Sałatka z pomidorów koktailowych - poleca Olitalia Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
wtorek, 19 czerwca 2012 22:16
Olitalia poleca: sałatka z pomidorkami koktajlowymi 

Podczas komponowania wiosennych, lekkich sałatek najistotniejsze są dwie rzeczy – prostota pomysłu i wysoka jakość wykorzystywanych składników. Duet ten gwarantuje sukces.

Sałatka z pomidorkami koktajlowymi sprawdza się zawsze i wszędzie. Świetnie wygląda, nie jest czasochłonna w przygotowaniu i smakuje wyśmienicie. Równie dobrze pasuje do chrupiącej bagietki podczas lunchu w pracy, grillowanego lub smażonego łososia, który może pojawić się w jej towarzystwie w godzinach obiadowych, czy też do soczystej karkówki z grilla, serwowanej na wieczornym spotkaniu z przyjaciółmi i rodziną. Jej sekret tkwi w połączeniu niesamowitych kolorów, wyrazistego (ale i uniwersalnego) smaku oraz bardzo prostym i szybkim wykonaniu.

składniki:

 

mix sałat (najlepiej różnobarwnych)

6 pomidorków koktajlowych

1 papryka czerwona (lub żółta)

opakowanie sera koziego

garść nasion słonecznika

6 łyżek stołowych oliwy z oliwek extra vergine Olitalia

sposób przygotowania:

Po obowiązkowym przepłukaniu warzyw przekrajamy pomidorki na połówki, by następnie lekko je posolić. Ser kroimy w kostkę, paprykę zaś w cienkie plastry. Jeśli wybierzemy paprykę żółtą, sałatka pod względem kolorystycznym będzie prezentowała się jeszcze lepiej.
Sałatę włożyć do miski i dodać pozostałe składniki. Całość skropić oliwą z oliwek extra vergine Olitalia, wymieszać i posypać ziarnami słonecznika. Gotowe!
Przepis można uatrakcyjnić, przygotowując dressing na bazie oliwy z oliwek – przepis poniżej:

przepis na dressing do sałatki:

 

Wymieszać 30 ml oliwy z oliwek extra vergine Olitalia z łyżką miodu i kilkoma kroplami soku z cytryn Limmi. Połączyć z sałatką i posypać ziarnami słonecznika.

Smacznego!

 

Więcej przepisów rodem z Włoch znajdziesz na www.olitalia.pl

 
 
Poprawiony: piątek, 10 stycznia 2014 11:26