Nie daj się grypie - pij świeże soki Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
poniedziałek, 28 stycznia 2013 10:00
Nie daj się grypie – pij świeże soki

Soki ze świeżo wyciskanych owoców i warzyw są jednym z najlepszych i najprostszych sposobów dbania o zdrowie. Zwłaszcza w okresie zimy, gdy często zmagamy się z przeziębieniami i wirusami.
Wystarczy 200 ml soku dziennie, żeby odczuć prawdziwą różnicę w codziennym samopoczuciu, odporności układu immunologicznego i ilości energii. Bardzo zdrowe i polecane są soki wyciskane z warzyw, zwłaszcza te przecierowe. Zawierają dużo błonnika, sycą i ułatwiają oczyszczanie przewodu pokarmowego z toksyn. Mają trzykrotnie mniej cukrów, dzięki temu nie podnoszą poziomu glukozy i insuliny we krwi (wyjątkiem są soki z marchwi i buraka). Są też niskokaloryczne, powinny więc o nich pamiętać osoby na diecie. Do tego zawierają sporo wapnia, potasu i magnezu – składników mineralnych, które przywracają naturalną równowagę kwasowo-zasadową w organizmie.
Co różni sok z kartonu od świeżo wyciśniętego w domu?
Przede wszystkim ten pierwszy zazwyczaj powstaje z koncentratu i jest mocno dosłodzony. Sok kupiony w sklepie może również zawierać dodatkowe barwniki i konserwanty. Dlatego też najlepiej przygotować sok w domu.
Do przygotowania soków najlepsze są świeże owoce i warzywa. Warto poszukać tych, które uprawiane były bez sztucznych nawozów i bez opryskiwania. Szerokim łukiem należy unikać produktów nadpsutych, poobijanych czy tracących kolor. Pamiętajmy, że sok im świeższy tym lepszy.
Najpopularniejszym urządzeniem do przygotowywania soku jest sokowirówka lub wyciskarka.
- Sokowirówki i wyciskarki różnią się sposobem działania, a uzyskane za ich pomocą soki – również jakością. Wybierając odpowiednie urządzenie, warto się zastanowić, jak często będzie się robić świeże soki, ile ich ma być jednorazowo, jakiej jakości ma być otrzymany sok i przede wszystkim ile chcemy wydać na urządzenie – zaznacza Łukasz Świedliński ze sklepu internetowego Agito.pl - Sokowirówkę można już kupić od ok. 150 zł, natomiast wyciskarkę od ok. 100 zł – dodaje.

Sokowirówka to urządzenie proste w obsłudze, sok wyciskany jest dzięki wirującemu situ z ostrzami. Wyciskarki, w przeciwieństwie do sokowirówek, działają na wolnych obrotach, dokładnie miażdżąc owoce i warzywa oraz wyciskając z nich sok. Gotowy produkt nie jest klarowny, ale co najważniejsze, nie jest też napowietrzony i dzięki temu można go przechowywać w lodówce nawet do 72 godzin.

alt Wyciskarka Philips HR 2744 Cucina cena: ok. 89 Agito.pl

alt Wyciskarka Ariete 407 spremi metal cena: ok. 118 zł Agito.pl


 
altSokowirówka Zelmer Julita 377 expressive cena: ok. 136 zł Agito.pl

alt Sokowirówka Zelmer JP 1500 czarna cena: ok. 715 zł Agito.pl














/źródło - Manday PR/

 
Poprawiony: piątek, 10 stycznia 2014 14:11