Muffinki Daim - gdy chcemy słodko zgrzeszyć... |
Wpisany przez S.Z. |
środa, 19 czerwca 2013 14:16 |
Muffinki Daim – gdy chcemy słodko zgrzeszyć... Muffinki są dobre na każdą okazję. Efektowne, łatwe do podziału i proste w przygotowaniu. Urozmaicą każde spotkanie towarzyskie, piknik, urodziny, dziecięce party... Możemy wzbogacać je wszystkim – owocami, czekoladą, bakaliami... oraz dekorować na setki różnych sposobów a one zawsze będą smakować i prezentować się doskonale. Taki ich urok! Najnowszym trendem w profesjonalnym cukiernictwie jest pieczenie muffinek z dodatkiem pokruszonych batonów. Spróbuj zabawić się w cukiernika i przygotuj Muffiny Daim – efekt końcowy zwali z nóg dosłownie każdego! Muffiny Daim Składniki (na ok. 15 sztuk): *2 szklanki mąki, *1 łyżeczka proszku do pieczenia, *1 łyżeczka sody oczyszczonej, *2 jajka, *100 g drobnego cukru, *pół szklanki oleju, *300 g jogurtu, *80 g batoników Daim, *Opcjonalnie 50 ml likieru Baileys Przygotowanie: W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, a w drugim mokre. Zawartości obu naczyń połączyć, dodając na koniec posiekane batoniki. Ciasto nałożyć do formy na muffinki i piec około 25 minut w temperaturze 190ºC. Po wyciągnięciu z piekarnia odczekać aż babeczki ostygną i wyciągnąć je z formy. Ostudzone muffinki dekorować wedle uznania, np. bitą śmietaną, owocami, posypkami, kruszonym lub tartym batonikiem Daim. Z dodatkiem likieru Baileys, muffinki staną się wykwintnym deserem na wieczorne, eleganckie przyjęcie. Smacznego! www.indexfood.pl /źródło - / |
Poprawiony: piątek, 10 stycznia 2014 09:56 |