Mężczyźni lubią ostre...
Zależność płci i upodobań kulinarnych można zaobserwować nawet podczas zwykłego lunchu w restauracji. Mężczyzna zamawia zazwyczaj soczyste mięso, podczas gdy kobieta jest w stanie zadowolić się zwykłą sałatką. „Płeć smaku” brzmi niewiarygodnie, ale ma całkiem proste wytłumaczenie - dobór smaków i potraw związany jest przede wszystkim z kubkami smakowymi, które u mężczyzn reagują znacznie lepiej na ostre i pikantne potrawy. A więc, skoro przez żołądek do serca, to tylko z TABASCO®.
W ostrych smakach specjalizują się przede wszystkim kuchnie Ameryki Południowej i Indii. Ma to związek z występowaniem tam jednych z najostrzejszych papryczek, jakie zna ludzkie podniebienie. Swoją ostrość zawdzięczają one obecności kapsaicyny, organicznego związku chemicznego, który drażni kubki smakowe. Na jego podstawie opracowano jednostkę ostrości Scoville'a (SHU - Scoville Hotness Unit). Skala ostrości wynosi od 0 do 16 milionów jednostek, przy czym zero oznancza brak kapsaicyny. Metoda określająca stopień ostrości opiera się na ocenie przez badanych ochotników, ile słodzonej wody należy dodać do alkoholowego ekstraktu z kapsaicyny, aby zneutralizować ostrość. Przykładowo ostrość chili oceniono na 5 000 SHU, gdy konieczne było rozcieńczenie w stosunku 1:5000, aby nie można było stwierdzić ostrości. Przygotowywanym daniom warto nadać nutę ostrości, bo kapsaicyna nie tylko smakuje, ale posiada także właściwości lecznicze, przyspiesza przemianę materii, jest cennym źródłem witaminy C i co chyba najważniejsze, powoduje wydzielanie endorfiny – hormonu szczęścia. Najostrzejszy efekt uzyskamy w bardzo prosty sposób za pomocą sosów TABASCO®. Sos TABASCO® original do dziś produkowany jest według starej, oryginalnej receptury na Avery Island w USA. W jego skład wchodzą wyłącznie trzy składniki: ostra, czerwona papryka TABASCO®, sól i naturalnie destylowany ocet. Zanim sos zostanie wysłany na sprzedaż przez trzy lata fermentuje się i dojrzewa w specjalnych dębowych beczkach. Ponadto w zależności od rodzaju sosu, jest on wzbogacany o inne, pikantne dodatki np. papryczki habanero lub jalapeno. Najostrzejsze z nich – habanero posiadają nawet 325 000 SHU. To, co wyróżnia sosy TABASCO® to fakt, że w przeciwieństwie do innych ostrych sosów nie maskują smaku potraw, lecz wzbogacają go i dodatkowo podkreślają. Każdy z sosów z powodzeniem można dodawać do przystawek np. grzanek z serem, pizzy, potraw mięsnych, z grilla, zup oraz dań bazujących na roślinach strączkowych. Po sytej i ostrej kolacji, na zwieńczenie wieczoru, proponujemy podać równie ostre drinki - Krwawą Mary lub shota Wściekły Pies, oba oczywiście na bazie sosu TABASCO®. Najostrzejsza plejada sosów to, względem ostrości, wywodzący się z gorącej Jamajki sos TABASCO® Habanero, uniwersalny sos TABASCO® Original, odrobinę lżejszy w smaku, sos TABASCO® Chipotle Pepper, zielony sos TABASCO® Green Jalapeño oraz TABASCO® Garlic Pepper uzupełniony o delikatną nutę czosnku. Poniżej dwa sprawdzone przepisy – oczywiście szybkie i ostre: Marynowany dorsz TABASCO® 4 porcje Składniki: 4 x 170g filety z dorsza, wygarbowane 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin 2 łyżki TABASCO® Green Jalapeño 1 starta skórka limonki 30g świeżej bułki tartej 1 łyżka świeżo startego parmezanu 1 łyżka posiekanej świeżej mięty Do sosu: 4 duże dojrzałe pomidory, pokrojone w kostkę 1 mała cebula czerwona, drobno posiekana 12 oliwki Kalamata 1 łyżka cukru Parę kropel soku z limonki 1 łyżka posiekanej świeżej mięty Przygotowanie: Włóż dorsza do naczynia. Osobno wymieszaj oliwę z oliwek, sos TABASCO® oraz skórkę z limonki i dopraw czarnym pieprzem. Następnie oblej dorsza przygotowaną marynatą, przykryj i zostaw w lodówce na 30 minut. Podgrzej piekarnik do 200°C, wymieszaj składniki do sosu. Ułóż filety z dorsza na blasze, posyp skórką i piecz przez 12-15 minut, aż danie będzie gotowe. W między czasie, wymieszaj w misce pokrojone pomidory, czerwoną cebulę i oliwki. Dodaj cukier i sok z limonki. Dodaj do smaku sosu TABASCO®. Tuż przed podaniem posyp całość posiekaną, świeżą miętą. Risotto z pomidorami malinowymi, kiełbasą Chorizo i sosem TABASCO® 2 porcje Składniki: 250g pokrojonych pomidorów malinowych 1 łyżka sosu TABASCO® Original 110g pokrojonych pomidorów zwykłych 175g grubo pokrojonej kiełbasy Chorizo 1 duża cebula, drobno krojona 2 ząbki czosnku, posiekane 225g ryżu 750ml gorącego bulionu warzywnego 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii Przygotowanie: Wymieszaj w jednej misce pomidory i sos TABASCO® i dopraw. Rozgrzej patelnię i połóż na nią pokrojoną kiełbasę Chorizo i smaż na średnim ogniu przez 2-3 minuty. Następnie dodaj cebulę i smaż kolejne 8-10 minut. Po tym czasie dodaj czosnek i ryż i chwilę podgrzewaj. Następnie dolej do przygotowanej mieszanki bulion, dopraw, przykryj i smaż na małym ogniu przez 15 minut od czasu do czasu mieszając. Kiedy ryż wchłonie ok. ¾ bulionu podnieś pokrywkę i smaż przez ok. 10-12 minut. Dodaj zamarynowane pomidory i bazylię do gotowego risotto i dopraw. Całość smaż jeszcze przez parę minut, tak aby smaki się wymieszały. Smacznego! /źródło - Walk PR/ |