O grillach, grillowaniu a także kilka przepisów Drukuj Email
Wpisany przez S.Z./   
sobota, 27 lipca 2013 15:50

O grillach, grillowaniu a także kilka przepisów

Zdrowe grillowanie w sercu Twojego domu - Zredukuj do 42% tłuszczu* ze swoich posiłków dzięki grillom elektrycznym marki Russell Hobbs

Posiłki przygotowywane na grillu mogą być jeszcze zdrowsze i bardziej dietetyczne? Oczywiście! Dzięki unikalnemu projektowi grille elektryczne marki Russell Hobbs umożliwiają redukcję aż do 42% tłuszczu*. Smaczne i zdrowe, a do tego szybkie i proste w przygotowaniu dania z grilla to idealna propozycja na spotkania z przyjaciółmi a także doskonałe urozmaicenie rodzinnej diety na co dzień. W zależności od potrzeb marka Russell Hobbs oferuje grille różnej wielkości: Compact, Family lub Entertaining.
Grillowanie to jedna z ulubionych letnich rozrywek Polaków. Jak jednak przenieść atmosferę plenerowych spotkań do wnętrza domu czy na balkon? Nic prostszego. Dzięki grillom elektrycznym Russell Hobbs możliwe jest przygotowanie wyśmienitych posiłków praktycznie w każdym miejscu i o każdej porze roku. Dzięki grillom elektrycznym Russell Hobbs możemy przyrządzić soczyste steki, zarumienione szaszłyki czy chrupiące kanapki na ciepło. Dbanie o zdrową i urozmaiconą dietę całej rodziny staje się bardzo proste.
Unikalny projekt grilli Russell Hobbs umożliwia redukcję tłuszczu z przyrządzanych posiłków. Specjalnie zaprojektowane głębokie kanały odprowadzają tłuszcz z potraw do tacki odciekowej nie dając szans na jego ponowne wniknięcie do posiłku. Dla większej efektywności odciekania możliwa jest regulacja konta nachylenia grilla (np. w przypadku tłustego mięsa). Użycie masła czy oliwy w czasie grillowania nie jest konieczne dzięki zastosowaniu nieprzywierającej powłoki na płytach, która również ułatwia utrzymanie grilla w czystości. Zamykana pokrywa z dodatkową płytą grzewczą skraca czas pieczenia, przez co potrawy przyrządzane na grillu elektrycznym zachowują więcej tych składników odżywczych, które wytrącane są podczas obróbki termicznej. Ruchome zawiasy umożliwiają dostosowanie położenie płyt do grubości porcji, zapewniając idealne wypieczenie.


* Z burgerów wołowych zawierających 20% tłuszczu.

3 grille dla różnych użytkowników:

Compact Grill 18850-56
Ten poręczny grill o niewielkich rozmiarach to idealna propozycja dla singli, par lub małych rodzin. Na płycie grzewczej o powierzchni 380 cm2 można przygotować do trzech porcji posiłku.
Dodatkowym atutem jest możliwość przechowywania grilla w pionie.

Sugerowana cena detaliczna - 179 złotych

Family Grill 18870-56 - to pomysł na szybkie i wygodne przygotowanie zdrowej żywności dla większej rodziny lub grupy znajomych. Na 510 cm2 powierzchni grilla można przyrządzić do pięciu porcji żywności.
Dodatkowym atutem jest możliwość przechowywania grilla w pionie.
Sugerowana cena detaliczna – 229 złotych

Entertaining Grill 18603-56 - doskonały na małe przyjęcie w gronie znajomych i rodziny. Jednorazowo można przyrządzić na nim dziesięć porcji - cztery na grillu i sześć na ruszcie griddle (dodatkowa pojedyncza płyta grzewcza do smażenia). Te dwie części grilla mogą być używane pojedynczo jak i wspólnie dzięki osobnej regulacji temperatury.
Sugerowana cena detaliczna – 379 złotych

PROMOCJA! Czas na grilla
Od 15 lipca rusza promocja Czas na grilla, w której można otrzymać w prezencie Compact Grill marki Russell Hobbs. Aby wziąć udział w promocji wystarczy kupić dowolne produkty marki Russell Hobbs za minimum 150 zł.
Promocja obejmuje wszystkie produkty marki Russell Hobbs zakupione zarówno w sklepach stacjonarnych i wybranych sklepach internetowych od 15 lipca do 15 września. Aby wziąć udział w promocji i otrzymać Compact Grill po zakupie produktów marki Russell Hobbs za minimum 150 zł należy wypełnić formularz rejestracyjny dostępny w sklepach lub wydrukowany ze strony internetowej www.russellhobbs.com. Następnie wysłać wypełniony i podpisany formularz wraz z kopią dowodu zakupu oraz kodem kreskowym wyciętym z opakowania na adres ISCM "Czas na grilla" ul. Kraśnicka 2/4, 03-579 Warszawa.
Ilość nagród w promocji jest ograniczona, o przyznaniu nagrody decyduje kolejność wpływu zgłoszeń do siedziby organizatora.
Lista sklepów, produktów objętych promocją oraz szczegóły promocji dostępne są w regulaminie oraz na stronie www.russellhobbs.com.


