Zjedz różowy obiad i pamiętaj, by w październiku zbadać się dla mnie! |
Wpisany przez S.Z. |
sobota, 23 października 2021 17:03 |
Zjedz różowy obiad i pamiętaj, by w październiku zbadać się dla mnie!Każdy sposób jest dobry, by przypomnieć bliskiej osobie jak ważne są badania profilaktyczne. Zwłaszcza w przypadku raka piersi, którego wczesne wykrycie to ogromna szansa na wyleczenie. Dlatego też w październiku, który od ponad 30 lat przybiera odcienie różu i staje się miesiącem świadomości profilaktyki nowotworu piersi, choć jeden obiad w Twoim domu niech będzie różowy! Niech zachęci bliską Ci kobietę, by zbadała się – jeśli nie dla siebie, to dla Ciebie!
Taka też idea przyświeca marce Thermomix®, która z okazji różowego października zorganizowała w tym roku akcję pod hasłem #zbadajsiedlamnie! Punktem wyjścia jest tu codzienność kobiet – mam, babć, córek, żon, partnerek, przyjaciółek, zajętych domem, pracą, rodziną, dbających o wszystkich wokół... tylko nie o siebie. Skoro więc nie masz czasu, by badać się dla siebie #zbadajsiedlamnie! Zbadaj się, bo mi na Tobie zależy, bo Cię kocham, bo nie chcę żebyś zachorowała, bo... Powodów jest mnóstwo! Makaron z pesto z buraka(TM6, TM5) SKŁADNIKI 1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać 5 g oliwy i 1 łyżeczkę soli, gotować 10 min/100°C/obr. 1. W tym czasie na kuchence, na suchej patelni uprażyć migdały na złotobrązowy kolor, odstawić. Z cytryny zetrzeć skórkę bez białych błonek, z ½ owocu wycisnąć sok, odstawić. 2. Przez otwór w pokrywie naczynia miksującego dodać makaron, nie zakładać miarki, gotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu/100°C/ /obr. 1. Makaron odcedzić przez dolną część przystawki Varoma, przełożyć do dużej miski, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce. 3. Do naczynia miksującego włożyć burak, orzechy i czosnek, zmiksować 15 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. 4. Dodać pozostałe 40 g oliwy, połowę skórki otartej z cytryny, sok z cytryny, płatki drożdżowe, bazylię i pozostałe ½ łyżeczki soli, zmiksować 15 s/obr. 8. Pesto z buraka przełożyć do miski z makaronem, wymieszać kopystką. Makaron z pesto z buraka podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypany migdałami w płatkach, pozostałą skórką otartą z cytryny i liśćmi bazylii. Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®1. Na kuchence, na suchej patelni uprażyć migdały na złotobrązowy kolor, odstawić. Z cytryny zetrzeć skórkę bez białych błonek, z ½ owocu wycisnąć sok, odstawić. 2. Makaron ugotować zgodnie z czasem podanym na opakowaniu w osolonej wodzie z dodatkiem 5 g oliwy. Odcedzić i odstawić w ciepłe miejsce. 3. Buraka, orzechy i czosnek, zmiksować w blenderze 4. Dodać pozostałe 40 g oliwy, połowę skórki otartej z cytryny, sok z cytryny, płatki drożdżowe, bazylię i pozostałe ½ łyżeczki soli, zmiksować na wysokich obrotach. Pesto z buraka przełożyć do miski z makaronem, wymieszać. Makaron z pesto z buraka podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypany migdałami w płatkach, pozostałą skórką otartą z cytryny i liśćmi bazylii. WSKAZÓWKA /źródło - / |
Poprawiony: sobota, 23 października 2021 17:21 |