Drobiowe specjalności od Drosed Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
niedziela, 10 marca 2013 09:45
Drobiowe specjalności od Drosed

Kaczka, gęś czy perliczka to produkty szlachetne i wykwintne, jednak ciągle zbyt rzadko pojawiające się w naszym menu. Warto po nie sięgnąć chociażby z okazji zbliżającej się Wielkanocy.
Symbolem dobrej staropolskiej kuchni są szlachetne odmiany drobiu, jak perliczki, dzikie kaczki, gęsi, bażanty, kuropatwy czy głuszce. Przysmaki te są bardzo cenione na zachodzie, szczególnie we Francji i Niemczech. Niestety, w Polsce tradycja przyrządzania dań z dziczyzny oraz dzikiego ptactwa straciła na znaczeniu, a od XIX wieku większość hodowanej w kraju gęsiny jest eksportowana. Dania z kaczki, gęsi i perliczki kojarzą nam się z wyjątkowymi okazjami i posiłkami spożywanymi wyłącznie w restauracji. Na co dzień wybieramy kurczaka. Warto jednak wzbogacić nasz jadłospis.

Drób to najczęściej wskazywane przez ekspertów ds. żywienia i łatwe w przygotowaniu mięso, stanowiące podstawę racjonalnej, lekkostrawnej i bogatej w białko diety. Specjalista od drobiu, Grupa Drosed zachęca do eksperymentowania w kuchni i wypróbowania potraw, które można przyrządzić samodzielnie w domu. Zwolennicy drobiowych specjalności z kategorii premium, pragnący przygotować wyjątkowy posiłek dla swoich gości z okazji świąt oraz rodzinnych uroczystości, mają w czym wybierać.

Perliczka
Perliczkę wyróżnia sposób chowu – zbliżony do naturalnego, uwzględniający swobodę ptaków oraz dostęp do łąk i pastwisk. Warunki te gwarantują wyjątkową jakość mięsa. Mięso perliczki cechuje niska zawartość tłuszczu. Z tych względów polecane jest szczególnie osobom dbającym o linię oraz zmagającym się z cukrzycą lub podwyższonym cholesterolem. Delikatne, chude mięso perliczki idealnie komponuje się z soczystym farszem, owocami oraz sosami. Należy zadbać o to, aby zanadto nie wysuszyło się podczas pieczenia.

Gęś
Wysoko ceniona polska gęsina cieszy się dużym zainteresowaniem na zachodzie Europy i uważana jest za produkt markowy, delikatesowy. Warto, abyśmy także my poznali jej smak. Mięso z gęsi posiada bardzo dużo białka, żelaza i witamin, a do tego zawiera jedynie do 5% tłuszczu. Polskie gęsi owsiane w ostatnich trzech tygodniach chowu żywione są wyłącznie ziarnem owsa, któremu przypisuje się szczególne właściwości, dzięki czemu ich mięso ma wyjątkowy smak. Wysoką jakość gęsi owsianej produkowanej przez Grupę Drosed w Tomaszowie Mazowieckim potwierdza godło „Teraz Polska” oraz znak „Poznaj Dobrą Żywność”. Polska Młoda Gęś dostępna jest w postaci całej tuszki oraz elementów, takich jak piersi i nogi, łatwiejszych w przygotowaniu dla osób, które nie mają dużego doświadczenia w kuchni.

Kaczka
Kaczka, obok gęsiny, uważana jest za najszlachetniejszy rodzaj drobiu. Gości na naszych stołach zazwyczaj z okazji wyjątkowych uroczystości. To tradycyjne, staropolskie danie jest jednocześnie wykwintne w smaku i łatwe do przygotowania. Mięso kaczki, mimo pieczenia, zachowuje soczystość i kruchość. Zwolennicy kaczki doceniają jej wyjątkowy sm
ak i wybierają chętniej, niż pozostałe produkty drobiowe. Kaczka zapiekana z jabłkami lub pomarańczami, udekorowana żurawiną, to doskonała propozycja na obiad nie tylko od święta.

Grupa Drosed poleca sprawdzone przepisy na dania z drobiu, które uświetnią wyjątkowe rodzinne przyjęcia i będą stanowić główną atrakcję menu:

Soczysta Gęś duszona w winie
Pierś gęsią natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i odstawić na godzinę do lodówki. Następnie na odrobinie oleju zrumienić z obu stron, podlać białym winem i dusić do miękkości pod przykryciem. Gdy pierś będzie miękka, wyciągnąć ją i odstawić. Powstały sos częściowo odparować, dodać łyżkę masła i wymieszać. Pierś pokroić w plastry, podawać z powstałym winnym sosem i łyżką żurawiny.

Piersi kaczki naciąć płytko na krzyż po stronie skóry, natrzeć marynatą przygotowaną z soli, wódki balsamicznej, oleju, cukru oraz octu balsamicznego i odłożyć na co najmniej 4 godziny do lodówki. Na patelni rozgrzać tłuszcz i na mocnym ogniu obsmażyć piersi kacze, zwłaszcza po stronie ze skórą. Razem z wytopionym tłuszczem przełożyć na folię, którą należy zawinąć szczelnie mięso. Piec w piekarniku w temp. 180°C przez ok. 40 min. Pod koniec pieczenia rozwinąć folię i mięso podlewać sosem, który się wytopił. Kiedy mięso ostygnie, pokroić je na cienkie plastry. Na półmisku ułożyć naprzemiennie gruszki pokrojone w ósemki oraz mięso i udekorować żurawiną. Podawać schłodzone.
 
Produkty z kaczki, gęsi i perliczki dostępne są w ofercie Grupy Drosed w wersji schłodzonej oraz mrożonej. Każdy produkt jest zafoliowany i opisany przez producenta, gwarantującego jakość, powtarzalność i bezpieczeństwo wyrobów. Na opakowaniach podane są przepisy ułatwiające przygotowanie drobiowych specjalności.

Więcej ciekawych przepisów można znaleźć na stronach www.drobioteka.com.pl oraz www.roldrob.com.pl/porady-i-przepisy. Informacje o produktach na stronie www.drosed.pl.

/źródło - JBcomm.pl/
Poprawiony: piątek, 10 stycznia 2014 09:42