Gaspacho - południowa inspiracja na gorące, polskie lato Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
środa, 24 lipca 2013 12:38

Gazpacho - Południowa inspiracja na gorące, polskie lato


Pachnące pomidory, aromatyczna papryka, wyrazisty seler. Do tego chrupka cebula, pachnąca pietruszka i orzeźwiający charakter cytryny – oto gazpacho.

Pomidorowy chłodnik rodem z Hiszpanii cieszy się u nas coraz większą popularnością. Gazpacho przyrządza się błyskawicznie i bez gotowania, a doskonałość tej prostej w przygotowaniu zupy kryje się w dojrzałych, przepełnionych smakiem pomidorach.

składniki na 4 osoby:


*przecier pomidorowy Valfrutta 500 ml,

* pomidory krojone Valfrutta 425ml,

* 2 ząbki czosnku,

* średnia czerwona papryka,

* czerwona cebula,

* 2 łodygi selera naciowego,


* pęczek natki pietruszki,

* 3 łyżki soku z cytryny Limmi,

* sól i pieprz do smaku,

* grzanki do dekoracji

przygotowanie:


Pokrój drobno cebulę, paprykę, seler naciowy i pietruszkę. Do blendera wlej przecier pomidorowy i sok z odcedzonych pomidorów. Dodaj połowę posiekanych warzyw i 2 ząbki czosnku. Wszystko dokładnie zmiksuj i przelej do większego naczynia. Dodaj pomidory z puszki, pozostałe drobno posiekane warzywa, dopraw solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny Limmi. Dokładnie wszystko wymieszaj i odstaw do lodówki na kilka godzin. Jeśli nie masz czasu, możesz dodać do zupy pokruszone kostki lodu – schłodzą ją równie dobrze. Podawaj udekorowane grzankami. Smacznego! www.valfrutta.pl

 

/źródło - /

Poprawiony: piątek, 10 stycznia 2014 12:01