Pyzy ziemniaczane z mięsem z sosem napoli Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
sobota, 13 lipca 2013 20:35

Fuzja smaków: Pyzy ziemniaczane z mięsem z sosem napoli

Co powstanie z połączenia naszych tradycyjnych, staropolskich mięsnych pyz ziemniaczanych z aromatycznym włoskim sosem napoli? To proste – szybki i smaczny obiad, po który sięgniesz niejeden raz...

Pyzy ziemniaczane to jedno z tych staropolskich dań, które u każdej pani domu smakuje inaczej, choć zazwyczaj równie smacznie. Zwykle serwujemy je okraszone zasmażką i w towarzystwie surówek z sezonowych warzyw, ale można je też podać inaczej - pyzy bardzo dobrze komponują się także z sosami. Idealnie pasuje do nich szybki sos napoli – świeże, dojrzałe polskie pomidory łagodnie dopełniają intensywne w smaku nadzienie, parmezan dodaje pikanterii, a przygotowanie całości zajmuje zaledwie kilka minut.

Składniki:

Pyzy ziemniaczane z mięsem JAWO 1 op.;

Sos:

- 400 g pomidorów bez skóry (pelatti) lub 0,5 kg świeżych;

- 2 ząbki czosnku;

- 1 średnia cebula;

- ½ doniczki świeżej bazylii;

- 75 ml oleju;

- 100 g parmezanu;

- sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie sosu:

Cebulę i czosnek obrać, rozdrobnić i podrumienić na oleju na lekko złoty kolor. Do zrumienionej cebuli dodać pomidory wraz z sokiem. . Jeśli używamy świeżych pomidorów należy je najpierw sparzyć, a następnie usunąć skórkę i gniazda – pokrojone cząstki po wrzuceniu na patelnię rozpadną się, tworząc sos. Całość przyprawić i dusić na wolnym ogniu przez około 15 min. Na koniec dodać drobno pokrojoną bazylię. Przygotowany sos dokładnie zmiksować – aż do uzyskania aksamitnej masy.

W trakcie przygotowywania sosu zagotować ok. 3 l wrzącej i osolonej wody – pyzy należy wrzucać bardzo ostrożnie i unikać mieszania. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotować 7-9 minut.

Ugotowane pyzy polać sosem, a całość posypać startym serem parmezan i udekorować gałązką świeżej bazyli – smacznego!

Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na www.jawo.pl 


Poprawiony: piątek, 10 stycznia 2014 10:00