Świąteczna kutia z ryżem - przepis
Wpisany przez S.Z.   
czwartek, 23 grudnia 2021 16:41

Świąteczna kutia z ryżem

Kutia – pochodzące z regionów kresowych danie, które w wielu domach wliczane jest do 12 tradycyjnych wigilijnych potraw. To nic innego jak mak z dodatkiem bakalii i miodu, wymieszany tradycyjnie z kaszą lub pszenicą. My mamy dla Was nieco inne wydanie tej tradycyjnej potrawy świątecznej z dodatkiem ryżu parboiled, który z powodzeniem uzupełni kutię.


Składniki:
 1 saszetka ryżu parboiled (np. marki Britta)
 1 szklanka maku lub gotowej masy makowej
 2 łyżki miodu
 4 szt daktyli
 10 szt rodzynek
 4 suszone morele
 4 suszone śliwki
 6 łyżek płatków migdałów

Metoda:
1. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mak umieścić w garnku i dolać wody tak aby była 2cm ponad makiem, gotować przez 30 minut. Zmielić za pomocą robota kuchennego lub blendera. Jeśli używamy gotowego maku od razu przełożyć masę do naczynia.
2. Ciepły ryż oraz mak wymieszać z pozostałymi składnikami.

Smacznego!

/źródło - /