Wielkanocne ucztowanie - Święta pełne dobrego smaku - przepisy |
Wpisany przez S.Z. |
czwartek, 01 kwietnia 2021 13:25 |
Wielkanocne ucztowanie - Święta pełne dobrego smaku - przepisyWielkanoc nieodzownie przywodzi na myśl wyjątkowe, pyszne smaki. Poszukując najlepszych kulinarnych wrażeń, warto sięgnąć po ciekawe receptury i przygotować oryginalne dania, które być może nie gościły jeszcze na naszym wielkanocnym stole. Gwarancją sukcesu będą sprawdzone przepisy i najwyższej jakości produkty z asortymentu Sokołowa, które posłużą jako składniki znakomitych zup, przekąsek i dań głównych.
Zupa chrzanowa, tarta z białą kiełbasą, terrina, jaja po szkocku, pasztet z mielonego wegańskiego – dzięki tym kulinarnym pomysłom twórczo wzbogacimy nasze wielkanocne menu. Sprawdzą się doskonale zarówno podczas świątecznego śniadania, jak i uroczystego obiadu. Zachwycą pysznym smakiem, piękną formą podania – a przy tym, dzięki sprawdzonym przepisom, ich przygotowanie nie pochłonie wiele czasu. Zupa chrzanowa to świetna alternatywa dla żuru czy barszczu białego – pyszna i delikatnie ostra, dzięki dodatkowi chrzanu. Tarta z białą kiełbasą, z dodatkiem serów to pomysł na elegancką przystawkę – chrupiące ciasto francuskie i doskonale skomponowany farsz zachwyci bogatym połączeniem smaków. Po pasztet z mielonego wegańskiego, oryginalnie urozmaicony dodatkiem bakalii, sięgną chętnie wszyscy – nie tylko ci, którzy ograniczają bądź rezygnują z mięsa. Hitem naszego świątecznego menu może stać się terrina, czyli wykwintny specjał rodem z kuchni francuskiej. I wreszcie nowy pomysł na jajka – czyli jajka po szkocku, w aromatycznej, idealnie doprawionej mięsnej otoczce. To będą wyjątkowo pyszne święta! Wszystkie przepisy w formie krótkich filmów są dostępne na kanale YT Sokołów. Zupa chrzanowa z kiełbasą białą Sokołów NaturrinoLiczba porcji: 4-6 || czas przygotowania: ok. 60 minut Przygotowanie: Dodać bulion. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Dodać listki majeranku. Całość zalać żurkiem i ponownie wymieszać. Gotować ok. 30 min, od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać ok. 3 łyżki chrzanu, wymieszać dokładnie i gotować przez ok. 3 minuty. Podawać z jajkiem pokrojonym na ćwiartki oraz kiełbasą białą wieprzową Naturrino. Tarta z białą kiełbasą Sokołów NaturrinoLiczba porcji: 4 || czas przygotowania: ok. 50 minut Przygotowanie: Ok. 3 pęta białej kiełbasy pokroić na plasterki, a następnie plasterki przekroić na pół. Cebulę oraz korzeń pora pokroić w paski. Kiełbasę podsmażyć na patelni, aż do zarumienienia. Na patelnię dodać cebulę. Wymieszać dokładnie składniki. Podsmażać do skarmelizowania. Dodać pora. Wszystko podsmażyć przez ok. 2 minuty, mieszając od czasu do czasu. Całość zalać śmietaną, wymieszać i podsmażać przez kilka minut. Na podpieczone ciasto wyłożyć farsz z patelni, rozkładając go równomiernie na całej powierzchni ciasta. Posypać rozdrobnionym serem kozim i pleśniowym. Wstawić do piekarnika na 5 minut i piec w temperaturze 180°. Pasztet z mielonego wegańskiego Z Gruntu DobreCzas przygotowania: ok. 70 minut Przygotowanie Połowę powstałej masy powoli wlać do formy. Dodać ok 3/4 bakalii do środka. Następnie pozostałą część masy wlać do formy. Wierzch posypać pozostałymi bakaliami. Piec pod przykryciem z folii aluminiowej w 140° przez ok. 35-40 minut. Terrina z kiełbasą białą wieprzową NaturrinoCzas przygotowania: ok. 100 minut Przygotowanie: Rozdrobnić mięso (np. w blenderze) na jednolitą masę. Dodać śmietankę. Wszystko dokładnie zmiksować przez kilka minut. Doprawić solą i pieprzem, a całość wymieszać. Połowę powstałej masy przełożyć do formy. Następnie wyłożyć na środku całe jajka, po bokach jajek ułożyć marchewkę, brokuł i kalafiora. Wyłożyć plastry kiełbasy. Przykryć pozostałą częścią masy. Terrinę włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 140° przez ok. 60-70 minut. Jajka po szkocku z mięsem mielonym Sokołów Uczta świeżość i smakLiczba porcji: 6 || czas przygotowania: ok. 30 minut Przygotowanie: Do garnka wlać olej, w takiej ilość, by zakryć jajka i na głębokim oleju smażyć panierowane jajka, aż do zarumienienia, przez ok. 5-6 minut. Następnie jajka należy odłożyć na talerz/miskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, w celu odsączenia oleju. /źródło - / |