Pieczone kotleciki z mięsem mielonym, kaszą jaglaną i pastą tahini....
Wpisany przez S.Z.   
sobota, 06 lutego 2021 13:06

Pieczone kotleciki z mięsem mielonym, kaszą jaglaną i pastą tahini – bez dodatku jaj i bułki tartej - dla dorosłych i dzieci już po 12 miesiącu!

Aromatyczne, syte i wyjątkowo smaczne, a do tego podbiją podniebienia dzieci i dorosłych. Oryginalny smak i puszystą konsystencję zawdzięczają wyjątkowym dodatkom – paście sezamowej tahini oraz kaszy jaglanej. W przepisie nie ma jajka ani bułki tartej. Bułka tarta została zastąpiona pełnoziarnistą kaszką jaglaną, która jest wartościowa odżywczo, świetnie zastępuje bułkę tartą, a także doskonale wypełnia i skleja mięso. Mięso połączone z pastą sezamową, kaszą jaglaną i bazylią jest delikatnie orzechowe w smaku, wyśmienicie pachnie i jest mięciutkie.

Składniki:
(na ok 8 kotlecików)
250 g mięsa mielonego
1 łyżka pasty sezamowej tahini
2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
2 - 3 łyżki pełnoziarnistej kaszki jaglanej Holle
Posiekana bazylia i pietruszka
Sól, pieprz

Przygotowanie:
Ugotować kaszę jaglaną i ostudzić, posiekać bazylię i niewielka ilość natki pietruszki, wraz z mięsem włożyć do miski. Całość dopełnić łyżką tahini, 3 łyżkami pełnoziarnistej kaszki jaglanej i dobrze wymieszać łącząc dokładnie wszystkie składniki. Formować z mięsa kuleczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu posmarować odrobiną oliwy lub masła. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok 25 minut.

Wskazówka: Kotleciki można także przygotować na patelni delikatnie wysmarowanej tłuszczem. Wówczas należy je lekko obsmażyć a potem dodać odrobinę wody i dusić ok 10 minut.

Smacznego! Więcej o diecie maluchów na Holle.pl

/źródło - /