Barka Tumska (Wrocław) otwarta! Drukuj Email
Wpisany przez S.Z.   
sobota, 17 września 2011 17:45
Barka Tumska otwarta!
 
Pierwsza wrocławska restauracja na wodzie zaprasza gości na swój pokład. Barka Tumska, zacumowana rok temu w samym sercu Wrocławia, przeszła ostateczne fazy przygotowań i rozpoczęła działalność.
 
 
altBarka przypłynęła do Wrocławia ze stoczni Januszkowice i zacumowała pod Hotelem Tumskim w sierpniu ubiegłego roku. Od tamtego czasu przeprowadzono instalację trzypoziomowej części restauracyjnej. Dobiegły końca ostatnie prace wykończeniowe. Barka Tumska to pierwszy lokal gastronomiczny w mieście usytuowany na Odrze.
 
Restauracja w niecodziennej oprawie
Na powierzchni 678 m2 rozmieszczone są cztery sale restauracyjne, zaplecze kuchni, bufetu, pomieszczenia techniczne oraz toalety. Do dyspozycji gości oddane zostały trzy poziomy Barki. Na najwyższym z nich znajdzie się taras widokowy z parasolami. Górny pokład, z widokiem na Ostrów Tumski, będzie dostępny jako kawiarnia „Pod Żaglami”dla odwiedzających w sezonie letnim i pomieści do 100 osób.Pozostałe dwa poziomy otwarte będą przez cały rok. Środkowa kondygnacja będzie wykorzystywana jako sala restauracyjna i okolicznościowa dla 110 gości – nazywa się „Restauracja Blue Marine”. - Ta przestrzeń jednocześnie pełni funkcję sali konferencyjnej, udostępnianej firmom. Na najniższym pokładzie znajdują się 2 stylowe puby– „Tawerna” oraz „Mesa Kapitańska”. Oba pomieszczenia przyjmą łącznie ponad 60 gości – informuje Artur Perliński,szef gastronomii Hotelu Tumskiego.
 
Menu na Barce
Barka Tumska to lokal posiadający zróżnicowane menu. Karta dań jest tak skomponowana, aby sprostać wymaganiom i różnorodnym gustom. - Proponujemy potrawy odpowiednie zarówno na spotkania biznesowe, wykwintną kolację, jak i rodzinny obiad. Skosztować można m.in. owoców morza, a także tradycyjnych przysmaków z Borów Dolnośląskich – mówi Zbigniew Pasieka – Dyrektor firmy „Integer Hotel Tumski Sp. z o.o., właściciela Barki. Daniami z ryb i owoców morza oraz innymi smakowitościami można skosztować restauracji „Blue Marine”, Mesie Kapitańskiej, Mesie Oficerskiej, pubie-tawernie oraz na górnym pokładzie, czyli tarasie widokowym. Wśród potraw serwowanych na Barce Tumskiej znajdziemy: przygotowywaną według oryginalnej receptury zupę rybną z pomidorami i mozzarellą z odrobiną bazylii i imbiru czy też filetowany miętus w sosie z szyjkami rakowymi i mulami, podawany z ryżem przekładanym szpinakiem. Z myślą o dzieciach
i osobach lubiących łagodną kuchnię, w karcie dań znalazł się bulion z pulpecikami mięsnymi i pietruszką.
 
Scena na Barce
Właściciele Barki chcą, by to miejsce pełniło funkcję nie tylko dobrej restauracji, ale także stało się uznaną przestrzenią działań artystycznych. Regularnie wystawiane będą tu spektakle Wrocławskiego Teatru Lalek. Na początek w repertuarze tej nowej wrocławskiej sceny znalazł się „Nawiedzony Młyn”, sztuka Beaty Maciejewskiej i Mariusza Urbanka, w reżyserii Józefa Frymeta. Spektakl będzie można oglądać w każda ostatnią niedzielę miesiąca. - Najbliższe przedstawienie już 25 września
o godz. 17:00, zapraszamy – mówi Justyna Ludwin.
 
Odra Barce nie strasznaalt
Konstrukcja restauracji umożliwia wygodne wejście na jej górny pokład od strony hotelu, po trapach o szerokości 150cm, oraz z poziomu rzeki. To z myślą o gościach poruszających się wzdłuż wodnego szlaku Odry, na przykład łodziami motorowymi. Pływającą restaurację zabezpieczono przed często kapryśnymi wodami Odry: dzięki specjalnemu umocowaniu, przyjmuje ona odpowiednie położenie w zależności od aktualnego stanu rzeki. Barka została podłączona do zasilania elastycznymi przewodami uwzględniającymi zmiany poziomu wody, odpornymi na mróz, izolowanymi i zabezpieczonymi kablem grzejnym. - Czuwamy nad najwyższym poziomem bezpieczeństwa obiektu – zapewnia Zbigniew Pasieka, Dyrektor Hotelu Tumskiego. - Materiały i wykończenie barki wykonane są całkowicie z materiałów niepalnych i posiadają odpowiednie atesty. Liczba osób na barce będzie poddana ścisłej kontroli przez nasz personel. Wszystko działa zgodnie z przepisami pożarowymi i zasadami bezpieczeństwa.
 
Barka od kuchni
Barka Tumska zacumowana została przy Hotelu Tumskim przy pomocy trzech dalb, martwej kotwicy i pachołu cumowniczego. Sposób cumowania został przedstawiony w operacie wodno-prawnym autorstwa Władysława Bigaja i Piotra Bigaja z Wrocławia. Są to rozwiązania innowacyjne, jako że Barka jest pierwszym tego typu obiektem. Fragment Odry Północnej, gdzie stacjonuje restauracja, w myśl przepisów nie jest drogą wodną.
Sama konstrukcja nośna Barki opiera się na stalowych ramach. Wielowarstwowe, wentylowane ściany zewnętrzne wykonane są ze sklejki wodoodpornej, płyty fermacell, folii wiatrowej i wełny szklanej. Co ciekawe, ze względu na niskie prześwity mostów na trasie przepływu Barki do nabrzeża, wszelkie prace adaptacyjne i montażowe były prowadzone dopiero po jej przycumowaniu – podkreśla Paweł Melka, główny specjalista ds. inwestycji w firmie Integer S.A.
 
/źródło - Intro Media PR/
 
Poprawiony: piątek, 10 stycznia 2014 12:16