Celiakia - jedna z najczęściej występujących alergii pokarmowych Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
czwartek, 15 marca 2012 18:27

Celiakia – jedna z najczęściej występujących alergii pokarmowych! 

Czy wiesz, że celiakia jest jedną z najczęściej występujących u człowieka nietolerancji pokarmowych? Ostatnie badania wskazują, że częstotliwość zachorowań na nią może wynosić nawet 1:100 osób. Niestety pomimo tego, że schorzenie to jest tak powszechne, wciąż jeszcze rzadko bywa diagnozowane. Dlaczego? Przede wszystkim z uwagi na niejednoznaczne objawy i niewiedzę lekarzy.

Czym zatem jest celiakia? Otóż jest to trwająca przez całe życie pacjenta choroba o podłożu genetycznym. Przejawia się ona w nietolerancji glutenu – białka zawartego w zbożach tj. pszenica, żyto, jęczmień lub owies. Działający w sposób toksyczny gluten prowadzi do zaniku kosmków jelitowych jelita cienkiego (maleńkich wypustków błony śluzowej, których zadaniem jest zwiększenie jego powierzchni oraz przede wszystkim wchłanianie składników pokarmowych), co z kolei sprawia, ze składniki zawarte w pożywieniu nie są prawidłowo przyswajane. W związku z powyższym pacjent odczuwa objawy kliniczne, które czasem potrafią w znacznym stopniu utrudniać mu normalne funkcjonowanie.

Podstawowe objawy celiakii to:

·         bóle i wzdęcia brzucha

·         utrata masy ciała, chudnięcie

·         objawy niedoborowe (np. anemia), które są efektem zespołu złego wchłaniania

·         zmiana usposobienia, często depresja

·         biegunki tłuszczowe lub wodniste

·         zaburzenia rozwoju u dzieci (w tym głównie zaburzenia wzrostu)

·         afty i wrzodziejące zapalenia jamy ustnej,

·         wczesna osteoporoza, bóle kostne i stawowe

·         podwyższony poziom cholesterolu

·         problemy ze skórą (sugerujące chorobę Dühringa)

·         nawykowe poronienia

·         problemy z płodnością

·         niedorozwój szkliwa zębowego

·         zaburzenia neurologiczne (neuropatia obwodowa, ataksja), uporczywe bóle głowy

Objawy te często są przez lekarzy łączone z innymi schorzeniami. W efekcie pacjenci przez wiele lat bezskutecznie próbują je złagodzić.

Uwaga! Nieleczona dietą celiakia może przyczynić się do poważnych komplikacji w tym nawet nowotworu!  

Diagnostyka celiakii

W chwili obecnej najczęściej stosowanymi badaniami diagnozującymi celiakię są następujące testy serologiczne:

·         przeciwciała przeciw transglutaminazie tkankowej (tTGA w klasie IgG i IgA)

·         przeciwciała przeciwendomyzjalne (EMA) w klasie IgG i IgA

·         przeciwciała przeciwgliadynowe w klasie IgG i IgA

W przypadku pozytywnego wyniku badania na przeciwciała diagnoza potwierdzana jest za pomocą biopsji jelita cienkiego. Istnieje jednak doskonała alternatywa dla tego badania jest nią test genetyczny.

Uwaga! W styczniu tego roku Europejskie Stowarzyszenie Gastroenterologii Pediatrycznej, Hepatologii i Żywienia (ESPGHAN) oficjalnie zarekomendowało badania genetyczne w wykrywaniu celiakii. Oficjalnie przyjęto, iż badania genetyczne są niezastąpione u pacjentów z grupy ryzyka rozwoju celiakii (ich bliscy chorują na celiakię) i powinny być zastosowane jako pierwszy element diagnostyczny.

Na czym polega badanie genetyczne w kierunku diagnostyki celiakii 

Badanie genetyczne jest całkowicie bezbolesne a dla samego pacjenta również proste w przeprowadzaniu. Materiał do testu stanowi wymaz z wewnętrznej strony policzka, który można pobrać samodzielnie przy pomocy specjalnego zestawu. W tym celu należy potrzeć wewnętrzną stronę policzka sterylną wymazówką, a następnie zapakować ją, dołączyć wymagane dokumenty i przesłać do laboratorium pocztą. 

Na podstawie badań genetycznych można w 100 % wykluczyć ryzyko celiakii u osoby, u której te geny nie występują.

Choć 15-20% zdrowych ludzi także jest nosicielem typowego układu genów predysponującego do rozwoju celiakii i badania genetyczne nie zawsze dają 100% pewność przy potwierdzeniu choroby (żadne badanie w kierunku diagnostyki celiakii jej nie daje), to stanowi ono przesłanką wzmacniającą podejrzenie celiakii i pozwala podjąć odpowiednie kroki, zwłaszcza w przypadku pacjentów z niecharakterystycznymi objawami.  

Wskazania do wykonania badania genetycznego w kierunku diagnostyki Celiakii:

·         kliniczne podejrzenie celiakii

·         krewni pierwszego i drugiego stopnia osób chorych na celiakię

·         choroby powiązane z celiakią np: cukrzyca typu I

·         częste występowanie celiakii w rodzinie

·         w celu kontroli przebiegu choroby lub działania leczenia dietetycznego

Gdzie możesz wykonać badanie?

Badanie możesz wykonać w laboratorium genetycznym testDNA Sp. z o.o. Więcej informacji na jego temat uzyskasz kontaktując się z nami na bezpłatnej infolinii 800-007-771 lub  pod numerem telefonów (32) 363 08 75.

Kontaktując się z nami powołaj się na niniejszy serwis a otrzymasz 50 zł zniżki na badanie!

Naszym partnerem jest Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej! Dowiedz się więcej …

 

Celiakia – przeczytasz więcej o chorobie trzewnej na stronie www.testdna.pl

Poprawiony: środa, 08 stycznia 2014 10:44