Olej rzepakowy - niezastąpiony w zdrowej diecie Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
poniedziałek, 28 stycznia 2013 22:47
Niezastąpione w zdrowej diecie, czyli NNKT- niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe

NNKT enigmatycznie brzmiący skrót to nic innego jak niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Dlaczego niezbędne? Gdyż są nieodzownym elementem zdrowej, zbilansowej diety. Organizm ludzki nie potrafi ich syntezować, należy je więc dostarczyć wraz z pożywieniem. Gdzie znaleźć te cenne kwasy? – opowie dietetyk Agnieszka Biernat z Gabinetu Dietoterapii.
Depresja, bezsenność, przygnębienie, upośledzenie procesów myślowych, brak odporności, stany zapalne skóry, matowe włosy, łamliwość paznokci – to główne skutki diety ubogiej w NNKT. Czym są kwasy NNKT, jaki mają wpływ na nasze zdrowie, ciało i umysł, jakie jest dzienne zapotrzebowanie na NNKT osoby dorosłej, dziecka i w podeszłym wieku i jak zapewnić sobie odpowiednią ilość NNKT w pokarmie wyjaśni Agnieszka Biernat, terapeuta - dietetyk, specjalista ds. profilaktyki i promocji zdrowia.

altOlej rzepakowy – źródło NNKT
Codziennie zjadamy tłuszcze, nie wiedząc często jak bardzo różnią się one wartością odżywczą. Tymczasem jeden tłuszcz drugiemu nierówny. Powinniśmy unikać tłuszczów nasyconych (smalec, twarde margaryny), a do diety wprowadzić tłuszcze pochodzenia roślinnego, bogate w Kwasy NNKT, czyli Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe, nazywane tez witaminą F. Zaliczamy tutaj kwasy tłuszczowe: linolowy ( LA, z grupy omega – 6) i alfa – linolenowy ( ALA, z grupy Omega-3
), których spożycie każdego dnia w odpowiednich proporcjach jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. NNKT nie są syntezowane przez organizm, dlatego sami musimy postarać się o ich dostarczenie wraz z pożywieniem. Najlepszym źródłem tych kwasów są oleje roślinne, jednak przy ich wyborze należy kierować się nie tylko procentową zawartością kwasów, ale i proporcją. „2: 1 to idealny stosunek z punktu widzenia potrzeb żywieniowych człowieka. Możemy go znaleźć w oleju rzepakowym, gdzie proporcja kwasów tłuszczowych omega - 6 do omega - 3 wynosi właśnie 2:1. Standardowa, europejska dieta dostarcza zbyt dużych ilości Omega - 6, podczas gdy Omega – 3 w diecie jest bardzo niska. W wyniku przemian metabolicznych z kwasów Omega – 6 wytwarzane są związki o charakterze prozapalnym, podczas gdy z Omega – 3 związki o charakterze przeciwzapalnym. Długotrwały nadmiar kwasów omega – 6 w diecie (dieta bogata w czerwone mięso, produkty rafinowane, uboga w produkty roślinne) sprzyja osłabieniu funkcji układu odpornościowego i nadmiernej skłonności do stanów zapalnych organizmu, w konsekwencji zwiększa ryzyko choroby niedokrwiennej serca, chorób autoimmunologicznych oraz chorób nowotworowych. Idealnie wyważony stosunek kwasów zawiera olej rzepakowy Rapso, posiadający w swym składzie ponad 30 % złożonych kwasów nienasyconych, w tym 10 procent Alfa – kwas linolenowy (Omega - 3 kwas tłuszczowy), oraz 10 % kwasów linolowych.” – opowiada Agnieszka Biernat.

