Zdrowa i pyszna Wielkanoc!
Wpisany przez S.Z.   
sobota, 13 marca 2021 16:30

Zdrowa i pyszna Wielkanoc!

Wielkanoc nieodmiennie przywodzi na myśl wyjątkowe, świąteczne smakołyki. Ulubione, tradycyjne dania to przede wszystkim wyśmienity smak – kolorowe sałatki, faszerowane jajka i oczywiście pełne bakalii ciasta i desery – babki, mazurki czy pascha. W tym roku do wielkanocnych przygotowań warto wnieść świeże spojrzenie, sięgając po zdrowe, wartościowe produkty. Szybko przekonamy się, iż dania przyrządzone z ich wykorzystaniem są nie tylko pyszne, ale też naprawdę proste w wykonaniu. Przygotowanie efektownego i zdrowego mazurka nie wymaga nawet włączenia piekarnika! Oto kilka kulinarnych, świątecznych inspiracji od Sante.

Wielkanocny niezbędnik – na zdrowe i smaczne święta

Po pyszne pasty roślinne sięgamy na co dzień, ale znakomicie sprawdzą się one również w przygotowaniach świątecznych. Przede wszystkim, będą idealną bazą do faszerowanych jaj – wzbogacą ich smak, a jednocześnie dodadzą cennych walorów odżywczych. Świetną propozycję stanowi Pasta ze słonecznika z pomidorami Lovege – w 100% pochodzenia roślinnego, o dobrym składzie (bez sztucznych dodatków, konserwantów, ulepszaczy smaku). Pełna dobrego smaku i ważnych składników odżywczych (takich jak witamina B1, witamina E, błonnik). Doskonale komponować się będzie ze świeżymi kiełkami rzeżuchy czy słonecznika. Rosnąca popularność kuchni roślinnej sprawia, że również w święta coraz częściej zastępujemy tradycyjne, mięsne propozycje tymi warzywnymi. Pyszne pasztety wegańskie można przygotować samodzielnie, z użyciem soczewicy, kaszy jaglanej, orzechów, ale też można sięgnąć po gotowe, wysokiej jakości pasztety roślinne. Pasztet wegański z żurawiną Lovege świetnie sprawdzi się nie tylko w wielkanocnym menu. Powstaje na bazie ciecierzycy, której smak urozmaica suszona żurawina. Dostarcza białka, kwasu foliowego, manganu i błonnika pokarmowego. Świątecznym klasykiem jest też bez wątpienia sałatka jarzynowa. Do niej warto dodać Majonez wegański Lovege, który zaspokoi oczekiwania nie tylko wegan, ale też wszystkich chcących urozmaicić swą dietę. To produkt w 100% roślinny i bezglutenowy, który powstaje z pestek słonecznika. Wyróżnia go znakomity smak i lekka, kremowa konsystencja, a dodatkowo – zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.

A na deser...

Lista wielkanocnych słodkości jest długa. Królują na niej babki, mazurki, pascha. Te smakołyki możemy przygotować również w zdrowej wersji wegańskiej, wykorzystując bakalie, kaszę jaglaną, napoje roślinne, płatki owsiane i masło orzechowe. Na bazie tych produktów powstanie pyszny mazurek na spodzie z orzechów włoskich Sante. Idealnie chrupiące i przyjemne w smaku, sprawdzą się w wielu domowych deserach, także jako ich dekoracja. A dodatkowo – dostarczą cennych witamin (z grupy B), składników mineralnych (potasu, fosforu, magnezu) i błonnika.

Oto pomysł na szybki i prosty w wykonaniu mazurek, z mnóstwem składników dobroczynnych dla zdrowia i samopoczucia. Smakowite ciasto bez pieczenia – idealne dla wegan i tych, którzy doceniają smak, a nie chcą obciążać organizmu nadmiarem cukru czy kalorii. To będzie prawdziwy hit świątecznego menu!

Mazurek na spodzie orzechowym z kremem jaglanym

Czas przygotowania: 2 godziny
Liczba porcji: jeden mazurek 30 cm/10cm

Składniki:
Spód:
100 g płatków owsianych górskich Sante
80 g masła orzechowego Sante
40 g oleju kokosowego
100 g orzechów włoskich Sante
Szczypta soli himalajskiej Sante
1 łyżka syropu z agawy
Masa:
3 łyżki konfitury bez cukru
1/2 szklanki kaszy jaglanej Sante
40 g oleju kokosowego
1 szklanka napoju migdałowego Sante Organic
garść orzechów włoskich Sante
garść płatków migdałów Sante
3 łyżki syropu z agawy
Maliny liofilizowane do posypania

Przygotowanie:
Orzechy rozdrabniamy. Wszystkie składniki na spód miksujemy w malakserze do połączenia składników. Prostokątną blaszkę do tarty wyklejamy przygotowaną masą i dociskamy. Chłodzimy w lodówce minimum godzinę. Kaszę prażymy na patelni cały czas mieszając, przelewamy wodą, zalewamy napojem migdałowym Sante Organic i zagotowujemy, zmniejszamy ogień i bez mieszania gotujemy do czasu wchłonięcia płynu. Studzimy, dodajemy olej kokosowy, orzechy i syrop z agawy i blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Spód smarujemy konfiturą, na to wykładamy przygotowany wcześniej krem jaglany. Płatki migdałowe rumienimy na patelni. Posypujemy mazurek migdałami i liofilizowanymi malinami. Mazurek przechowujemy w lodówce do podania.

Produkty Sante są dostępne w dużych sieciach handlowych, dobrych supermarketach oraz sklepie internetowym.

Ceny:
Pasta ze słonecznika z pomidorami Lovege – 4,9 zł/ op. 170 g
Pasztet wegański z żurawiną Lovege – 4,9 zł/ op. 180 g
Majonez wegański Lovege – 6,5 zł/ op. 250 g
Orzechy włoskie Sante – 7,4 zł/ op. 100 g

/źródło - /