Burgery z indyka na Święto Dziękczynienia
Każdego roku w czwarty czwartek listopada w Stanach Zjednoczonych obchodzi się jedno z najważniejszych świąt w tamtejszej kulturze – Święto Dziękczynienia. Upamiętnia ono pierwsze dożynki, które mieszkańcy kolonii Plymouth zorganizowali w 1621 r. w podzięce za obfite plony. W ten dzień rodziny gromadzą się przy suto zastawionym stole, na którym niekwestionowaną gwiazdą jest indyk.
Mięso indyka warto włączyć do diety nie tylko od święta. Jest niskokaloryczne, sycące, bogate w witaminy i minerały. Co ważne, z różnych części indyka można przygotować odmienne w smaku dania. Jednym z nich są burgery z indyka z karmelizowaną cebulą i papryką. Zaserwuj je w ten czwartek lub inne dni tygodnia. Zjesz smacznie, zdrowo i z amerykańskim akcentem.
PRZEPIS: Burgery z indyka z karmelizowaną cebulą i papryką
Składniki: Kotlety z indyka 60 g chleba pełnoziarnistego, pokrojonego na kawałki (ok. 2 kromki) 1 gałązka rozmarynu, świeżego (dł. 10 cm), tylko liście 2 gałązki bazylii, świeżej, tylko liście 1 gałązka tymianku, świeżego, tylko liście lub ½ łyżeczki tymianku, suszonego 3 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście 90 g cebuli, przekrojonej na pół 500 g mięsa z indyka, mielonego 1 jajko ¼ łyżeczki soli morskiej ¾ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
Karmelizowana cebula i papryka 500 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki (ok. 3-4 sztuk) 140 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w 1 cm paski 2 łyżki brązowego cukru 40 g masła, pokrojonego na kawałki ¼ łyżeczki soli morskiej 2 łyżki octu balsamicznego
Burgery oliwa z oliwek, ilość do smażenia 6 bułek 6 plastrów sera, typu szwajcarskiego
Przygotowanie z urządzeniem Thermomix®
Kotlety z indyka 1. Do naczynia miksującego włożyć chleb, dodać rozmaryn, pietruszkę, bazylię i tymianek, rozdrobnić 10 s/obr. 7. 2. Dodać cebulę, rozdrobnić 3 s/obr. 7. 3. Do naczynia miksującego dodać wcześniej przygotowaną mieszankę chlebowo-ziołową, mięso z indyka, jajko, sól i pieprz, wymieszać 5 s/obr. 5. Przełożyć masę do innego naczynia, odstawić. 4. Mokrymi dłońmi uformować 6 burgerów (Ø 7 cm), następnie przełożyć je na talerz, przykryć folią, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
Karmelizowana cebula i papryka 5. Do czystego naczynia miksującego włożyć cebulę, paprykę, dodać cukier, masło, sól i ocet, gotować na parze 10 min/Varoma/ /obr. . 6. Gotować na parze ponownie, bez założonej miarki 10 min/Varoma/ /obr. . Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
Burgery 7. Na nieprzywierającej patelni rozgrzać oliwę, kotlety smażyć na średniej mocy palnika z obu stron (każdą stronę ok. 3-4 min). 8. Bułki przeciąć na pół, podpiec na suchej patelni lub w opiekaczu z obu stron. Na spodzie każdej bułki umieścić kolet z indyka, plaster sera, karmelizowaną cebulę z papryką i rukolę. 9. Burgery z indyka z karmelizowaną cebulą i papryką podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®
Kotlety z indyka 1. Rozdrobnić chleb, dodać rozmaryn, pietruszkę, bazylię i tymianek. 2. Drobno posiekać i dodać cebulę. 3. Do naczynia włożyć cebulę, wcześniej przygotowaną mieszankę chlebowo-ziołową, mięso z indyka, jajko, sól i pieprz i wymieszać. Przełożyć masę do innego naczynia, odstawić. 4. Mokrymi dłońmi uformować 6 burgerów (Ø 7 cm), następnie przełożyć je na talerz, przykryć folią, odstawić.
Karmelizowana cebula i papryka 5. Pokrojoną w ćwiartki cebulę, paprykę z dodatkiem cukru, masła, soli i octu, gotować na parze przez ok. 20 min, następnie przełożyć do naczynia i odstawić.
Burgery 6. Na nieprzywierającej patelni rozgrzać oliwę, kotlety smażyć na średniej mocy palnika z obu stron (każdą stronę ok. 3-4 min). 7. Bułki przeciąć na pół, podpiec na suchej patelni lub w opiekaczu z obu stron. Na spodzie każdej bułki umieścić kolet z indyka, plaster sera, karmelizowaną cebulę z papryką i rukolę. 8. Burgery z indyka z karmelizowaną cebulą i papryką podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
/źródło - / |