Niezbędne dla urody, niezbędne dla zdrowia

altNNKT jak sama nazwa wskazuje są niezbędne do prawidłowego przebiegu wielu procesów przemiany materii w naszym organizmie. Mają duże znaczenie w profilaktyce miażdżycy i chorób serca. Biorą udział w budowie błon komórkowych, wspomagają układ nerwowy oraz odpowiedzialne są za obniżanie tzw. złego cholesterolu (LDL). Zapobiegają również powstaniu zakrzepów naczyniowych, poprawiają pracę serca i przepływ krwi przez naczynia wieńcowe. Co więcej ich niedobór może powodować osłabienie, przygnębienie, uratę utratę połysku włosów, łamliwość paznokci, częste zapadanie na infekcje dróg oddechowych, pogorszenie wzroku, zmiany zapalne skóry oraz stawów. Kwasy NNKT umożliwiają utrzymanie ciągłości skóry i prawidłowe struktury błon komórkowych. Jaka ilość kwasów NNKT powinno się dostarczać wraz z pożywieniem?  „Przyjmuje się, że minimalne zapotrzebowanie człowieka na kwasy NNKT wynosi nie mniej niż 3 % ogólnej energii pożywienia. Ilość ta jest obecnie uznawana za zalecaną dla dzieci i zdrowych osób dorosłych, z wyjątkiem wieku podeszłego., kiedy to zaleca się zwiększenie poziomu energii z NNKT z uwagi na często występujące zaburzenia wchłaniania i gospodarki lipidowej. Szczególna rolę przypisuje się ilości spożywanych kwasów NNKT przez kobiety w ciąży. Minimalne spożycie w tym wypadku powinno wynosić 4, 5 % ogólnej energii dziennej racji pokarmowej, co jest warunkowane zapotrzebowaniem rozwijającego się płodu. Dla kobiet karmiących jako minimalny poziom spożycia przyjmuje się 6 % energii z NNKT, gdyż z mlekiem kobieta wydziela w ciągu doby 3-5 g tych kwasów” - wyjaśnia dietetyk.

NNKT lubi witaminę E

Apteki oferują bogaty wybór preparatów, zawierających skoncentrowane oleje roślinne lub rybie, będące źródłem NNKT. „Zamiast łykać suplementy lepiej zaopatrzyć się w butelkę oleju rzepakowego. Olej Rapso jest najbardziej naturalnym i łatwo dostępny
m źródłem NNKT, a co więcej 100 gram zawiera w sobie aż 30 mg naturalnej witaminy E, potocznie nazywanej witaminą młodości. Jej udział ma duże znaczenie w trakcie dostarczania do organizmu kwasów NNKT.  Pod wpływem wolnych rodników tlenowych w naszym organizmie NNKT mogą stać się bowiem dla nas szkodliwe. Równoczesne podawanie z NNKT i witaminy E zabezpiecza przed skutkami działania wolnych rodników. Ponieważ zarówno proces pozyskiwania, jak i oczyszczania oleju RAPSO odbywa się bez udziału środków chemicznych, lecz w drodze specjalnie w tym celu opracowanego procesu destylacji, zachowany jest naturalnie wysoki poziom witaminy E. Witamina ta pełni rolę silnego przeciwutleniacza, który chroni nasz organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników tlenowych, a co za tym idzie zaburzeniami układu krążenia, chorobami sercowo-naczyniowymi, objawami menopauzy, chorobami skóry oraz pomaga spowolnić procesy starzenia się skóry organizmu” – dodaje terapeuta - dietetyk Agnieszka Biernat

Aby cieszyć się zdrowiem, dobrym samopoczuciem i urodą należy wprowadzić do swojej diety Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe. Warto po
nie sięgnąć w postaci, jak najbardziej naturalnej, taką gwarancję mamy dodając do potraw oleju rzepakowego.


Zapraszamy na nasz Fanpage – Świadome Odżywianie, gdzie z bliska przyglądamy się tematyce zdrowego i świadomego odżywiania się:
http://www.facebook.com/SwiadomeOdzywianie?ref=hl
Olej marki Rapso:
Pojemność: 0, 75 ml
Cena brutto: 14, 99 zł
Marka: Rapso
Producent: VOG Polska Sp. z o.o.


altAgnieszka Biernat

terapeuta-dietetyk
tel.603 101 950
Skype: Agnieszka77275
Gabinet Dietoterapii
 ul. Gajowicka 145 A / 1
 53-323 Wrocław
www.dieta.eko.org.pl

/źródło - mcconsultants PR/


Firma VOG Polska Sp. z o.o. powstała w 1994 roku, początkowo pod nazwą KRESTO- Polska. W 1999 pozyskała nowego właściciela VOG AG-austriackie przedsiębiorstwo z centralno-europejską kompetencją, własnymi spółkami w 7 krajach, doświadczeniem w produkcji win i oleju jadalnego, jak również w imporcie oraz w handlu produktami spożywczymi i przemysłowymi. Certyfikowany system zarządzania bezpieczeństwem żywności HACCP gwarantuje bezpieczeństwo oraz wysoką jakość produktów.
VOG Polska Sp. z o.o.
ul.Przemysłowa8
96-100 Skierniewice
www.vog.pl



Zdrowe tłuszcze? Tak, to możliwe!

