Tagiatelle z łososiem zwane ŁOSOSIELLĄ |
Wpisany przez S.Z. |
środa, 12 czerwca 2013 14:00 |
Łososielle, czyli zniewalające tagliatelle z łososiem Tagliatelle to klasyczny włosi makaron o charakterystycznym kształcie: są to długie, płaskie wstążki o grubości około 2 mm. Tradycyjne tagliatelle podaje się z sosem bolognese, jednak na całym świecie postała niezliczona ilość odmian tego pysznego dania. Jedną z nich jest Tagliatelle z łososiem – propozycja pyszna, zdrowa, widowiskowa i... błyskawiczna! Wykonanie zajmuje dosłownie chwilę, a finalnie otrzymujemy wykwintne, robiące piorunujące wrażenie danie. Składniki: * 500 g of Tagliatelle Arrighi * 2 łyżeczki kaparów Ponti * 300 ml śmietanki np. 18% * 300 g świeżego łososia pokrojonego w kostkę * 1/2 kostki bulionu warzywnego * sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Śmietankę zagotować i wkruszyć do niej pół kostki bulionu warzywnego oraz pokrojonego w kostkę łososia. Sos doprawić solą i pieprzem do smaku i gotować na wolnym ogniu aż się zredukuje. Makaron tagliatelle ugotować al dente w osolonej wodzie i po odcedzeniu dodać do sosu wraz z kaparami, ozdobić całość natką pietruszki. Stworzenie tego efektowanego dania nie wymaga żadnych kulinarnych umiejętności, a efekt z pewnością będzie smakowity. Pamiętać należy jednak, że tylko najwyższa jakość produktów gwarantuje prawdziwy smak włoskiej kuchni. Smacznego! www.indexfood.pl /źródło - / |
Poprawiony: piątek, 10 stycznia 2014 12:00 |