Jak przygotować idealną kanapkę do szkoły? |
Wpisany przez S.Z. |
środa, 25 sierpnia 2021 17:44 |
Jak przygotować idealną kanapkę do szkoły?Nowy rok szkolny zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim gorączkowe przygotowania zarówno rodziców i podopiecznych. Oprócz obowiązkowego szkolnego wyposażenia jak książki, zeszyty i inne materiały dydaktyczne warto pomyśleć o tym, jaki posiłek spakujemy naszym pociechom do plecaka na drugie śniadanie. Ważne, aby było pożywnie, zdrowo i co najważniejsze – smacznie. Sprawdźcie, jak przygotować ciekawe i treściwe kanapki na wielki powrót do szkoły!
Do nauki i przyswajania nowych informacji potrzebne jest nie tylko skupienie, ale także duże pokłady energii. Odpowiedni zapał do lekcji zapewnią zdrowe, wspierające pracę mózgu przekąski i pożywne drugie śniadanie, które zaspokoi głód. Idealne do tego będą smaczne domowe kanapki. Dlaczego właśnie kanapki? Są nie tylko poręczne i łatwe do przenoszenia – to także doskonałe źródło wielu cennych wartości odżywczych ze względu na możliwość przygotowania ich z wielu różnych składników. Stanowią także zdrową alternatywę dla słodkich drożdżówek i innych gotowych, sklepowych bułek. Aby jednak kanapki były rzeczywiście wartościowe i przede wszystkim zbilansowane, należy pamiętać o kilku ważnych, kanapkowych zasadach. Dobrej jakości pieczywoPrzygotowując drugie śniadanie dla dzieci wybierajmy pieczywo o dobrym, prostym składzie wolnym od konserwantów, bogate w sycący błonnik. Zrezygnujmy zatem z białego, w całości pszennego chleba lub bułek, a zdecydujmy się na wypieki na zakwasie, z dodatkiem mąki żytniej, orkiszowej czy kukurydzianej (doskonałej, gdy nasze dziecko nie toleruje glutenu). Dobrym pomysłem jest także wybór chleba lub bułki z dodatkiem ziaren, na przykład słonecznika lub dyni. Dla starszych, lubiących chleby razowe, kanapki możemy przygotować z pumpernikla – ciemnego, wilgotnego pieczywa, o lekkim, słodkawym smaku. Pyszne i zdrowe smarowidłoNastępnym krokiem w przygotowaniu szkolnych sandwiczów jest wybór ulubionego smarowidła. To ważne przede wszystkim dlatego, żeby kanapka nie była zbyt sucha i by reszta składników nie wysuwała się poza jej brzegi. Tradycyjne masło możemy zastąpić różnego rodzaju pastami oraz pasztetami. Istotny jest ich skład – nie powinien zawierać sztucznych barwników, aromatów i konserwantów. Znakomitym wyborem będą pasztety o naturalnym składzie, które świetnie sprawdzą się szczególnie pod warzywne dodatki.
Zbilansowane dodatkiOstatnimi składnikami szkolnych kanapek są preferowane przez dziecko dodatki. Do najczęściej wybieranych należą plasterki sera żółtego, świeża mozzarella lub camembert oraz warzywa, np.: pomidory, ogórki, papryka lub sałata, a także jajko na twardo. Oprócz wymienionych klasycznych dodatków, uczniowską kanapkę możemy przełożyć pokrojonym awokado, suszonymi pomidorami lub kiełkami. Więcej o idealnych do kanapek szkolnych pasztetach mięsnych na www.pasztetdworski.pl . /źródło - / |
Poprawiony: środa, 25 sierpnia 2021 18:28 |