Zaskakujące kanapki w jesiennej odsłonie |
Wpisany przez S.Z. |
piątek, 01 października 2021 17:54 |
Zaskakujące kanapki w jesiennej odsłonieWakacje już za nami. Choć słoneczne dni jeszcze nas nie opuściły, już teraz warto pomyśleć o dostarczaniu niezbędnych witamin i składników odżywczych po sezonie letnim. Jest to szczególnie ważne przy zbliżającym się chłodzie i okresie wzmożonych infekcji. Doskonałym rozwiązaniem na uzupełnienie organizmu w niezbędne wartości odżywcze są pożywne kanapki. Przedstawiamy kilka kanapkowych inspiracji na poranne oraz wieczorne posiłki.
Jesień to pora obfitująca w dojrzałe sezonowe warzywa i owoce, które powinny się znaleźć w codziennej diecie. Sklepowe półki uginają się od różnych odmian dyni, zielonych cukinii, dojrzałych bakłażanów, kolorowych papryk, śliwek, borówek oraz kapustnych i korzennych warzyw jak buraki. Nie możemy zapomnieć także o sezonie grzybowym: leśne borowiki, kurki, kanie czy maślaki zachęcają do przyrządzenia z nich potraw i przetworów. Jesienne bogactwa pełne witamin i minerałów nie tylko sycą, ale też wspomagają odporność. To doskonała okazja do wypróbowania wielu oryginalnych połączeń smakowych nie tylko w formie pomysłów obiadowych, ale także w postaci kanapek. Z czym najlepiej je przyrządzić, aby były pyszne i pełnowartościowe? Pieczone i grillowaneWieczorne kanapki z pieczonymi lub grillowanymi warzywami to doskonały przepis dla wszystkich miłośników letnich smaków, tęskniących za weekendowymi grillami z przyjaciółmi lub rodziną. Do ulubionego pieczywa przygotujmy pieczone korzenne warzywa jak burak, marchewka lub pietruszka. Także dynia hokkaido lub piżmowa w połączeniu ze świeżymi ziołami, na przykład tymiankiem lub oregano, będzie wyśmienitym dodatkiem. Jeśli mamy grilla elektrycznego: ugrillujmy pokrojone w paski cukinię lub bakłażana. Takie warzywne plasterki z pewnością urozmaicą, wzbogacą w witaminy i dodadzą nieco kolorów naszym kanapkom. Warzywom na ciepło może towarzyszyć tarty ser typu parmezan lub zielenina – rukola czy roszponka. Pyszne smarowidłaW pełnych jesiennego smaku kanapkach nie może zabraknąć ulubionego smarowidła, stanowiącego doskonały podkład pod składniki. Z jarskimi dodatkami najlepiej komponują się wszelkie mięsne pasty oraz pasztety – klasyczne wieprzowe lub drobiowe, ale także wzbogacone warzywnymi dodatkami i odpowiednimi przyprawami. – Przygotowując kanapki w jesiennym wydaniu warto skorzystać z dóbr tej pory roku: przede wszystkim warzyw korzennych, uwielbianych pomidorów i ogórków. Jako wygodny dodatek doskonale sprawdzą się pasztety w jesiennym wydaniu: z suszonymi grzybami, pieczarkami, ale też z rozgrzewającymi przyprawami, jak aromatyczny pieprz zielony czy papryczka chili. Zapewnią pyszną bazę pod dalsze składniki, jak na przykład plaster ulubionego sera – przekonuje Beata Mielcarek, ekspert marki Profi. Na słodko i na słonoPrawdziwie jesienne kanapki nie muszą opierać się tylko na wytrawnych składnikach. Można je też przyrządzać w duecie słono-słodkim. Do tego wykorzystajmy sery miękkie jak mozzarella, feta, ricotta czy ser kozi oraz owocowe dodatki: pestki granatu, plastry dojrzałej, sezonowej gruszki, konfitury żurawinowe lub borówkowe. Słodko-wytrawne kanapki dobrze smakują też w towarzystwie orzechów włoskich i miodu. Takie kompozycje zadowolą każdego smakosza nietypowych połączeń. Więcej o jesiennych smakach pasztetów Profi na www.profi.pl. /źródło - / |