Letnie grillowanie - porady kucharza Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
piątek, 29 czerwca 2012 20:14
Letnie grillowanie − porady kucharza

Konrad Birek, kulinarny ambasador marki Zagrodowy, proponuje przepis na grillowane szaszłyki z kurczaka oraz sałatkę z owoców i radzi, jak marynować drób.

Potrawy z grilla mają specyficzny smak, który większości z nas kojarzy się z wakacjami oraz czasem spędzonym na świeżym powietrzu. Przygotowane w ten sposób dania są nie tylko smaczne, ale także zdrowe. Potrawy z grilla tracą to, co szkodzi i tuczy, czyli tłuszcz, a jednocześnie nie są pozbawione ważnych dla naszego zdrowia składników odżywczych. Oczywiście pod warunkiem, że są przygotowane z produktów najw
altyższej jakości i dobrze doprawione, a następnie odpowiednio przyrządzone.

Mięsem, które pozwoli nam na kulinarne eksperymenty i kreatywne podejście do grillowania jest drób, a zwłaszcza popularny w Polsce kurczak. Warto sięgnąć po delikatne mięso kurczaka Zagrodowego z Podlasia, chowanego w tradycyjny sposób, karmionego wyłącznie naturalnymi paszami roślinnymi, a dzięki temu mniej otłuszczonego. Skrzydła, filet, uda oraz podudzia kurczaka Zagrodowego idealnie sprawdzą się na grilla lub ruszt, można je także podsmażyć w domu na specjalnej patelni grillowej, która nie wymaga używania tłuszczu.

Właściwie każdy element Kurczaka Zagrodowego, bez względu na to, czy kupimy go w całości i sami podzielimy, czy kupimy g
otowe już elementy, idealnie sprawdzi się w sezonie grillowym. Z najdelikatniejszej części kurczaka − piersi przygotujemy medaliony, szaszłyki, hamburgery, roladki, „sakiewki” z farszem i kofty. Uda (można wcześniej oddzielić je od kości) i podudzia w połączeniu z oryginalną marynatą będą wyjątkowo soczyste. Natomiast pieczone skrzydełka, najpopularniejsze w połączeniu z sosem BBQ, to obowiązkowa pozycja w menu każdego przyjęcia w ogrodzie.

Mięso nie zyska wyjątkowego smaku, jeśli wcześniej nie będzie choćby przez chwilę marynowane. W tym celu od wieków używano wysuszonych części roślin takich, jak: korzenie, kłącza, liście, kwiaty, owoce, nasiona. Dziś do marynowania możemy użyć nie tylko suszonych ziół, ale również tych świeżych, dostępnych praktycznie w każdym sklepie oraz na targu. W skład marynat, które najlepiej pasują do drobiu, wchodzą następujące przyprawy i zioła: papryka (polecam paprykę wędzoną), tymianek, majeranek, czosnek, pieprz grubo mielony, pieprz Cayenne, kminek mielony, lubczyk, kmin rzymski, kardamon, kumin, imbir, kolendra oraz curry
.

Warto połączyć ulubiony zestaw przypraw z olejem, oliwą bądź jogurtem, a dopiero potem dokładnie natrzeć marynatą mięso kurczaka. Przygotowane w ten sposób potrawy będą nie tylko wyśmienicie smakować, ale też apetycznie wyglądać. Przed położeniem mięsa na ruszcie, warto dodać do rozżarzonego węgla trochę suszonych bądź świeżych ziół, aby pieczony przez nas kurczak nabrał wspaniałego aromatu, a zapach roztaczający się dookoła nie pozostawiał wątpliwości, że sezon grillowy trwa w najlepsze.

Konrad Birek poleca przepis na Grillowane szaszłyki z uda Kurczaka Zagrodowego (zmielonego mięsa) ze świeżą kolendrą i z sałatką z owoców południowych:
 
Składniki dla 4 osób:
600 g mielonego mięsa z uda Kurczaka Zagrodowego
1 cebula pokrojona w kostkę
3 łyżki oleju rzepakowego
1 mały pęczek posiekanej, świeżej kolendry
2 rozgniecione ząbki czosnku

sól, kmin rzymski, papryka ostra do smaku

½ melona kantalupa bądź galia, obranego i pokrojonego w kostkę
1 mango, obrane i pokrojone w kostkę
½ małego arbuza, obranego i pokrojonego w kostkę
10 świeżych truskawek pokrojonych w cząstki
1 łyżka prażonych pestek dyni
garść kiełków rzodkiewki
2 łyżki oliwy z oliwek
sok z ½ cytryny

Sposób przygotowania:
Obraną cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na gorącym oleju i wystudzić. Zmielone mięso przełożyć do miski, dodać cebulę, kolendrę oraz czosnek i doprawić do smaku. Mięso wyrobić na gładką, jednolitą masę, uformować z niego walcowate kotleciki o długości około 5 cm, a następnie nadziać je na długie wykałaczki i odstawić do lodówki. W tym czasie przygotować sałatkę. Wszystkie owoce wymieszać z pestkami dyni, kiełkami rzodkiewki, oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Przygotowane kotleciki piec n
a grillu bądź smażyć na patelni grillowej około 3 minut z każdej strony. Podawać od razu z przygotowaną sałatką z owoców oraz kwaśną śmietaną bądź sosem jogurtowo-czosnkowym.

Smacznego!


Ten i inne przepisy można znaleźć na stronie www.zagrodowy.pl.  Konsumenci mogą zamieścić w serwisie własne przepisy, zadać pytanie Konradowi Birkowi, dowiedzieć się więcej o Zagrodowym i znaleźć najbliższy punkt sprzedaży.

Zagrodowy z Podlasia z nową etykietą i tacką w niebieskim kolorze dostępny jest od kwietnia 2012 r. W sklepach znajdziemy produkt zarówno w postaci całej tuszki w cenie ok. 11,99 - 12,99 zł/kg, jak i elementów z kurczaka − filet, noga, skrzydła, udo, podudzie − w cenie od ok. 13,50 zł/kg do ok. 23,99 zł/kg w zależności od rodzaju elementu.

Poprawiony: piątek, 10 stycznia 2014 09:28