Muffinki Daim - gdy chcemy słodko zgrzeszyć... Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
środa, 19 czerwca 2013 14:16

Muffinki Daim – gdy chcemy słodko zgrzeszyć...

Muffinki są dobre na każdą okazję. Efektowne, łatwe do podziału i proste w przygotowaniu. Urozmaicą każde spotkanie towarzyskie, piknik, urodziny, dziecięce party...

Możemy wzbogacać je wszystkim – owocami, czekoladą, bakaliami... oraz dekorować na setki różnych sposobów a one zawsze będą smakować i prezentować się doskonale. Taki ich urok! Najnowszym trendem w profesjonalnym cukiernictwie jest pieczenie muffinek z dodatkiem pokruszonych batonów. Spróbuj zabawić się w cukiernika i przygotuj Muffiny Daim – efekt końcowy zwali z nóg dosłownie każdego!

Muffiny Daim Składniki (na ok. 15 sztuk):

*2 szklanki mąki,

*1 łyżeczka proszku do pieczenia,

*1 łyżeczka sody oczyszczonej,

*2 jajka,

*100 g drobnego cukru,

*pół szklanki oleju,

*300 g jogurtu,

*80 g batoników Daim,

*Opcjonalnie 50 ml likieru Baileys

Przygotowanie:

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, a w drugim mokre. Zawartości obu naczyń połączyć, dodając na koniec posiekane batoniki. Ciasto nałożyć do formy na muffinki i piec około 25 minut w temperaturze 190ºC. Po wyciągnięciu z piekarnia odczekać aż babeczki ostygną i wyciągnąć je z formy. Ostudzone muffinki dekorować wedle uznania, np. bitą śmietaną, owocami, posypkami, kruszonym lub tartym batonikiem Daim. Z dodatkiem likieru Baileys, muffinki staną się wykwintnym deserem na wieczorne, eleganckie przyjęcie. Smacznego! www.indexfood.pl

/źródło - /


Poprawiony: piątek, 10 stycznia 2014 09:56