Musztardowe marynaty |
Wpisany przez S.Z. |
wtorek, 05 marca 2013 17:39 |
Musztardowe marynaty
Wielkanocne dodatki do potraw to nie tylko majonez. Jeśli lubicie uniwersalne przyprawy, które z powodzeniem można wykorzystać do wielu różnych dań, to nie zapomnijcie do listy świątecznych zakupów dopisać musztardę. Pasuje ona zarówno do białej kiełbasy, szynki, sałatki jarzynowej, a także jest doskonałym składnikiem marynaty do karkówki i pieczeni. Soczysta pieczeń to twój wielkanocny specjał? A może to wyzwanie, które nie zawsze się udaje? Za sucha, za mało aromatyczna, niedopieczona... W tym roku możesz zachwycić wszystkich doskonałą pieczenią marynując ją w musztardzie. Ta prosta kombinacja gorczycy, octu i oliwy, potrafi zmienić zwykły kawałek mięsa w kulinarny majstersztyk. Co więcej, jest niskokaloryczna i ma małą zawartość tłuszczu. Karkówka w musztardowej marynacie jest więc doskonałą propozycją na wielkanocny obiad. Obecnie, oprócz tradycyjnych smaków takich jak delikatesowa czy sarepska, istnieje mnóstwo innych rodzajów i odmian musztardy. W okresie świątecznym warto wypróbować nowe, oryginalne smaki takie jak np. musztarda słodka lub ziołowa marki Develey. Linia Premium Develey to musztardy: • Dijon - klasyka w świecie musztard, ostra i dość słona. Ma delikatną kremową konsystencję i lekko kwaskowy smak. Jest znakomitym dodatkiem do pieczeni, wędlin, serów, dressingów, sosów do mięs i sałatek. • Bawarska - musztarda o niemieckim rodowodzie i lekko pikantnym smaku. • Słodka - cechy charakterystyczne to ciemna barwa i niepowtarzalny słodki smak, który doskonale komponuje się z białymi mięsami i kiełbaskami. • Pieprzowa - pikantna musztarda, z dodatkiem marynowanych ziaren pieprzu. Idealna do każdego rodzaju mięs. • Ziołowa - musztarda wzbogacona aromatycznymi ziołami. • Miodowa - łagodny smak i gładka konsystencja z dodatkiem prawdziwego miodu. Potrzebujesz inspiracji? Wykorzystaj poniższy przepis i przygotuj wyśmienite danie dla całej rodziny. Karkówka w musztardowej marynacie Składniki: • około półtora kilograma karkówki • sloiczek ulubionej musztardy Develey, np. ziołowej • kilka liści laurowych • cztery ząbki czosnku • sól i pieprz do smaku • oliwa • pół szklanki wody Czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę i wymieszaj w miseczce z łyżeczką soli i połową łyżeczki pieprzu. Mięso przełóż do naczynia i wetrzyj w nie przygotowaną mieszankę. Następnie posmaruj karkówkę musztardą Develey i obłóż liśćmi laurowymi. Pozostaw w lodówce na całą noc. Następnego dnia rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Przełóż karkówkę do nasmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego i piecz ok 1,5 h „podlewając“ wodą. Smacznego! /źródło - Walk PR/ |
Poprawiony: piątek, 10 stycznia 2014 09:41 |