Pstrąg z warzywami po Włosku Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
wtorek, 21 lutego 2012 11:05

Włoskie przysmaki: Pstrąg z piekarnika z warzywami

Trudno wyobrazić sobie prawdziwą włoską kuchnię bez złocistej oliwy z oliwek – to ona jest podstawą i nieodzownym elementem każdej śródziemnomorskiej potrawy.

altGałązka oliwna znajduje się nawet w godle Włoch, będąc niejako symbolem kraju Dantego. Przedstawiamy włoski przepis na niezwykle widowiskowe, uwodzące aromatem, łatwe w przygotowaniu danie. O pozytywnych właściwościach ryb nie trzeba nikomu przypominać – warto więc jak najczęściej wprowadzać je do swojego jadłospisu. Zgodnie z tą zasadą, oraz ze względu na niezwykły bukiet smakowy przedstawiamy: Pstrąga z piekarnika z warzywami Olitalia.

Przygotuj:
- Pstrąg
- Pomidory koktajlowe
- Słoik szparagów
- Oliwki
- Oliwa z oliwek extra vergine
- Sól
- Pieprz

Sposób przygotowania:
Pstrąga wypatroszonego opłukać I osuszyć ręcznikiem. Natrzeć oliwą z oliwek połączoną z solą I pieprzem. Na dno żaroodpornego wlać odrobinę oliwy z oliwek extra vergine, ułożyć rybę. Dookoła położyć pomidorki koktajlowe pobawione szypułek oraz szparagi (mogą to być szparagi ze słoika) i oliwki. Całość piec w piekarniku ok 45 min.
Dzięki oliwie z oliwek extra vergine Olitalia danie ma lekko egzotyczny i wyrazisty smak.

Warto wiedzieć: Oliwa z oliwek extra vergine Olitalia - Złocista barwa, głęboki, przepełniony słońcem bukiet smakowy. Ciemnozielona butelka z grubego szkła chroni najlepsze właściwości oliwy przez niepożądanym światłem dziennym. Oliwa uzyskana wyłącznie z oliwek z pierwszego tłoczenia, w niezastąpiony sposób uszlachetnia zwłaszcza smak sałatek i świeżych warzyw.
SMACZNEGO!
 
www.olitalia.pl

/źródło - solution PR/

Poprawiony: piątek, 10 stycznia 2014 11:20