Bądź BIO ! |
Wpisany przez S.Z. |
poniedziałek, 15 sierpnia 2011 09:57 |
Bądź BIO! Coraz więcej osób świadomie wybiera pełnowartościowe produkty, pochodzące z upraw ekologicznych. Są one bogate w witaminy i składniki odżywcze, dzięki czemu stanowią naturalne uzupełnienie codziennej diety. XXI wiek jest zdominowany przez modę na zdrowy tryb życia. Ogromną wagę przywiązujemy do jakości oferowanych nam produktów – w tym żywności. Obecnie dużą popularnością cieszy się wszystko, co jest „eko”, „bio” lub „organic” . Taką żywność cechuje naturalność, pełnowartościowość i wyjątkowe walory smakowe. Żywność pochodząca z ekologicznych upraw zawiera nawet o ok. 30% więcej witamin i składników odżywczych niż jej tradycyjne odpowiedniki. Między innymi dlatego zalecana jest alergikom, kobietom w ciąży i dzieciom. - Znajdujące się w sztucznie przetworzonej żywności związki chemiczne negatywnie wpływają na metabolizm i rozwój organizmu – mówi Małgorzata Zdrojewska, specjalista dietetyk pracujący dla firmy Good Food, producenta Bio pieczywa lekkiego – Przyczyniają się one m.in. do obniżenia odporności i powstawania zmian nowotworowych. Wolne od pestycydów produkty ekologiczne dostarczają organizmowi naturalnych i zdrowych składników, niezbędnych w codziennej diecie. Według badań, po zdrową żywność regularnie sięga już 7% Polaków. Sprzyja im rynek, bo BIO produkty różnych marek dostępne są już w asortymencie większości sklepów. Wśród nich znaleźć można nie tylko ekologiczne makarony, warzywa i owoce, ale i bioalternatywę dla tradycyjnego pieczywa (np. BIO pieczywo lekkie od Good Food). Cena na półce : ok. 3,5-3,8 zł /źródło - inPlus PR/ |