Czachobili, czyli aromatyczna gruzińska potrawka z kurczakiem
Gruzja słynie nie tylko z niezwykłej gościnności, ale również z przepysznej, aromatycznej kuchni. Na stołach królują chaczapuri, chinkali oraz dobre wino. Jedną z mniej znanych, ale wartych spróbowania gruzińskich potraw, jest czachobili.
Czachobili to kurczak z ziołami, podawany w sosie na bazie pomidorów. Często spotykany jest również w postaci zupy. To danie nie tylko jest banalnie proste w przygotowaniu, ale również smakuje wyśmienicie.
Składniki: • 600g piersi z kurczaka • 6 pomidorów • 4 średnie cebule • 2 czerwone papryki • 3 ząbki czosnku • 40g masła • Świeże zioła: bazylia, kolendra, pietruszka • Szczypta pieprzu cayenne • Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie: Pierś z kurczaka dokładnie umyj, a następnie pokrój ją na grube kawałki. Na dużej patelni rozpuść masło i przesmaż kawałki kurczaka, aż delikatnie zarumienią się z każdej strony. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę. Pomidory obierz je ze skórki, a następnie pokrój w grubą kostkę. Dodaj na patelnię, wraz z pokrojoną w kostkę papryką. Duś potrawę do momentu, aż pomidory zmiękną. Czosnek przeciśnij przez praskę lub posiekaj go drobno i dodaj na patelnię. Następnie wlej do dania szklankę wody i duś do momentu, aż kurczak będzie gotowy (ok. 5 minut). Na koniec dodaj przyprawy do smaku i posyp danie posiekanymi świeżymi ziołami. Czachobili najlepiej podawać z gruzińskim chlebkiem puri oraz w towarzystwie czerwonego półwytrawnego gruzińskiego wina Marani TELAVURI. O Marani: Wina Marani są oryginalnymi gruzińskimi winami, produkowanymi w regionie Kacheti – Telawi. Winiarnia łączy nowoczesne technologie ze starożytnymi metodami wytwarzania wina. Beczki dębowe sąsiadują tu z tradycyjnymi amforami glinianymi – KWEWRI, zakopanymi w ziemi piwnicy, którą nazywa się „Marani”. Region Kacheti dzieli się na siedem najważniejszych mikroregionów dla win o zastrzeżonym nazewnictwie miejsca pochodzenia upraw winorośli. Prawy brzeg rzeki Alazani zajmują mikroregiony „Tsinandali”, „Vazisubani”, „Akhasheni” i „Mukuzani”, a mikroregiony „Napareuli”, „Kvareli” i „Kindzmarauli” są położone przy malowniczym podnóżu Dużego Kaukazu, na lewym brzegu rzeki Alazani. Tutaj rodzą się wyborne wina czerwone i białe, wytrawne i półsłodkie ze złożonym bukietem i niepowtarzalnym smakiem, które zyskują uznanie na całym świecie. Importerem win w Polsce jest Marani 1915 Sp. z o.o. Więcej informacji na stronie: http://www.marani.com.pl/
/źródło - / |