Sylwestrowe przekąski w pysznym wydaniu
Wpisany przez S.Z.   
wtorek, 28 grudnia 2021 17:12

Sylwestrowe przekąski w pysznym wydaniu

Sylwester zbliża się wielkimi krokami! Przez pandemię większość osób zdecyduje się na Nowy Rok w gronie najbliższych lub spędzi czas z przyjaciółmi w domu. Oprócz dobrej zabawy, warto zapewnić gościom zestaw pysznych przekąsek. Obok tych tradycyjnych, możemy nieco poeksperymentować i przygotować oryginalne przystawki, aby oczarować zgromadzonych. Przedstawiamy kilka smacznych przekąsek do sylwestrowego menu.


Klasyczne zimne przekąski

Do tradycyjnej, obowiązkowej „karty dań” na wieczór sylwestrowy należy zaliczyć wszelkie przekąski na zimno. Będą to różnego rodzaju koreczki, w skład których wchodzą najczęściej ser żółty lub typu feta, oliwki, pomidorki koktajlowe czy wędliny. Obok koreczków na słono mogą pojawić się gotowane na twardo jajka, faszerowane warzywami, szynką, łososiem wędzonym lub pasztetem.
Szczególne miejsce na sylwestrowym stole mają sałatki. Klasyczna sałatka-gyros lub makaronowa z wybraną wędliną mają wielu zwolenników i powinny przypaść do gustu naszym gościom. Dla wegetariańskich znajomych możemy przygotować sałatkę grecką z serem feta i oliwkami, popularną w kuchni niemieckiej Kartoffelsalat, czyli sałatkę ziemniaczaną z dodatkiem szczypiorku, octu i szalotki lub też wszelkie sałatki z mozzarellą, gruszką i różnymi rodzajami serów.

Przystawki w wersji mini

Ogromną popularnością od kilku lat cieszą się tzw. finger foods, czyli proste przekąski „na jeden kęs”. Najczęściej przygotowuje się różne dania w wersji mini. Należą do nich minitortille z łososiem wędzonymi i serkiem śmietankowym, wypieki z ciasta francuskiego i małe kanapki w różnych wersjach.


– Mini przystawki w sam raz na jeden kęs to świetne rozwiązanie na sylwestrową noc, którą organizujemy w domu. Szybkie i wygodne, stanowią pyszną alternatywę dla pełnoporcjowych dań. W ramach finger foods przygotujmy minikanapki, na przykład z bezglutenowym Pasztetem Dworskim, dostępnym w czterech wariantach smakowych: z żurawiną, jeleniem, dzikiem i królikiem. Zachwycą wszystkich miłośników mięsnych specjałów i naturalnych, szlachetnych aromatów. Pasztety najlepiej komponują się z ogórkiem kiszonym lub warzywami: pomidorem, papryką – przekonuje Ewelina Jędrzejewska, ekspert marki Pasztet Dworski.


Do szczególnego rodzaju finger foods możemy zaliczyć hiszpańskie tapas – przygotowane zazwyczaj z owoców morza, warzyw, serów i hiszpańskich wyrobów mięsnych. Tutaj doskonale sprawdzą się zawijane w szynkę iberyjską paluchy chlebowe, deska twardych serów, chorizo, kalmary w cieście czy słynne patatas bravas – smażone ziemniaczki podane z dipem pomidorowym i czosnkowym.

Poczęstunek na ciepło

W wieczór noworoczny nie powinno zabraknąć także menu na ciepło. Tutaj polecamy przystawki pieczone, np. wytrawne muffiny z serem i warzywami, minipizzerinki lub tartinki. Możemy także pokusić się o sycące zupy jak gulasz z mięsem wołowym, klasyczny rosół z makaronem lub barszcz czerwony z pasztecikami.
Wieczór sylwestrowy to wyjątkowy czas, w którym nie tylko oczekujemy noworocznych wyzwań, ale także miło spędzamy go w gronie bliskich. Do spełnienia brakuje tylko pysznego jedzenia, którymi poczęstujemy gości i umilimy sylwestrową zabawę.
Więcej o idealnych pasztetach mięsnych na sylwestrowe przekąski finger foods na www.pasztetdworski.pl.

/źródło - /