Aromatyczne święta pełne słodyczy i to bez wysiłku. Sprawdź! - przepis na piernik
Wpisany przez S.Z.   
wtorek, 21 grudnia 2021 09:58

Aromatyczne święta pełne słodyczy i to bez wysiłku. Sprawdź!

Święta Bożego Narodzenia to czas radości, rodzinnych spotkań, ale również przygotowań, które poprzedzają ten magiczny okres. Wspólne przyrządzanie domowych słodkości może być doskonałym pomysłem na rodzinne wieczory. Oto nasze propozycje na bożonarodzeniowe wypieki, które dzięki odpowiedniemu sprzętowi, aromatycznym przyprawom i słodkim dodatkom przygotujesz w mgnieniu oka, a resztę czasu poświęcisz na najprzyjemniejsze – dekorowanie ich z pociechami!

W okresie świąt oraz na wigilijnym stole nie może zabraknąć słodkich przekąsek, które wprowadzą nas w nastrój wyczekiwania pierwszej gwiazdki oraz prezentów. Oprócz tradycyjnych makowców i serników, warto wspólnie z najbliższymi przygotować ciekawe ciasteczka i pierniki, które nie tylko świetnie smakują, ale też doskonale wyglądają.

Piernikowa uczta – również dla oczu

Cynamon, imbir, gałka muszkatołowa czy też goździki – aromatu tych przypraw nie może zabraknąć w Twoim domu podczas świątecznych przygotowań. A jeśli przyprawy korzenne - to pierniki! Przygotowane z dodatkiem miodu, naturalnego ciemnego kakao to pyszne małe co nieco, które możemy zjeść lub powiesić na choince. Smakowita zabawa gwarantowana! W poszukiwaniu idealnego przepisu na pierniki z pewnością pomoże nam najnowsza kolekcja – „Aromatyczne święta”, dostępna na platformie Cookidoo®, a powstała w wyniku wyjątkowej współpracy marki Thermomix® i Dr. Oetker Polska. Z kolekcją świątecznych przepisów przygotujemy nie tylko alpejskie pierniczki w wybranych przez najmłodszych kształtach, ale również propozycję dla nieco starszych miłośników korzennych smaków. Wilgotny piernik na ciemnym piwie to zaskakująca i niecodzienna propozycja, jednak jego głęboki smak, aromat i kolor sprawiają, że nie można przejść obok niego obojętnie. Wyśmienity dodatek do delikatnej zimowej latte! Zarówno małe pierniczki jak i wierzch piernika na ciemnym piwie to doskonała przestrzeń do prac plastycznych z dziećmi np. w formie zadania z kalendarza adwentowego. Przydadzą się specjalne pisaki do wypieków – żelowe lub cukrowe, albo różne kolorowe posypki, których nie brakuje wśród propozycji od Dr. Oetker.

Imbirowe wariacje dla zdrowia i ducha

Pozostając w temacie pachnących i pysznie wyglądających ciasteczek nie można zapomnieć o prawdziwie zimowej przyprawie - imbirze. Ten niepozorny korzeń zapewnia wszystko, co pomocne przy zimowych infekcjach - rozgrzewa, wspomaga odporność i odkaża. W świątecznej cukierni możemy wykorzystać jego doskonale znaną wersję – w mielonej postaci. Nasza słodka propozycja? Ciastka imbirowe z białą czekoladą, która niczym biały puch okryje słodkości, a z pomocą kolorowych pisaków wyczarujemy na niej piękne, świąteczne motywy.
Wspólna kolekcja przepisów marek Thermomix® i Dr. Oetker „Aromatyczne święta” to w sumie aż 10 propozycji na świąteczne wypieki, a w każdym wykorzystane zostały sprawdzone produkty, takie jak proszek do pieczenia i cukrowe dekoracje, czy wyjątkowe przyprawy Dr. Oetker z kategorii „Ze świata natury” – wanilia z Madagaskaru, indonezyjski cynamon, czarne kakao, ekstrakt z brazylijskich pomarańczy, sycylijskich cytryn czy migdałów z Maroko.

Piernik na ciemnym piwie
(TM6, TM5) z użyciem urzązenia Thermomix

SKŁADNIKI

Piernik
120 g masła, pokrojonego na kawałki
100 g miodu
100 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika i grzanego wina, Dr. Oetker® (40 g)
200 g piwa ciemnego, w temp. pokojowej
3 jajka, w temp. pokojowej
10 g kakao naturalnego, niesłodzonego, Dr. Oetker®
1 łyżeczka proszku do pieczenia, Dr. Oetker®
½ łyżeczki sody oczyszczonej, Dr. Oetker®
300 g mąki pszennej

Polewa czekoladowa
100 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao, pokrojonej na kawałki
60 g śmietany, min. 30% tłuszczu
posypka cukrowa Blask Pereł, Dr. Oetker®, do dekoracji Przygotowanie z urządzeniem Thermomix

Piernik
1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę keksową (dł. 30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.

2. Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać miód, cukier i przyprawę korzenną, podgrzewać 4 min/70°C/obr. 3.

3. Dodać piwo, jajka, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, wymieszać 15 s/obr. 3.

4. Dodać mąkę, wymieszać 15 s/obr. 4. Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej formy. Piec 50-60 min (180°C) lub do momentu, aż drewniany patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Upieczony piernik zostawić w foremce do lekkiego przestudzenia (ok. 15 min), następnie wyjąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia (ok. 1 godz.). Umyć naczynie miksujące.

Polewa czekoladowa
5. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę i śmietanę, rozdrobnić 5 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, podgrzewać 3 min/50°C/obr. 2. Piernik polać polewą czekoladową i udekorować posypką. Piernik na ciemnym piwie podawać jako deser.

Przygotowanie bez urządzenia Thermomix

Piernik
1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę keksową (dł. 30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.

2. Masło rozpuścić, dodać miód, cukier i przyprawę korzenną, podgrzewać mieszając.

3. Dodać piwo, jajka, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, wymieszać w mikserze.

4. Dodać mąkę, wymieszać do połączenia składników. Ciasto przelać do przygotowanej wcześniej formy. Piec 50-60 min (180°C) lub do momentu, aż drewniany patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Upieczony piernik zostawić w foremce do lekkiego przestudzenia (ok. 15 min), następnie wyjąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia (ok. 1 godz.). Umyć naczynie miksujące.

Polewa czekoladowa
5. Do naczynia miksującego włożyć czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać śmietanę. Podgrzewać kilka minut ciągle mieszając. Piernik polać polewą czekoladową i udekorować posypką. Piernik na ciemnym piwie podawać jako deser.

/źródło - /