Ogórki - pikle na ostro Drukuj Email
Wpisany przez S.Z   
sobota, 24 sierpnia 2013 13:57

Ogórki - pikle na ostro


Ula Ludwikowska, z Klasztoru Starowierów w Wojnowie, podała mi przepis na ogórki, które smakowały mi okrutnie.

Przepis na 3 kg ogórków. Oto on.
Zwykłe ogórki (takie jak do kwaszenia) kroimy w talarki 1 - 1,5 cm grubości, bez obierania ze skórki. Prosta sprawa. Następnie wszystkie pokrojone ogórki posypujemy trzema łyżkami stołowymi soli. Mieszamy i pozostawiamy na 6 godzin. Ogórki puszczają sok. Jest go sporo. Wylewamy ten sok. Pierwszy etap mamy za sobą. Ogórki są gotowe do zalania ich zalewą, którą przygotowujemy w tzw. międzyczasie.
Zalewa dla tych 3 kg ogórków.
Butelka octu 10%, trzy szklanki cukru, 1 i 1/2 torebki mielonego Chili - pieprz cayenne, główka spora czosnku, 3-4 łyżki oleju rzepakowego.


Czosnek siekamy drobno lub przepuszczamy przez wyciskarkę, wrzucamy do garnka, a następnie dosypujemy do niego cukier, wlewamy butelkę octu, wsypujemy Chili - cayenne i wlewamy olej. Całość podgrzewamy pod przykryciem prawie do wrzenia. Tak przygotowaną gorącą zalewą zalewamy odcedzone ogórki i pozostawiamy po przemieszaniu na 12 godzin. Po tym czasie pakujemy wszystko w słoiki. Są dwie szkoły, jedna Uli, która nie pasteryzuje napełnionych słoiczków oraz moja polegająca na tym, że pasteryzuję. Powiadam Wam PYCHOTA!!!


Ponieważ pozostało mi sporo zalewy po napełnieniu słoików ogórkami, a żal mi było ją wylać dokonałem eksperymentu. Pokroiłem jabłka (mam takie przedwojenne na działce, bardzo twarde i mało soczyste, które się nie rozpadają ani podczas gotowania, ani smażenia, ani pieczenia) w kostkę i zalałem pozostałością zalewy z ogórków. Po prostu wspaniałe to coś co powstało. Już wszystkie 6 słoiczków zjedzone. Nic to, zrobiłem następne, tyle że bez czosnku. Wspaniałe!!! Postanowiłem użyć tej zalewy do śliwek. A co. Jak eksperymentować to eksperymentować. Śliwki węgierki pozbawione pestek zalałem tą zalewą. Coś przepysznego.


Polecam - Zrzędliwy Dziadek


ps. w tej samej zalewie zrobiłem pikle ogórkowe z dużych ogórków. Obrałem je ze skórki, wydrążyłem pestki i pokroiłem wzdłuż w paski. Cały dalszy proces przetwórczy j.w.


Poprawiony: piątek, 10 stycznia 2014 10:03