Aksamitna pasta buraczana z pestkami słonecznika i dyni - przepis |
Wpisany przez S.Z. |
wtorek, 02 listopada 2021 17:03 |
Aksamitna pasta buraczana z pestkami słonecznika i dyni - smakowite menu, dobre z natury dla małych i dużych smakoszyAksamitna pasta buraczana z pestkami słonecznika i dyni to absolutne kulinarne „must have”, a raczej „must eat” tej jesieni. Podbija podniebienia małych i dużych smakoszy. Świetnie sprawdzi się w duecie z pieczywem, plackami, wytrawnymi goframi, krakersami, może być dodatkiem do zapiekanek, farszów, sosów, dipów a nawet gęstych zup. Doskonale smakuje na zimno i ciepło. Prosto, szybko, smacznie i efektownie, a do tego zdrowo i w zgodzie z naturą! Dzieci i dorośli lubią to! Smacznego!
Składniki: Przygotowanie: Pestki słonecznika i dyni uprażyć na patelni do zarumienienia. Marchewkę i buraki umyć, obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Starte warzywa podsmażyć na oliwie, zmniejszyć ogień i dusić je aż zmiękną. Krótko przed końcem duszenia dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, sól i pieprz, całość jeszcze chwilę pozostawić na małym ogniu. Gotowe warzywa lekko przestudzić, wymieszać z uprażonymi pestkami, sokiem z cytryny i łyżką kaszki warzywnej z dynią i kukurydzą. Całość zmiksować blenderem na gładką masę. Porada: Pastę można opcjonalnie doprawić łyżką majonezu lub jogurtu naturalnego Smacznego! Więcej o zdrowej diecie małych smakoszy na www.Holle.pl /źródło - / |