Sernik Toblerone Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
piątek, 22 lutego 2013 16:34
Sernik Toblerone

Któż z nas nie uśmiecha się na samą myśl o charakterystycznym, trójkątnym kawalku Toblerone - wyśmienitej, szwajcarskiej czekolady z miodem, migdałami i nugatem…
Od dziś powodów do radości będzie jeszcze więcej – a to za sprawą wyjątkowego przepisu na niezwykły w smaku i zachwycający wyglądem SERNIK TOBLERONE.

Składniki na spód:
*160 g ciastek typu digestive,
*  50 g roztopionego masła

Składniki na masę serową:
*250 g sera kremowego (np. philadelphia) lub twarożku śmietankowego do serników,
*300 ml śmietany kremówki 36%,
*100 g batonika Toblerone bardzo drobno posiekanego,
*120 g białej czekolady


Ciastka pokruszyć, wymieszać z masłem. Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na spód wyłożyć masę ciasteczkową, wyrównać. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Śmietanę ubić. Do ubitej dodać serek i dobrze wymieszać (można zrobić to mikserem). Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Roztopioną dodawać do masy serowej i szybko wymieszać (lub zmiksować). Dodać pokruszone Toblerone i wymieszać. Masę serową wyłożyć na schłodzony wcześniej spód i wyrównać. Schłodzić przez noc w lodówce. Sernik podawać ozdobiony np. wiórkami czekolady . SMACZNEGO!

www.indexfood.pl

/źródło - Solution PR/

Poprawiony: piątek, 10 stycznia 2014 09:41