Po świętach: sałatka w stylu zero waste z białą kiełbasą, jajkiem i groszkiem |
Wpisany przez S.Z. |
niedziela, 11 kwietnia 2021 16:41 |
Po świętach: sałatka w stylu zero waste z białą kiełbasą, jajkiem i groszkiemPo świętach w Twojej lodówce jest jeszcze całkiem sporo wielkanocnego jedzenia? Wykorzystaj je i przygotuj pyszne danie zgodnie z zasadą zero waste, np. białej kiełbasy możesz użyć do przyrządzenia pożywnej, zielonej sałatki. Wypróbuj nasz przepis, a nic się nie zmarnuje!
Biała kiełbasa kojarzy się głównie z wielkanocnymi przysmakami. Ale można ją podawać na wiele sposobów. Nie tylko w tradycyjnej formie, którą wszyscy znają: w żurku lub smakowicie przysmażoną z cebulką w kompozycji z buraczkami lub chrzanem, ale także jako składnik lżejszego posiłku, np. zielonej sałatki. Po kalorycznych, świątecznych potrawach przyda się mała odmiana. – Aby sałatka była pożywna i dodawała energii, można wzbogacić ją wędliną, np. białą kiełbasą z szynki marki ZM Pekpol z linii Kurpiowskie Specjały, która została przygotowana z 95 proc. mięsa z szynki wieprzowej. Nie zawiera glutenu, a swój charakterystyczny smak i aromat zyskała dzięki dodatkowi takich przypraw jak: majeranek, czosnek, pieprz i innych. Biała kiełbasa świetnie smakuje także podpieczona na grillu w kompozycji ze świeżym, chrupiącym pieczywem i musztardą – Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka. Sałatka z białą kiełbasą, jajkiem, groszkiem, warzywami i dressingiemSkładniki: Przygotowanie: /źródło - / |