Czy tłuszcz może mieć korzystny wpływ na zdrowie ?  Oczywiście, że tak! Musimy tylko pamiętać aby w naszym jadłospisie znalazły się wartościowe tłuszcze, czyli takie, które są bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (w skrócie: NNKT), bo to właśnie one pozytywnie wpływają na nasz organizm.
Wielu z nas  tłuszcz kojarzy  z niezdrową dietą oraz ciężkimi daniami, które nie wpływają  dobrze ani na stan naszego zdrowia, ani na wagę naszego ciała. Jednak trzeba pamiętać, że tłuszcz jest niezbędnym składnikiem odżywczym, który pełni wiele istotnych funkcji w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Między innymi utrzymuje narządy wewnętrzne w stabilnej pozycji, chroni przed utratą ciepła, bierze udział we wchłanianiu i transporcie witamin A, D, E i K, a także stanowi budulec błon komórkowych i hormonów. Dlatego nie możemy go wyeliminować


altZdrowe tłuszcze? Tak, to możliwe!
Czy tłuszcz może mieć korzystny wpływ na zdrowie ?  Oczywiście, że tak! Musimy tylko pamiętać aby w naszym jadłospisie znalazły się wartościowe tłuszcze, czyli takie, które są bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (w skrócie: NNKT), bo to właśnie one pozytywnie wpływają na nasz organizm.
Wielu z nas  tłuszcz kojarzy  z niezdrową dietą oraz ciężkimi daniami, które nie wpływają  dobrze ani na stan naszego zdrowia, ani na wagę naszego ciała. Jednak trzeba pamiętać, że tłuszcz jest niezbędnym składnikiem odżywczym, który pełni wiele istotnych funkcji w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Między innymi utrzymuje narządy wewnętrzne w stabilnej pozycji, chroni przed utratą ciepła, bierze udział we wchłanianiu i transporcie witamin A, D, E i K, a także stanowi budulec błon komórkowych i hormonów. Dlatego nie możemy go wyeliminowaćnaszego menu. Ponieważ tłuszcze różnią się między sobą, ważne jest jaki ich rodzaj wybieramy.  Eksperci dowodzą, że trzeba wybierać tłuszcze, które są bogatym źródłem  niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT).

NNKT to kwasy, które nie są wytwarzane w organizmie człowieka i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Najbardziej  znane to omega-3 i omega-6. W Polsce i większości państw Europy spożycie kwasów omega-3 jest zbyt niskie i zalecana jest ich suplementacja. Kwasy omega – 3 są wręcz niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu i odpowiadają za wiele ważnych funkcji, decydując o prawidłowym przebiegu różnorodnych procesów życiowych.

Wspomagają pracę serca i działanie układu krążenia.
Kwasy omega-3 i omega-6 wpływają korzystnie na wzrost poziomu „dobrego cholesterolu”(HDL), obniżając równocześnie poziom „złego cholesterolu”(LDH). Dzięki czemu chronią nasze żyły i tętnice przed miażdżycą oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia różnych chorób układu krążenia. Spożywając kwasy omega, szczególnie omega-3, korzystnie wpływamy na pracę serca i układu krążenia.

altUsprawniają rozwój dzieci oraz niemowląt
Kwasy ALA (omega-3) oraz LA (omega-6) stanowią bardzo istotny element diety najmłodszych, ponieważ wpływają na ich prawidłowy wzrost i rozwój. Zgodnie z rekomendacją Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) tłuszcze powinny dostarczać ok. 30-45 % całodobowego zapotrzebowania na energię dziecka. Kwasy linolowy LA
(omega-6) i alfa-linolenowy ALA (omega-3) należące do grupy NNKT, znakomicie spełniają tą rolę, jednocześnie wspomagając w prawidłową pracę mózgu oraz wzroku.
Gdzie szukać NNKT?z naszego menu. Ponieważ tłuszcze różnią się między sobą, ważne jest jaki ich rodzaj wybieramy.  Eksperci dowodzą, że trzeba wybierać tłuszcze, które są bogatym źródłem  niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT).
NNKT to kwasy, które nie są wytwarzane w organizmie człowieka i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Najbardziej  znane to omega-3 i omega-6. W Polsce i większości państw Europy spożycie kwasów omega-3 jest zbyt niskie i zalecana jest ich suplementacja. Kwasy omega – 3 są wręcz niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu i odpowiadają za wiele ważnych funkcji, decydując o prawidłowym przebiegu różnorodnych procesów życiowych.

