Wybierz najlepszy nóż dla siebie Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
niedziela, 28 lipca 2013 07:44

Ostre cięcie w kuchni - Wybierz najlepszy nóż dla siebie

Nie sposób wyobrazić sobie dobrej kuchni bez noża. Zanim cokolwiek wrzucimy do garnka, musimy to najpierw obrać, posiekać, pokroić lub wyfiletować. Każda z tych czynności, dla osiągnięcia idealnego efektu wymaga użycia innego ostrza. Jakie są najpopularniejsze rodzaje noży kuchennych i jak skompletować unikalny zestaw do codziennego użytku?

 

1. Nóż do chleba
Z racji rozmiarów wypieków, powinien być długi – minimum 20 cm długości. Ząbki na ostrzu pozwolą szybciej przeciąć twardą, chrupiącą skórkę. Dla łatwiejszego krojenia bochenków chleba bardzo dobrze sprawdza się ostrze piłkowane takie jak np. w nożu do chleba firmy Tefal (ok. 53 zł w Agito.pl). Nóż posiada ergonomiczny uchwyt z bakelitu, który znany jest ze swojej wytrzymałości – używa się go do m.in. produkcji bagnetów do systemu Kałasznikowa! Ostrze o grubości 2,2 milimetra bez problemu poradzi sobie z najtwardszymi wypiekami.

2. Nóż do sera
Kto nie lubi smaku rozpuszczonego sera na ulubionej potrawie? Najpierw trzeba jednak pokroić go precyzyjnie na plasterki, a zwyczajny nóż z zestawu sztućców niespecjalnie sprawdza się w tej roli. Warto wybrać ostrze, które jest specjalnie wyprofilowane do cięcia sera (np. Fiskars FF 858125 za ok. 30 zł w Agito.pl), zwłaszcza miękkich i lepkich odmian, tak często będących problemem w źle wyposażonej kuchni. Dobry nóż posiada specjalne otwory na powierzchni ostrza, które zapobiegają przyklejaniu się sera oraz zakończony jest „widelczykiem" – dzięki niemu nawet miękki smakołyk bez problemu przenieśmy z deski na talerz.

3. Nóż do owoców i warzyw
Trwa lato, a więc warzywa i owoce goszczą na naszych stołach każdego dnia. Jednak ich przygotowanie nierzadko wymaga odrobiny zachodu. Do obierania, skrobania oraz krojenia owoców i warzyw warto wybrać niewielkie ostrze, którym łatwo będzie manewrować. Dodatkowo warto zwrócić uwagę na materiał, z którego jest ono wykonane – doskonale sprawdzi się stal nierdzewna pokryta specjalną powłoką nieprzywierająca. Otrze powinno być zakończone ostrym czubkiem, który przyda się przy wycinaniu jadalnych dekoracji. Wszystkie te wymagania spełnia np. nóż Fiskars EDGE 8 cm (ok. 37 zł w Agito.pl). Posiada lekką i ergonomiczną rękojeść z tworzywa sztucznego, a do tego ciekawy, nowoczesny design – ten nóż z pewnością umili wegetariańskie uczty i zdrowe przekąski!

4. Nóż do mięsa
Wielbiciele kotletów, zrazów oraz bitek powinni zaopatrzyć się w nóż z długim ostrzem, rozszerzającym się w kierunku rękojeści. Ponieważ krojenie surowego mięsa to często nie lada wyczyn, nóż powinien posiadać solidną, dużą rączkę, najlepiej z antypoślizgową powłoką oraz być bardzo ostry (np. nóż do mięsa Fiskars 857128 za ok 57 zł w Agito.pl). Pamiętajmy, że po każdym użyciu nóż, którym kroiliśmy surowe mięso powinien być bardzo dokładnie umyty - dlatego przy zakupie warto zwrócić uwagę na to, czy można myć go w zmywarce.

5. Nóż uniwersalny
Niezbędny w każdym domu – pomoże w szatkowaniu warzyw, krojeniu chleba i mięsa. Najlepiej sprawdzają się gładkie ostrza średniej długości i z wygodną rączką (np. Fiskars 857129 za ok. 56 zł w Agito.pl). W nóż uniwersalny szczególnie warto zainwestować ponieważ będziemy go używać najczęściej. Specjalnym rodzajem noża uniwersalnego jest Santoku – ten typ noża wywodzi się z Japonii i ceniony jest przez szefów kuchni na całym świecie. Charakteryzuje się szerokim i płaskim ostrzem, które umożliwia przenoszenie poszatkowanych produktów, jest też bardzo precyzyjny i wielofunkcyjny. Znajdziemy go w ofercie wielu producentów i w różnorodnych cenach – podstawą przy jego wyborze powinien być materiał, z którego został wykonany. Kuta stal pokryta molibdenem i wanadem to mistrzowski wybór, który zapewnia precyzję porównywalną z samurajskimi mieczami katana (np. Arcos Nóż japoński Santoku Clasica za ok. 235 zł).


Mamy nadzieję, że ten szybki przegląd pozwoli Wam wybrać odpowiednie noże, czy to w zestawie, czy pojedynczo, a Wasze problemy z krojeniem i szatkowaniem znikną jak nożem uciął!

/źródło - /


Poprawiony: piątek, 10 stycznia 2014 13:17