Tagiatelle z łososiem zwane ŁOSOSIELLĄ Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
środa, 12 czerwca 2013 14:00

Łososielle, czyli zniewalające tagliatelle z łososiem

Tagliatelle to klasyczny włosi makaron o charakterystycznym kształcie: są to długie, płaskie wstążki o grubości około 2 mm. Tradycyjne tagliatelle podaje się z sosem bolognese, jednak na całym świecie postała niezliczona ilość odmian tego pysznego dania.

Jedną z nich jest Tagliatelle z łososiem – propozycja pyszna, zdrowa, widowiskowa i... błyskawiczna! Wykonanie zajmuje dosłownie chwilę, a finalnie otrzymujemy wykwintne, robiące piorunujące wrażenie danie.

Składniki:

* 500 g of Tagliatelle Arrighi

* 2 łyżeczki kaparów Ponti

* 300 ml śmietanki np. 18%

* 300 g świeżego łososia pokrojonego w kostkę

* 1/2 kostki bulionu warzywnego

* sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Śmietankę zagotować i wkruszyć do niej pół kostki bulionu warzywnego oraz pokrojonego w kostkę łososia. Sos doprawić solą i pieprzem do smaku i gotować na wolnym ogniu aż się zredukuje. Makaron tagliatelle ugotować al dente w osolonej wodzie i po odcedzeniu dodać do sosu wraz z kaparami, ozdobić całość natką pietruszki. Stworzenie tego efektowanego dania nie wymaga żadnych kulinarnych umiejętności, a efekt z pewnością będzie smakowity. Pamiętać należy jednak, że tylko najwyższa jakość produktów gwarantuje prawdziwy smak włoskiej kuchni. Smacznego!

www.indexfood.pl

/źródło - /


Poprawiony: piątek, 10 stycznia 2014 12:00