Wspomagają pracę serca i działanie układu krążenia.
Kwasy omega-3 i omega-6 wpływają korzystnie na wzrost poziomu „dobrego cholesterolu”(HDL), obniżając równocześnie poziom „złego cholesterolu”(LDH). Dzięki czemu chronią nasze żyły i tętnice przed miażdżycą oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia różnych chorób układu krążenia. Spożywając kwasy omega, szczególnie omega-3, korzystnie wpływamy na pracę serca i układu krążenia.


Usprawniają rozwój dzieci oraz niemowląt
Kwasy ALA (omega-3) oraz LA (omega-6) stanowią bardzo istotny element diety najmłodszych, ponieważ wpływają na ich prawidłowy wzrost i rozwój. Zgodnie z rekomendacją Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) tłuszcze powinny dostarczać ok. 30-45 % całodobowego zapotrzebowania na energię dziecka. Kwasy linolowy LA (omega-6) i alfa-linolenowy ALA (omega-3) należące do grupy NNKT, znakomicie spełniają tą rolę, jednocześnie wspomagając w prawidłową pracę mózgu oraz wzroku.

Gdzie szukać NNKT?
Bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych jest olej rzepakowy, którego mała porcja (tylko 2 łyżki dziennie) pozwala pokryć zapotrzebowanie fizjologiczne człowieka na kwas ALA z rodziny omega-3. Olej rzepakowy stanowi bogate źródło kwasu omega-3 gdyż zawiera go aż 10%. Nie tylko jednak to decyduje o jego prozdrowotności. W przypadku NNKT ważne są również proporcje. Stosunek omega-6 do omega-3 w diecie nie powinien przekraczać 4:1. W oleju rzepakowym wynosi on 2:1, co z punktu widzenia potrzeb żywieniowych człowieka jest idealne.  Olej jest nazywany oliwą północy gdyż zawiera prawie tyle samo kwasu oleinowego (omega-9) co oliwa. Natomiast dodatkowo przewyższa oliwę poprzez zawartość omega-3 ( zawiera go 10 razy więcej). Z powodzeniem może być stosowany w kuchni do smażenia, pieczenia oraz na surowo jako składnik sosów lub surówek.

Dlatego chcąc włączyć do naszej diety wartościowe tłuszcze, warto sięgnąć po olej rzepakowy!
    

/źródło - pokochajolejrzepakowy.pl/

                                                             
Olej rzepakowy a GMO

Brak pewności co do tego, jaki wpływ żywność GMO ma faktycznie na człowieka, powoduje, że większość społeczeństwa jest przeciwna jej szerokiemu wprowadzeniu na rynek. Z uwagi na niepokój dotyczący bezpieczeństwa rodzimych upraw, warto zapewnić, że produkcja jednego z najważniejszych polskich tłuszczów – oleju rzepakowego – na każdym etapie zachodzi bez jakichkolwiek związków z GMO i jak do tej pory nie ma przesłanek do zmiany tego stanu rzeczy.

Unia Europejska wolna od upraw rzepaku GMO

Kraje Unii Europejskiej są największym producentem rzepaku na świecie – udział UE w światowej produkcji tego surowca wynosi 34%. Dominująca pozycja rzepaku wśród roślin oleistych produkowanych w Europie znajduje swoje odzwierciedlenie  w unijnych regulacjach gwarantujących bezpieczeństwo tego surowca dla człowieka, a więc także dotyczących kwestii GMO. Prawodawstwo UE zabrania uprawy materiału siewnego rzepaku modyfikowanego genetycznie, obrotu nim i wwożenia go na teren krajów Wspólnoty.

