rzepakowy – dla babć najlepszy, gdyż „przeczyszcza” drogi żółciowe i zwalcza miażdżycę.

spadziowy – specjalista do walki z katarem i kaszlem, zapobiega chorobom układu oddechowego.

wielokwiatowy – jest najbardziej uniwersalny, co jednak oznacza, że na żadną dolegliwość nie działa specjalnie intensywnie. Podnosi odporność, wzmacnia serce.

wrzosowy – ma konsystencję galaretki, dobry dla osób mających kłopoty z drogami moczowymi i prostatą.

 

 

 

Ziołomiody

 

Łączą właściwości miodu i ziół, które do niego zostały dodane. Są zatem gotowymi ziółkami, bez kłopotu z zaparzaniem ich, z dodatkiem miodu.  Zażywamy je jak syropy lecznicze, dwa lub trzy razy dziennie po łyżeczce lub jadamy jak miody np. z chlebem i masłem, z twarożkiem, z ciastem itp…

głogowy – wzmacnia serce w ten sposób, że zapobiega chorobom serca i wspiera kuracje farmakologiczne zalecane przez kardiologa.

nagietkowy – doskonale radzi sobie z wszelkimi stanami zapalnymi. Przywraca siły osobom po usunięciu nowotworów.

pokrzywowy – wzmacnia naczynia krwionośne i serce, działa moczopędnie, pomaga zatem w przypadku obrzęków np. nóg. Zwalcza reumatyzm, ułatwia trawienie, obniża poziom cukru, słowem jest najzdrowszym deserem dla każdej babci.

rumiankowy – dla wnuczków gdyż łagodzi bolesne ząbkowanie  i kolkę jelitową. Dzieci lubią jego łagodny smak.

sosnowy – szczególnie dba o nasz układ oddechowy, ale uwaga: gdy mamy kaszel, chrypkę lub katar trzeba wziąć łyżeczkę miodu sosnowego do ust i trzymać w buzi jak najdłużej, bez przełykania. Pod wpływem temperatury z ziołomiodu zaczną ulatniać się sosnowe olejki eteryczne. Okadzą one  nasze górne drogi oddechowe, zabijając bakterie chorobotwórcze.

 

Mikstury miodowe

Na wzmocnienie – wieczorem w szklance letniej wody rozpuścić łyżkę miodu (wielokwiatowy lub lipowy pół na pół z gryczanym) odstawić na noc, rano wypić na czczo, bez podgrzewania.

Na uporczywy kaszel – do słoja wlać ćwierć kilograma miodu wielokwiatowego lub spadziowego. Słój wstawić do garnka z gorącą wodą (50 stopni C.) ogrzewać aż się miód rozpuści (jeśli był scukrzony) i zrzednie. Do ciepłego miodu dodać stale mieszając: 50 g. sproszkowanego siemienia lnianego, 10 g. anyżku. 10 g. sproszkowanego imbiru. Zażywać trzy razy dziennie po łyżeczce.

Na serce – ćwierć kilograma cytryn ze skórką (skórkę dokładnie wcześniej umyć) zmieszać z taką samą ilością miodu wielokwiatowego, głogowego lub akacjowego. Dodać kieliszek rumu lub wódki. Wymieszać. Zażywać codziennie po obiedzie i po kolacji po jednej łyżeczce.     

 

Poprawiony: poniedziałek, 06 stycznia 2014 20:00