Sałatka z uszkami, pieczarkami, wędzonym łososiem i fasolką szparagową Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
piątek, 23 marca 2012 10:09
Sałatka z uszkami z pieczarkami Jawo, wędzonym łososiem i kolorową fasolką szparagową

Czy uszka skazane są na wieczny i nierozerwalny związek z barszczem? Czy tylko w takiej postaci zadomowiły się w naszej kuchni?

altPrzyzwyczailiśmy się do tego, że uszka stanowią nieodłączny dodatek do świątecznego barszczu. Sięgamy po nie najczęściej w okolicach grudnia, zapominając zupełnie o tym, że na samych zupach świat się nie kończy, a uszka z powodzeniem mogą stanowić bazę wielu innych, pysznych potraw. Polskie uszka z pieczarkami Jawo kryją w sobie mnóstwo delikatnego pieczarkowego nadzienia, przez co mogą konkurować z coraz popularniejszym i panoszącym się już w naszej kuchni ... włoskim tortellini. Bazując na tradycyjnych polskich daniach możemy wyczarować w kuchni wiele oryginalnych i smacznych potraw.

Dziś proponujemy kulinarny kosmopolityzm czyli połączenie kuchennej staropolskiej tradycji ze ... śródziemnomorską fantazją rodem ze słonecznych Włoch. Dowodem na to, że takie połączenie jest możliwe - jest oryginalny przepis inspirowany kuchnią śródziemnomorską na pyszną sałatkę z uszkami z pieczarkami JAWO, wędzonym łososiem i kolorową fasolką szparagową.

     
Potrzebujemy:

Składniki:
Uszka z pieczarkami JAWO 1 op.
Łosoś wędzony 180g.
Papryka czerwona 1 szt.
Fasolka szparagowa zielona 100g.
Fasolka szparagowa żółta 100g.
Świeże oregano 1/3 doniczki
Świeża bazylia 1/3 doniczki
Pomidor 4 szt.
 
Sos:
Oliwa z oliwek 150ml
Musztarda 2 łyżki
Ocet winny 50 ml
Czosnek 4 ząbki
Sól, pieprz do smaku
 
Przygotowanie sałatki jest bardzo proste. Uszka gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, czyli w trzech litrach osolonej wody. Po ok. 14 minutach możemy już cieszyć się pełnym i łagodnym aromatem pierożków. W tym czasie pomidory kroimy na cząstki, paprykę w romby, a wędzonego łososia w kostkę 0,5 cm na 0,5 cm. Zieloną i żółtą fasolkę szparagową parzymy we wrzątku przez ok. 4 minuty, kroimy. Drobno siekamy oregano i bazylię, następnie wszystkie składniki łączymy i przekładamy do głębokiego talerza lub salaterki. W osobnym naczyniu, bardzo dokładnie mieszamy składniki sosu i polewamy nim ułożoną na talerzu sałatkę. Smacznego!

/źródło - solution PR/

Poprawiony: piątek, 10 stycznia 2014 11:22