Wśród odmian rzepaku zarejestrowanych do uprawy w UE znajdują się tylko formy konwencjonalne, a więc niemające żadnego związku z GMO. Nieporozumieniem jest sugerowanie, że rafinowany olej rzepakowy to właśnie GMO, gdyż rafinacja to jedynie jeden z etapów w produkcji oleju rzepakowego. Nieprawdą jest także odnoszenie związków z GMO odmian podwójnie ulepszonych, tzw. „00”, bo są to odmiany bezerukowe, będące w powszechnej uprawie w Europie od blisko 30 lat. Ich wyhodowanie odbyło się na drodze naturalnej, bez uciekania się do obcego DNA.

Produkcja rzepaku transgenicznego (modyfikowanego genetycznie) mimo że zakazana na obszarze UE, na świecie stanowi 18% wszystkich upraw złocistego surowca. Największym producentem transgenicznego rzepaku jest Kanada, w której 70% wytwarzanego rzepaku stanowią odmiany genetycznie zmodyfikowane (3).  Do transgenicznych form rzepaku uprawianego w Kanadzie należą m.in. Roundup Ready i Liberty Link. Warto wspomnieć, że w Kanadzie uprawiany jest w większości rzepak jary, podczas gdy w naszym regionie Europy produkuje się odmianę ozimą, będącą najwydajniejszą formą uprawy tego surowca. Do tej pory na świecie nie wyhodowano transgenicznej odmiany rzepaku ozimego (2).

Minimalny próg tolerancji na GMO w produktach

Unia Europejska nie wyraża zgody na uprawę rzepaku genetycznie zmodyfikowanego, jednakże do rynku dopuszczone zostały oleje, które w swoim składzie – przypadkowo, czy też ze względu na wymogi techniczne, zawierają składnik GM z autoryzowanych przez UE odmian (w przypadku niezatwierdzonych odmian obowiązuje zerowa tolerancja na obecność składnika GM). Zawartość składnika GM, znajdującego się w składzie oleju nie może przekraczać 0,9% (1). Polscy producenci oleju rzepakowego, pod groźbą niedopuszczenia na rynek, muszą wykazać, że wytworzony przez nich olej spełnia ten warunek. Jeżeli olej zawiera ponad 0,9 % składników GMO to niezbędne jest oznaczenie tego faktu na etykiecie.

Dodatkowe zabezpieczenia polskich producentów oleju

Formą dodatkowego zabezpieczenia są wewnętrzne systemy kontroli stosowane przez zakłady produkcyjne, które sprawdzają rzepak pod kątem obecności składnika GM. Ciągłe monitorowanie dostaw rzepaku, który trafia do zakładów produkcyjnych, pozwala na zagwarantowanie czystości surowca, a co za tym idzie - gwarancję jakości i bezpieczeństwa produkowanego oleju.

Testy dokonywane na przerobie roślin  GMO, pozwoliły wykazać, że część GM w roślinach dotyczy białka, nie zaś oleju. W przypadku rzepaku GMO na razie nic nie zapowiada dopuszczenia takich odmian do uprawy na terenie Unii Europejskiej.

Źródła:
(1) Gąsowski A., Problematyka odmian genetycznie modyfikowanych a Wspólna Polityka Rolna [w:] Rolniczy Magazyn Elektroniczny, 2012, nr 52
 (2) Raport: Rośliny genetycznie zmodyfikowane, uwarunkowania ekonomiczne i prawne w Polsce, Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – PIB, Warszawa, marzec 2006
 (3) Wiśniewska I., Linkiewicz A., Sowa S. Konieczność monitorowania genetycznie zmodyfikowanego rzepaku w Polsce [w:] Biotechnologia, 2006, nr 3 (74), str. 16–23
(4) http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-11-742_en.htm - ustawodawstwo UE odnośnie GMO
(5)http://ec.europa.eu/food/dyna/gm_register/index_en.cfm - rejestr produktów GMO zatwierdzonych do obrotu na terenie UE
(6)http://ec.europa.eu/food/plant/gmo/authorisation/cultivation_commercialisation_en.htm -procedura autoryzacji produktów GMO w UE

„Pokochaj olej rzepakowy” to kampania edukacyjna, której celem jest promowanie wartości zdrowotnych i odżywczych oleju rzepakowego oraz jego znaczenia w codziennej diecie i profilaktyce zdrowotnej. Organizatorem programu jest Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju, przy wsparciu Komisji Europejskiej oraz Agencji Rynku Rolnego. Kampania rozpoczęła się w 2011 i potrwa do 2014 r.
Więcej informacji na: www.pokochajolejrzepakowy.pl oraz www.facebook.com/olejrzepakowy.