Słoneczny sernik mango Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
wtorek, 28 maja 2013 11:04

Słoneczny sernik mango

Sernik na zimno – idealne ciasto na gorące dni! Lekkie, puszyste i owocowe osłodzi upalne popołudnie nie przytłaczając konsystencją. Jeżeli zależy Ci na niepowtarzalnym smaku sernika, porzuć gotowe mieszanki z torebki i zrób go sama! Nie jest to trudne a efekt końcowy będzie powalający. Oto sprawdzony i prosty przepis na Słoneczny sernik mango – spróbuj! Może będzie to twoje ulubione ciasto?

Składniki na masę:

*375g zmielonego twarogu sernikowego,

*200g mleka skondensowanego

*50ml Sunquicka Mango,

*15g żelatyny,

*25ml gorącej wody,

*375g ubitej śmietany 30%

Składniki na spód:

*100g zgniecionych herbatników,

*50g orzechów nerkowca (prażonych i posiekanych),

*60g masła

Składniki na polewę:

*25ml Sunquicka Mango,

*1 łyżka mąki kukurydzianej,

*100ml wody,

*2 Mango

Przygotowanie:

Rozpuszczone masło wymieszać z herbatnikami i orzechami. Po ostygnięciu rozprowadzić na dnie tortownicy, dobrze przygniatając warstwę do podłoża. W misce zmiksować ser z mlekiem skondensowanym i 50 ml Sunquicka Mango. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, studzić, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Masę serową połączyć z ubitą śmietaną, całość rozprowadzić na warstwie herbatnikowej. Tortownicę włożyć na kilka godzin do lodówki. Polewę robimy z zagotowanej wody, zmieszanej z mąką kukurydzianą i 25 ml Sunquicka Mango. Gdy wystygnie i zgęstnieje, pokrywamy nią ciasto wraz z brzegami, wcześniej układając na wierzch obrane i pokrojone w cienkie plastry mango. Idealny deser na leniwe, letnie popołudnia gotowy! Smacznego! www.indexfood.pl

 

/źródło - /


Poprawiony: piątek, 10 stycznia 2014 09:53