Celiakia - jedna z najczęściej występujących alergii pokarmowych |
Wpisany przez S.Z. |
czwartek, 15 marca 2012 18:27 |
Celiakia – jedna z najczęściej występujących alergii pokarmowych! Czy wiesz, że celiakia jest jedną z najczęściej występujących u człowieka nietolerancji pokarmowych? Ostatnie badania wskazują, że częstotliwość zachorowań na nią może wynosić nawet 1:100 osób. Niestety pomimo tego, że schorzenie to jest tak powszechne, wciąż jeszcze rzadko bywa diagnozowane. Dlaczego? Przede wszystkim z uwagi na niejednoznaczne objawy i niewiedzę lekarzy. Czym zatem jest celiakia? Otóż jest to trwająca przez całe życie pacjenta choroba o podłożu genetycznym. Przejawia się ona w nietolerancji glutenu – białka zawartego w zbożach tj. pszenica, żyto, jęczmień lub owies. Działający w sposób toksyczny gluten prowadzi do zaniku kosmków jelitowych jelita cienkiego (maleńkich wypustków błony śluzowej, których zadaniem jest zwiększenie jego powierzchni oraz przede wszystkim wchłanianie składników pokarmowych), co z kolei sprawia, ze składniki zawarte w pożywieniu nie są prawidłowo przyswajane. W związku z powyższym pacjent odczuwa objawy kliniczne, które czasem potrafią w znacznym stopniu utrudniać mu normalne funkcjonowanie. Podstawowe objawy celiakii to: · bóle i wzdęcia brzucha · utrata masy ciała, chudnięcie · objawy niedoborowe (np. anemia), które są efektem zespołu złego wchłaniania · zmiana usposobienia, często depresja · biegunki tłuszczowe lub wodniste · zaburzenia rozwoju u dzieci (w tym głównie zaburzenia wzrostu) · afty i wrzodziejące zapalenia jamy ustnej, · wczesna osteoporoza, bóle kostne i stawowe · podwyższony poziom cholesterolu · problemy ze skórą (sugerujące chorobę Dühringa) · nawykowe poronienia · problemy z płodnością · niedorozwój szkliwa zębowego · zaburzenia neurologiczne (neuropatia obwodowa, ataksja), uporczywe bóle głowy Objawy te często są przez lekarzy łączone z innymi schorzeniami. W efekcie pacjenci przez wiele lat bezskutecznie próbują je złagodzić. Uwaga! Nieleczona dietą celiakia może przyczynić się do poważnych komplikacji w tym nawet nowotworu! Diagnostyka celiakii W chwili obecnej najczęściej stosowanymi badaniami diagnozującymi celiakię są następujące testy serologiczne: · przeciwciała przeciw transglutaminazie tkankowej (tTGA w klasie IgG i IgA) · przeciwciała przeciwendomyzjalne (EMA) w klasie IgG i IgA · przeciwciała przeciwgliadynowe w klasie IgG i IgA W przypadku pozytywnego wyniku badania na przeciwciała diagnoza potwierdzana jest za pomocą biopsji jelita cienkiego. Istnieje jednak doskonała alternatywa dla tego badania jest nią test genetyczny. Uwaga! W styczniu tego roku Europejskie Stowarzyszenie Gastroenterologii Pediatrycznej, Hepatologii i Żywienia (ESPGHAN) oficjalnie zarekomendowało badania genetyczne w wykrywaniu celiakii. Oficjalnie przyjęto, iż badania genetyczne są niezastąpione u pacjentów z grupy ryzyka rozwoju celiakii (ich bliscy chorują na celiakię) i powinny być zastosowane jako pierwszy element diagnostyczny. Na czym polega badanie genetyczne w kierunku diagnostyki celiakii Badanie genetyczne jest całkowicie bezbolesne a dla samego pacjenta również proste w przeprowadzaniu. Materiał do testu stanowi wymaz z wewnętrznej strony policzka, który można pobrać samodzielnie przy pomocy specjalnego zestawu. W tym celu należy potrzeć wewnętrzną stronę policzka sterylną wymazówką, a następnie zapakować ją, dołączyć wymagane dokumenty i przesłać do laboratorium pocztą. Na podstawie badań genetycznych można w 100 % wykluczyć ryzyko celiakii u osoby, u której te geny nie występują. Choć 15-20% zdrowych ludzi także jest nosicielem typowego układu genów predysponującego do rozwoju celiakii i badania genetyczne nie zawsze dają 100% pewność przy potwierdzeniu choroby (żadne badanie w kierunku diagnostyki celiakii jej nie daje), to stanowi ono przesłanką wzmacniającą podejrzenie celiakii i pozwala podjąć odpowiednie kroki, zwłaszcza w przypadku pacjentów z niecharakterystycznymi objawami. Wskazania do wykonania badania genetycznego w kierunku diagnostyki Celiakii: · kliniczne podejrzenie celiakii · krewni pierwszego i drugiego stopnia osób chorych na celiakię · choroby powiązane z celiakią np: cukrzyca typu I · częste występowanie celiakii w rodzinie · w celu kontroli przebiegu choroby lub działania leczenia dietetycznego Gdzie możesz wykonać badanie? Badanie możesz wykonać w laboratorium genetycznym testDNA Sp. z o.o. Więcej informacji na jego temat uzyskasz kontaktując się z nami na bezpłatnej infolinii 800-007-771 lub pod numerem telefonów (32) 363 08 75. Kontaktując się z nami powołaj się na niniejszy serwis a otrzymasz 50 zł zniżki na badanie! Naszym partnerem jest Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej! Dowiedz się więcej …
Celiakia – przeczytasz więcej o chorobie trzewnej na stronie www.testdna.pl |
Poprawiony: środa, 08 stycznia 2014 10:44 |