Medok miodowy, czyli gruziński deser na karnawał
Wpisany przez S.Z.   
poniedziałek, 25 stycznia 2021 17:13

Medok miodowy, czyli gruziński deser na karnawał

Karnawał w pełni! Na stołach królują smaczne przekąski i desery. Jedną z propozycji wartych wypróbowania jest gruziński medok miodowy. To ciasto jest nie tylko pyszne, ale również bardzo proste w przygotowaniu!

 

Składniki
Ciasto:
• 3 jajka
• 2,5 szklanki mąki
• 0,5 szklanki cukru
• 4 łyżki miodu
• 2 łyżeczki sody oczyszczonej
• 150g masła
Krem:
• 3 szklanki mleka
• 100 g masła
• 1 szklanka cukru
• 1 jajko
• 2 łyżki mąki
• kila kropel aromatu waniliowego
Przygotowanie:
W rondelku na średnim ogniu połącz masło, cukier i miód. Gotuj przez 5 minut cały czas mieszając. Po tym czasie powoli dodaj jajka i mieszaj jeszcze minutę. Dodaj sodę oczyszczoną i gotuj ciągle mieszając jeszcze przez kolejną minutę. Masa powinna zgęstnieć i mieć kremową konsystencję. Zdejmij rondel z ognia i odstaw do ostygnięcia na około 5 minut. Masa nadal powinna być ciepła. Następnie dodawaj stopniowo przesianą mąkę i dokładnie wymieszaj.
Tak powstałe ciasto uformuj w kulę. Pokrój ją na 8 części, jeśli do pieczenia użyjesz okrągłej formy lub na 4 części, jeśli zamierzasz użyć dużej prostokątnej blachy. Rozwałkuj każdą część ciasta. Po rozwałkowaniu placek powinien być bardzo cienki. Piecz każdy blat ciasta oddzielnie, przez 5-6 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Następnie odetnij krawędzie warstw i zbierz nadmiar ciasta – przyda się to do zrobienia okruchów na wierzch.
Czas na masę. Do rondelka wlej roztrzepane jajko, dodaj cukier, mąkę i kilka kropel aromatu waniliowego. Stopniowo wlewaj mleko, cały czas mieszając. Masę gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy zgęstnieje, zdejmij ją z ognia, przelej do dużej miski i pozostaw do ostygnięcia. W międzyczasie ubij mikserem masło o temperaturze pokojowej do uzyskania kremowej konsystencji. Następnie dodawaj partiami ostudzoną masę i miksuj aż składniki się ze sobą połączą.
Na ostudzone blaty ciasta nałóż krem, a następnie przykryj go kolejnym blatem. Powtarzaj czynność. Na koniec rozsmaruj resztę kremowej masy na wierzchu i bokach ciasta, posyp okruchami i wstaw do lodówki. Ciasto najlepiej przygotowywać dzień przed podaniem. Możesz również udekorować medok orzechami włoskimi lub owocami sezonowymi.
Medok miodowy to idealna propozycja na karnawał. Będzie świetnie komponować się z białym półwytrawnym musującym winem Marani o delikatnym, owocowym aromacie z dominującymi nutami brzoskwini, cytryny, czy papierówki.


 

O Marani:
Wina Marani są oryginalnymi gruzińskimi winami, produkowanymi w regionie Kacheti – Telawi. Winiarnia łączy nowoczesne technologie ze starożytnymi metodami wytwarzania wina. Beczki dębowe sąsiadują tu z tradycyjnymi amforami glinianymi – KWEWRI, zakopanymi w ziemi piwnicy, którą nazywa się „Marani”. Region Kacheti dzieli się na siedem najważniejszych mikroregionów dla win o zastrzeżonym nazewnictwie miejsca pochodzenia upraw winorośli. Prawy brzeg rzeki Alazani zajmują mikroregiony „Tsinandali”, „Vazisubani”, „Akhasheni” i „Mukuzani”, a mikroregiony „Napareuli”, „Kvareli” i „Kindzmarauli” są położone przy malowniczym podnóżu Dużego Kaukazu, na lewym brzegu rzeki Alazani. Tutaj rodzą się wyborne wina czerwone i białe, wytrawne i półsłodkie ze złożonym bukietem i niepowtarzalnym smakiem, które zyskują uznanie na całym świecie. Importerem win w Polsce jest Marani 1915 Sp. z o.o. Więcej informacji na stronie: http://www.marani.com.pl/

/źródło - /

Poprawiony: poniedziałek, 25 stycznia 2021 17:29