Powitaj jesień kulinarnie! - przepis na przystawkę ze schabu
Wpisany przez S.Z.   
czwartek, 23 września 2021 16:08

Powitaj jesień kulinarnie!

Przygotuj przystawkę ze schabu krotoszyńskiego z pieczoną papryką i musem jabłkowym


Kalendarzową jesień możesz rozpocząć od przygotowania czegoś pysznego. Sięgnij po sezonowe warzywa i owoce i przyrządź aromatyczną przystawkę ze schabu Krotoszyńskiego z pieczoną papryką i musem jabłkowym. Będzie doskonała na długie jesienne wieczory.
Nie od dziś wiadomo, że dobre jedzenie poprawia humor. Dlatego skorzystaj z tej złotej zasady i poeksperymentuj w kuchni. Gotowanie to również dobry pretekst do spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Zaskocz swoich bliskich pysznym daniem, które możesz podać na obiad lub kolację. – Świetnym pomysłem będzie aromatyczna przystawka ze schabem krotoszyńskim z pieczoną papryką i smakowitym musem jabłkowym. Potrawa jest sycąca, dlatego można ją serować także jako danie główne. Warto jednak zwrócić uwagę na staranny dobór składników i wybrać dobrej jakości wędlinę od sprawdzonego producenta. Schab krotoszyński z naszej oferty został przygotowany z wysokiej jakości mięsa z dodatkiem naturalnych przypraw, dlatego świetnie się sprawdzi w różnego rodzaju potrawach – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.


Przystawka ze schabu Krotoszyńskiego z pieczoną papryką i musem jabłkowym


Składniki:
* 4 plastry schabu Krotoszyńskiego ZM Pekpol o grubości 0,5 cm
* 4 czerwone papryki
* 1 główka czosnku
* 10 gałązek tymianku
* 2 duże jabłka
* 2 łyżki cukru
* 1/2 łyżeczki cynamonu
* 1 łyżka soku z cytryny
* sól i pieprz
Przygotowanie:
Paprykę pokroić wzdłuż na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Czosnek podzielić na ząbki, ale bez obierania. W misce wymieszać paprykę z czosnkiem, 2 łyżkami oleju, tymiankiem solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Zapiekać papryki około 20 minut aż zrobią się miękkie i zarumienione. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w małą kostkę. W rondelku rozgrzać łyżkę masła i smażyć jabłka z cukrem przez 3 minuty. Do jabłek dodać odrobinę wody, cynamon i sok z cytryny. Kiedy jabłka będą miękkie zmiksować je na gładki mus. Pod koniec pieczenia papryk, wstawić na 5 minut schab do piekarnika, aby delikatnie się podgrzał, ale nie zarumienił. Schab podawać z papryką i musem jabłkowym.
Smacznego!

/źródło - /