Cannelloni Arrighi z papryką - niezawodny przepis prosto z Włoch Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
czwartek, 21 lutego 2013 15:45
Cannelloni Arrighi z papryką – niezawodny przepis prosto z Włoch

Kuchnia włoska zachwyca nie tylko mnogością smaków, barw i aromatów, ale także najwyższą jakością produkowanych w tym kraju makaronów.  Nie oszukujmy się  - nie ma dobrego włoskiego dania bez prawdziwego włoskiego makaronu!
Poniżej prezentujemy przepis na iście włoskie nadziewane Cannelloni. Danie to jest wspaniałe w swej prostocie, bardzo efektowne, a przede wszystkim - niezwykle smaczne, pod warunkiem jednak, że do jego przyrządzenia użyty zostanie odpowiedni makaron, którego ciasto po ugotowaniu będzie lekkie, sprężyste, nie rozgotowane i nie klejące.  Oto Cannelloni Arrighi z papryką :

składniki dla 4 osób:
* 12 rurek cannelloni Arrighi,
* 1 zielona papryka,
* 1 ząbek czosnku,
* 2 cebule,
* 200 g mielonej cielęciny lub łopatki,
* 1 szczypta gałki muszkatołowej,
* sól I pieprz,
* 50 g boczku drobno pokrojonego,
* 30 g pieczywa tostowego,
* 1/2 kieliszka czerwonego wina,
* 40 g startego parmezanu,
* kilka listków bazylii,
* 1 jajko,
* 1/2 szklanki mleka

sposób przygotowania:
Namocz chleb (bez skórki) w mleku. W tym czasie drobno posiekaj czosnek i jedną cebulę, a następnie pokrój paprykę w małą kosteczkę. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj cebulę z czosnkiem, a po chwili drobno pokrojony boczek i mięso mielone. Dopraw solą i pieprzem oraz duś przez ok. 15 min. Następnie dodaj paprykę i po kolejnych 10 min dolej ½ kieliszka czerwonego wina. Pozwól mu odparować. Zdejmij przygotowany farsz z ognia i odstaw na chwilę, aby się ostudził. Dodaj odsączony chleb, jajko oraz parmezan oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Wymieszaj dokładnie i nałóż tak przygotowany farsz do rurek cannelloni. Zeszklij drugą posiekaną drobno cebulę na oliwie z oliwek, dodaj pomidory krojone, dopraw solą i pieprzem (możesz również dodać swoje ulubione zioła i przyprawy). Na końcu dodaj listki bazylii i przełożyć ¼ przygotowanego sosu do naczynia żaroodpornego. Ułóż na nim napełnione farszem rurki i polej pozostałym sosem. Przykryj naczynie pokrywą lub folią aluminiową i piecz w nagrzanym do temp. 180oC przez ok. 30 min. Następnie zdejmij pokrywę i zarumień powierzchnię. Smacznego!

Więcej przepisów rodem z Włoch znajdziesz na www.indexfood.pl

/źródło - Solution PR/{fcimment}
Poprawiony: piątek, 10 stycznia 2014 11:51