 

O marce Russell Hobbs
Firma Russell Hobbs została założona przed dwóch brytyjskich wynalazców – Billa Russella i Petera Hobbsa – w roku 1952, kiedy to stworzyli oni pierwszy ekspres do kawy z funkcją utrzymywania temperatury. W roku 1955 wprowadzono na rynek pierwszy na świecie czajnik elektryczny. W kolejnych latach Russell Hobbs stopniowo rozszerzał ofertę na inne segmenty artykułów gospodarstwa domowego. Produkty Russell Hobbs są wysokiej jakości, nowoczesne i innowacyjne. Tworzą one miłe chwile w codziennym życiu – pierwsza świeżo zaparzona filiżanka kawy rano, wyprasowana koszula, sympatyczny obiad rodzinny – wszelkie pozornie prozaiczne, lecz niezwykle ważne momenty. Od listopada 2010 r. Russell Hobbs należy do działającej na całym świecie grupy Spectrum Brands.


/źródło - First AiD Communication/

Przepisy na dania z grilla

Na grillach marki Russell Hobbs można przygotować pyszne i zdrowe posiłki. Oto kilka inspiracji:

PRZEKĄSKA
Pełnoziarniste kanapki zapiekane z serem feta, słodką papryką i czerwoną cebulą w sosie balsamicznym
Składniki:
2 kromki pełnoziarnistego chleba
50 g odtłuszczonego sera feta
½ czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
2 łyżeczki sosu balsamicznego
½ czerwonej papryki pokrojonej w paski
czarny pieprz
Polecany produkt:
Compact Grill marki Russell Hobbs
Przygotowanie:
Włóż czerwoną cebulę pokrojoną w piórka oraz paprykę pokrojoną w paski do jednego naczynia i zalej je sosem balsamicznym, a następnie dopraw pieprzem do smaku.
Rozłóż warzywa na rozgrzanym Compact Grillu i grilluj przez 1-2 minuty aż lekko zmiękną. Zdejmij je z grilla i odstaw na bok.
Wyczyść grill. Nałóż paprykę i cebulę równomiernie na jednej kromce chleba, na wierzch nałóż dużą ilość fety i przykryj drugą kromką. Połóż kanapkę na grillu i zamknij grill lekko przyciskając pokrywkę, ale nie za mocno, aby składniki nie wypłynęły z kanapki. Grilluj przez 2-3 minuty.
Tak przyrządzoną kanapkę serwuj na ciepło z sałatką z pomidorów i rukoli.

DANIE GŁOWNE
Ziołowa pierś z kurczaka w słodkim sosie z limonki

Składniki:
3 piersi z kurczaka
100 g odtłuszczonego jogurtu naturalnego
1 łyżeczka zmielonego kminku
1 łyżeczka posiekanej kolendry
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru
1 ząbek czosnku, posiekany lub wyciśnięty

na sos:
5 łyżeczek odtłuszczonego jogurtu naturalnego
1 łyżeczka sosu chutney z mango
1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z limonki
1 łyżeczka posiekanej świeżej mięty
kilka ćwiartek limonki do dekoracji
chleb typu pita
miks sałat

Polecany produkt:
Entertaining Grill marki Russell Hobbs
Przygotowanie:
Potnij piersi kurczaka na plastry trzycentymetrowej grubości i włóż je do miski. Dodaj jogurt oraz przyprawy. Wymieszaj wszystko dokładnie i wstaw do lodówki na 4-6 godzin, aby mięso zamarynowało się.
Nagrzej Entertaining Gril, a następnie rozłóż zamarynowane piersi z kurczaka równomiernie na rozgrzanej płycie i zamknij pokrywę dla uzyskania szybszego efektu. Grilluj mięso przez 3-4 minuty od czasu do czasu przekręcając dla równego wysmażenia. Upieczone kawałki możesz przełożyć na lekko podgrzany griddle, aby nie ostygły. Podgrzej na nim również pieczywo.
Wymieszkaj jogurt, chutney i sok z limonki w małej misce.
Tak przygotowane piersi z kurczaka serwuj z sosem podawanym osobno, ćwiartkami limonki, podgrzanym chlebem typu pita i miksem sałat.

DESER
Grillowane owoce z sosem waniliowym
Składniki:
25 g blanszowanych orzechów laskowych lub migdałów
Olej słonecznikowy do smarowania
2 dojrzałe gruszki pokrojone w ćwiartki z usuniętym gniazdem
2 dojrzałe nektarynki pokrojone w ćwiartki
4 dojrzałe śliwki pokrojone na połówki
200 g naturalnego twarożku
cukier waniliowy
Polecany produkt:
Familly Grill marki Russell Hobbs
Przygotowanie:
Nagrzej Familly Grill. Rozłóż orzechy lub migdały na grillu, zamknij pokrywę i grilluj przez ok 3 minuty aż orzechy lekko się uprażą. Używając drewnianej łyżki zgarnij orzechy do tacki ociekowej, a następnie przesyp na talerz do ostygnięcia.
Postaw tackę ociekową z powrotem pod grillem.
Rozłóż gruszki, nektarynki i śliwki równomiernie na grillu, zamknij pokrywkę i grilluj owoce przez 6-7 minut do momentu, aż zmiękną i lekko się zarumienią.
Wymieszaj twarożek z cukrem waniliowym rozgniatając go na gładką masę. Lekko posiekaj orzechy lub migdały.
Rozłóż zgrillowane owoce na cztery talerze, dodaj po dużej łyżce sosu twarożkowego i posyp wszystko posiekanymi orzechami.


Poprawiony: piątek, 10 stycznia 2014 10:01